tisdag 5 maj 2015

Rabarberpaj med kokostäcke

Rabarbertiden på gång, våra har ännu inte hunnit växa sig stora nog men jag har rabarber i frysen från förra årets skörd och denna paj är himla god.Pajformen är lite mindre än normala pajformar så jag halverade receptet på rabarberpajen och det passade utmärkt i just denna pajform som är lagom stor till vår familj. Har Björnbär i frysen med, funderar på vad jag skall göra för gott med dem. 

Pajdeg
3 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
150 g smör, kallt
2 msk vatten, kallt

Fyllning
600 g rabarberstjälkar
1 msk strösocker
1 msk potatismjöl
0,5 dl kokosflingor

Kokostäcke
2 st ägg
2 dl socker
2,5 dl kokosflingor

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Hacka ihop mjöl, florsocker och smör, eventuellt i matberedare. Tillsätt vatten och kör snabbt ihop en deg.
  3. Kavla ut degen (gärna mellan plast) och klä botten och kanter på en form med löstagbar kant, 24 cm. 
  4. Nagga och ställ formen i kylen en stund så hasar inte kanten ner vid gräddningen.
  5. Grädda pajskalet 15 min i nedre delen av ugnen.
  6. Skär rabarbern i två cm bitar och blanda med socker, mjöl och kokos.
  7. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt kokosflingorna.
  8. Lägg rabarbern i pajskalet, bred kokossmeten över och grädda nere i ugnen ca 30 min.
Rårörd vaniljkräm 

3 äggulor
3 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Gör så här:
  1. Blanda äggulor, florsocker och vaniljsocker, vispa detta pösigt. 
  2. Vispa grädden och blanda den med äggsmeten, rör ihop allt till en tjock kräm.
  3. Om du förvarar den i kylen under natten kan den dela sig lite, men den går snabbt ihop om du vispar upp den igen.

3 kommentarer:

  1. Rabarberpaj är så gott! Av björnbär kan man göra t.ex curd :)

    SvaraRadera
  2. Det där ser riktigt smaskigt ut! Ser ut som riktig sommar på bilden - tur att man inte längtar.. :-)

    SvaraRadera
  3. Åh så maffig och ser god ut! :D

    SvaraRadera