måndag 11 juli 2011

Formfranska/ Rostbröd

Jag kan ju inte bara göra kakor, glass och tårtor, bröd måste vi ju ha också. Nu råkade det bli så att vi hade helt slut på brödet i fredags, det händer väldigt sällen och jag orkade inte heller bråka med alla andra på ICA en fredags eftermiddag för en brödlimpas skull. Så det fick bli till att baka lite bröd själv istället, bakar oftast vårt bröd men det har varit lite lat med de på sistone. Ja men nu så blev det iallafall att jag bakade lite formfranska till frukosten på lördagmorgon, det är så gott nybakat men också perfekt att skiva upp, frysa in och sedan rosta till helgen. Något store sonen gillar för då får han marmelad på smörgåsen :-) eller ja han kallar det för lingon förstås, all sylt och marmelad kallar han för lingon. Ja brödet gillades även av sambon och lillkillen. Ja av småfåglarna med för de fick de brödbitar lillkillen inte orkade äta som han istället kastade  iväg över kökbordet och på golvet. Receptet hittade jag inne hos Tea som driver den härliga bloggen Sötasaker. Jag dubblade sedan receptet så att jag fick två bröd. Så receptet nedan är för 1 bröd.

Formfranska
25 g jäst
3 dl vatten, fast jag tog mjölk istället
1 msk socker
1 msk rapsolja
1 tsk salt
5 ½ dl vetemjöl

1 ägg till pensling
sesamfrön/vallmofrön till garnering

Gör så här:
  1. Rör ut jästen i det ljumna vattnet och tillsätt därefter socker, olja och salt. Arbeta ner vetemjölet och låt sedan degen jäsa i minst 30 minuter under duk. Jag knådade min deg i köksmaskinen.
  2. Ta upp degen på arbetsbänken och knåda den ordentligt och länge (använd lite vetemjöl till knådningen om det behövs). 
  3. Forma till en limpa och lägg i bakplåtspappersklädd brödform.( Jag smorde min form istället)
  4. Jäs ytterligare 30 minuter under duk och pensla sedan med uppvispat ägg och strö över sesamfrön/vallmofrön.
  5. Grädda i 225 grader i cirka 25 minuter.

lördag 9 juli 2011

Parfaittårta med jordgubbar

Bakade en underbart god jordgubbsparfaittårta igår, egentligen skall det vara smultron i, men jag hittar inte så mycket som 5 dl smultron, istället blev det jordgubbar i vilket blir lika mumsigt. Det är busenkel tårta att göra och det går utmärkt att göra den i förväg och förvara den i frysen.Receptet kommer från senaste numret av Lantliv Mat&Vin och receptet har Mia Öhrn skapat. Och havrebotten är ju perfekt att använda till glasstårta .
:-)

Jordgubbsparfait
250 g jordgubbar (eller smultron eller andra bär)
1/2 tsk äkta vaniljpulver eller 2 tsk  vaniljsocker
3 dl vispgrädde
4 äggulor
1/2 dl strösocker

 
Havrebottnar:
100 g smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk strösocker
2 msk ljus sirap
jordgubbar (eller smultron) till dekor


Gör så här:
  1. Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter, (jag använde en form med 24 cm i diameter) med plastfolie. Rita även upp två rundlar lika stora som formen på bakplåtspapper för att senare kunna göra bottnarna.
  2.  Mixa jordgubbarna till parfaiten fint i en matberedare eller med stavmixer. Rör ner vaniljpulvret. 
  3. Vispa grädden fluffig, men inte för hård, i en bunke. 
  4. Vispa äggulor och strösocker riktigt vitt och fluffigt i en annan bunke. 
  5. Vänd ner jordgubbsmoset i vispgrädden. Vänd även ner äggsmeten i gräddblandningen och blanda ihop till en luftig smet. Häll smeten i formen och ställ in i frysen i minst 4 timmar. 
  6. Sätt ugnen på 175°c. Smält smöret till bottnarna och rör ner resten av ingredienserna. Blanda till en smet och bred ut smeten tunt och så jämnt som möjligt på de uppritade rundlarna. Använd gärna handen och blöt den med lite vatten så klibbar det mindre. 
  7. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 8-10 min tills bottnarna blivit gyllenbruna. I varmluftsugn kan du grädda båda plåtarna samtidigt. Låt svalna helt. 
  8. Lägg den ena havsbottnen på ett vackert fat. Lossa jordgubbsparfaiten ur formen och lägg den ovanpå bottnen och lägg den andra bottnen ovanpå. Dekorera med jordgubbar eller smultron och låt tina i ca 30 min, före servering, tårtan blir ännu godare när den nästan börjar smälta lite.

