Hittade ett recept i senaste numret av tidningen Baka, Kopparlundens bullar heter de då de kommer från just Kopparlundens bageri. Ja de var härligt mumsiga och det var en lätthanterlig deg som inte krävdes en massa extra mjöl för att kavla ut. Så nu har jag fyllt upp frysen med kanelbullar igen, inte helt fel nu inför sommarens utflykter :-).
Kopparlundens bullar
30-40 stycken
Fördeg
5 dl mjölk
50 gram jäst
500 gram vetemjöl
Blanda till en jämn smet och låt jäsa i rumstemperatur 1-2 timmar eller över natten i kyl.Jag lät den jäsa i två timmar, då hade den jäst upp ordentligt och börjat bubbla lite liksom.
Deg
200 gram rårörsocker
200 gram smör, rumsvarmt
10 gram kardemumma, nystött
5 gram salt
560 gram vetemjöl
1 stort ägg
Gör så här:
- Blanda fördegen med övriga ingredienser, kör den först i köksmaskinen 6 minuter på låg hastighet och sedan 10 minuter på hög hastighet. Degen är klar när den är elastisk och fjädrar tillbaka.
- Låt vila under plast i kylskåp i 30 minuter. Det går också bra att låta den vila flera timmar i kylen och baka ut den senare under dagen.
- Kavla ut degen till en rektangel på ca 45x30 cm.(Men det tyckte jag blev för tok för tjock så jag kavlade ut degen betydligt mer.)
- Blanda ihop alla ingredienserna till remonsen.
- Bred ut remonsen över hela ytan och strö över kanel, kardemumma eller vaniljsocker.
- Vik ett treslag dvs vik in långsidorna mot mitten, den ena över den andra, på längden. Skär sedan remsor, som du först tvinnar och sedan snurrar till knutar, se till att ändarna hamnar på undersidan av bullen. Eller gör det lite enklare för dig och baka ut de till vanliga kanelsnäckor.
- Lägg på plåt under bakduk och låt jäsa i 30-75 minuter beroende på deg och rumstemperatur. Mina var färdigjästa redan efter 30-40 minuter.
- Pensla med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker.
- Grädda i 230 grader, mitt i ugnen i 8-10 minuter.
- Låt svalna på galler, under bakduk.
Remons (Bullfyllning)
300 gram rumsvarmt smör
200 gram rårösocker
100 gram farinsocker
30 gram vetemjöl
Kanel, kardemumma eller hemmagjort vaniljsocker att strö över.
Hemmagjort vaniljsocker gör du enklast genom att mala en vaniljstång och blanda det med några deciliter florsocker.