Blir ju en massa äggvitor över när jag gör glass och det är svårt att komma på vad man skall göra med dom, en del hamnar i frysen, en del blir till macarons och maränger och idag blev en hel hög med äggvitor skumraketer :-), jag har aldrig gjort det själv innan men gott blir det och sött så klart, inget man äter 5 stycken av på en gång :-).
Receptet kommer från Gateaus brödbok - En bok om bröd, bagare och livet i ett bageri. Jag använde Agar-Agar när jag gjorde dom men det skall fungera lika bra med gelatin som är lättare att få tag på, Agar-Agar hittade jag i hälsokostaffären.
Skumraketer
25 stycken
100 gram vatten
3 gram Agar-agar eller gelatinpulver
440 gram socker
100 gram glykos
220 (7-8 stycken) gram äggvita
Till doppning
500 gram mörk choklad
250 gram kokos
Gör så här:
- Blanda vatten och agar-agar i en kastrull. Sjud försiktigt till agarn har löst sig.
- Blanda samman socker och glykos och rör ner detta i kastrullen. Koka blandningen till 112 grader. Rör emellanåt.
- Vispa under tiden upp äggvitan till hårt skum.
- Strila försiktigt ner den varma blandningen i äggviteskummet under vispning. Vispa på låg hastighet tills det svalnat något och har en spritsbar konsistens. Detta tar ca 10 minuter.
- Sätt en rund tyll på ca 18 mm i diameter på en spritspåse.
- Spritsa på plåt med bakplåtspapper. Varje raket ska vara 10-12 cm lång och väga 30 gram.
- Ställ i frysen i minst 4 timmar.
- Smält mörk choklad till 45 grader.
- Ta ut raketerna ur frysen och doppa dom i chokladen och rulla dom sedan i kokosflingorna.
- Sätt i kyl och låt dom stelna.