torsdag 7 juli 2011

Vanilj Whoopie med chokladganache

Nu är det snart ett år sedan jag baka whoppies för första gånger, kommer ihåg hur gott det var, idag blev det lite whoppie med vaniljsmak. Är inte helt nöjd med receptet, första plåten jag gräddade så blev de tokstora och kakorna flöt ihop, hällde i lite mera mjöl och tog bara 1 tsk smet, inte 1 msk och då blev de lagom stora och lite högre, fast nästa gång vill jag testa ett annat recept. Men goda blev de ändå, så om ni testar receptet så rekommenderar jag er att provgrädda 1 kaka först för att se om smeten är lagom tjock så att de inte flyter ut för mycket. Vem vet jag kanske tog i för lite mjöl från början eller för mycket vätska, minstingen i huset röjde runt som en galning medan jag bakade så det är lätt att mäta fel då :-)  Det skall vara buttermilk i, men det finns ju inte i vanliga mataffärer så jag använde mig av lite grekisk yoghurt istället, annars är det väl filmjölk man brukar rekommendera för att ersätta just buttermilk i ett recept. Receptet på dessa Whoopie pies som jag gjorde idag kommer från boken Whoopie Pies-  Dozens of Mix 'em, Match 'em, Eat 'em Up Recipes.
Vet inte hur många whoppies det blir då första plåten gick åt skogen, men i receptet står det 48 kakor, dvs 24 dubbla.  

Vanilj Whopies Pie
250 gram vetemjöl
11/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
56 gram smör, rumsvarmt
4 tsk Crisco shortening ( går att ersätta med  cocosfett eller smör)
115 gram strösocker
100 gram farinsocker
2 stora ägg
1,2 dl buttermilk/filmjölk
2 msk mjölk
1 tsk bikarbonat
1 tsk vitvins vinäger
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Sikta ihop alla torra ingredienser.
  3. Blanda/ Vispa ihop smör, shortening, strösocker och farinsocker till en fluffig konsistens, runt 3 minuter.
  4. Vispa ner filmjölken och ägget vispa i 2 minuter till, Jag gjorde min i min köksmaskin med beaterblade vispen.
  5. Blanda växelvis ner mjölken, vitvins vinäger och de torra ingredienserna.Se till att att blir ordentligt blandat.
  6. Jag klickade sedan ut 1 tsk smet per whoppie på bakplåtspappersklädd plåt, lägg de inte för tätt då de flyter ut en del under gräddningen, Det går lika bra att spritsa ut smeten med en stor rund tyll.  
  7. Grädda sedan i 200 grader i runt 8-10 minuter eller tills de poppar tillbaka när du trycker på dom.
  8. Låt dom svalna något och lägg dom sedan på ett bakgaller för att kallna helt.
  9. Dessa går utmärkt att frysa utan fyllning.
Chokladganache
226 gram choklad, jag använde ljus choklad
1,2 dl vispgrädde


Gör så här:
  1. Värm vispgrädden i en kastrull
  2. Blanda ner chokladen och rör om tills allt smält.
  3. Låt bli helt kallt, jag ställde min i kylskåpet en stund.
  4. Nu är det bara att lägga ihop whoopies två och två med chokladganache emellan.

måndag 4 juli 2011

Oreosandwich

Har varit sugen på att testa att göra egna glass-sandwich ett bra tag nu men kunde aldrig bestämma mig för vilka kakor jag skulle använda, valet stod mellan chocolate chip cookies och oreokakor, ja tillslut blev det oreokakor fyllda med vaniljglass och några med vaniljglass med chokladkross, så gott och vaniljen bryter verkligen av mot den starka chokladsmaken. Perfekta att ha i frysen och bjuda på när man får gäster. Nästa gång blir det chocolate chip cookies eller havrekakor, blir garanterat lika tokgott det och då med jordgubbsglass emellan. Receptet på oreokakor kommer från boken Söta saker av Therésia Erneborg. 

Oreokakor:
1 1/2 dl strösocker
1 dl kakao
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
150 gram rumstempererat eller flytande smör
1 ägg, lätt vispat

Fyllning:
Gör så här:
  1. Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner smöret (lättast går det om man smälter smöret något om man nu inte använder flytande margarin ) och till sist ägget. Rulla ihop till en rulle och lägg i kylskåpet för att stelna, min blev väldigt mjuk nämligen, använde flytande margarin.
  2. Skär rullen i 40 skivor, (jag gjorde större kakor och fick därför inte 40 stycken, tror det blev 26 stycken.)
  3. Lägg kakorna på plåt täckt med bakplåtspapper och grädda dem mitt i ugnen i åtta till tio minuter i 175 grader. (Eftersom jag gjorde större kakor gräddade jag dom i 15 minuter.)
När de är helt kalla lägger du glass på en av kakorna och lägger en annan på som ett lock och trycker lätt ihop dom så åker glassen längre ut mot sidorna.Stoppa in dom i frysen en stund för att stelna lite. 
 
Fyllning (om man inte vill ha glass emellan)
50 gr smör
2 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
  1. Rör samman ingredienserna till fyllningen. Gör gärna dubbelsatts med fyllning. 
  2. Bred ut den på undersidan av hälften av de svalnade kakorna och lägg resten som lock.

lördag 2 juli 2011

Äppelpaj med mandelmassa


Bakade lite äppelpaj igår enligt sambons önskan, han har några bakverk han verkligen gillar och äppelpaj är en av hans absoluta favoriter. Denna gång ville jag testa någon ny variant och därför blev det lite härligt god mandelmassafyllning över äppelbitarna, så tokgott. Hade ingen mandelmassa hemma men gjorde min egen mandelmassa, detta gjorde jag genom att blanda 150 gram  socker och 150 gram mandelmjöl i matberedaren och körde detta med den tillhörande kniven och blandade sedan i lite äggvita tills det fick en lagom konsistens, så enkel och så gott och den innehåller ju inget mer än just bara mandel, socker och lite, lite äggvita. Denna paj skall egentligen gräddas i en normalstor pajform, men jag grädda de i små tartelettformar och då blev det 5 mini/portionspajer

Pajdeg:

125 g smör eller margarin
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 st ägg


Fyllning:
4 st äpplen
250 g mandelmassa
3 st hela ägg
1 dl mjölk
3 msk farinsocker


Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader. 
  2. Blanda samman ingredienserna till pajdegen. 
  3. Tryck ut den i en form med löstagbar kant, cirka 22 centimeter i diameter eller små tartelettformar. Nagga med en gaffel. Ställ gärna in formen i kylskåp i 20-30 minuter.
  4. Kärna  ur och klyfta äpplena. 
  5. Riv mandelmassan och blanda den med äggen och mjölken.
  6. Häll smeten i pajformen. 
  7. Tryck ner äppelklyftorna i smeten. 
  8. Strö över farinsockret. 
  9. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter. 
  10. Servera gärna med vaniljsås eller lättvispad grädde.

Receptet kommer från tidningen Allt om mat

torsdag 30 juni 2011

cheesecakeglass med brownie och hallonrippel

Älskar cheesecake så denna glass är verkligen en av mina favoriter och med lite bitar av brownie och härlig hallonrippel så blir det helt enkelt tokgott. Detta blir också mitt bidrag till månadens sötsak

5 dl vispgrädde (eller hälften grädde, hälften mjölk)
1 vaniljstång (kan uteslutas, glassen blir lika god ändå)
6 äggulor
1 dl strösocker
1 msk glukos (kan uteslutas)
1 gelatinblad (kan uteslutas)
200 gram  philadelphiaost
Brownie, valfri mängd
Hallonrippel
Gör så här:
  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka. Krama ur gelantinbladet och blanda ner det i glassmeten. Vispa upp  philadelphiaost och blanda ner den i smeten.
  5. Sila glassmeten så att du får bort vaniljstången och kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. Blanda  ner browniebitar och hallonrippel när glassen är halvfryst. Börja med browniebitarna och blanda sedan ner hallonrippeln försiktigt, så att smeten liksom bli marmorerad.
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.När glassen är klar så blandar du i browniebitarna medan maskinen fortfarande är igång. Varva sedan hallonrippel och glass i en form och ställ in den i frysen några timmar
Hallonrippel
200 gram hallon färska/frysta
4 msk socker
1 msk vodka (valfritt) 
Gör så här:
  1. Snabbvariant: Mixa hallon, vodka och socker tills det blir som en juice/sirap: Sila ev hallonsirapen genom en finmaskig sil om du inte vill ha med kärnorna. Jag silade inte hallonsirapen och märkte inte av kärnorna.
  2. Långsamma varianten: Framförallt viktigt om man använder utländska hallon. Värm hallonen och sockret i en kastrull, låt koka några minuter, blanda i vodkan. Sila ev hallonsirapen genom en finmaskig sil om du inte vill ha med kärnorna. Låt bli helt kallt.

måndag 27 juni 2011

Banan och blåbärsyoghurtglass

Provade ett recept på blåbärsglass idag som inte innehåller några ägg och som inte heller behöver göras i glassmaskin, fast nu när jag ändå har en glassmaskin så gör jag glassen där ändå :-), blir säkert lite krämigare så. Ja gott blev det, smakar mycket banan, rätt söt då jag använde väl mogna bananer, de var helt bruna och mer mogna kunde de inte liksom inte bli. Receptet hittade jag i lördagens bilaga Härligt hemma som kommer med Aftonbladet. Ja och det går ju att byta ut blåbären mot andra bär, tex jordgubbar nu när det är jordgubbssäsong.

Banan och blåbärsyoghurtglass
3 mogna bananer
2 tsk citronsaft
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl blåbär, använde frysta
3 dl grädde
1 dl grekisk eller turkisk yoghurt

Gör så här:
  1. Mixa bananerna med citron, flor och vaniljsocker. Jag körde detta i matberedaren med tillhörande kniv. Kör till en slät massa.
  2. Häll i blåbär och yoghurt och kör till en hel slät smet.
  3. Vispa upp grädden, jag vispade den lätt och luftig. Blanda ner blåbär/banansmeten.
  4. Ställ in glassen i frysen i minst 5-6 timmar. Vispa runt i glassen 2-3 gånger med jämna mellanrum under tiden så frysen den jämnare.
  5. Eller så gör ni som jag och kör glassmeten i glassmaskinen, den frös till fortare än "vanlig" glassmet men jag körde den ändå 50 minuter. Ja och sedan in i frysen några timmar för att frysa till lite mera.

lördag 25 juni 2011

Midsommartårtan

Sambon önskade sig en gräddtårta med jordgubbar till midsommar. Det är en ljus botten fylld med jordgubbsmousse och glasskräm. Spritsad med grädde och dekorerad med jordgubbar. Så tokgott och är ett måste på midsommarbuffebordet :-) Ja sedan blev det en hel del jordgubbar utöver tårtan, för det är så gott med jordgubbar.

Monnies tårtbotten

Hittade ett himla bra recept på tårtbotten inne på familjeliv, det blir en hög, saftig och fin tårtbotten och receptet är anpassad för en form på 24 cm.

5 ägg
2,5 dl socker
1,5 dl mjöl
1,5 dl potatismjöl
2,5 tsk bakpulver

Gör så här:
  1. Smöra och bröa en form. Jag brukar göra en krage med bakplåtspapper för att förhindra att smeten rinner över vid gräddningen. 
  2. Vispa ägg och socker ljust och poröst
  3. Blanda de torra ingredienserna.
  4. Blanda försiktigt ned detta i äggsmeten.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 40-45 min. Öppna absolut inte ugnsluckan de första 20 minuterna. Mot slutet av gräddningen kan man ibland behöva lägga på lite ugnsfolie för att förhindra att tårtbotten blir allt för mörk. 
  6. Låt den svalnna en stund innan du stjälper upp den.

Jordgubbsmousse

En mycket god och snabblagad jordgubbsmousse att fylla tårtan med som jag fann inne hos Linda Runn.Går även att byta ut mot andra bär.

250 gram jordgubbar (frysta/färska)
3-4 msk snabbmarsanpulver
1,5 dl vaniljyoghurt
2-3 dl vispgrädde

Gör så här:
  1. Tina och koka ev upp utländska bär och mosa ihop med snabbmarsanpulvret
  2. Häll på vaniljyoghurt och den ovispade grädden och vispa ihop till en fast konsistens

torsdag 23 juni 2011

Rabarberglass

Gjorde lite härlig god rabarberglass nu i veckan, så somrigt och jag ville passa på att göra den nu när det finns rabarber att köpa. Ja himla mumsigt blev det.

Vaniljglass
5 dl vispgrädde (eller hälften grädde, hälften mjölk)
1 vaniljstång
6 äggulor
1 dl strösocker
1 msk glukos (kan uteslutas)
1 gelatinblad (kan uteslutas)

Gör så här:

  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Sila glassmeten så att du får bort vaniljstången och kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. Blanda försiktigt ner rabarberkompotten när glassen är halvfryst.
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.Blanda försiktigt ner rabarberkompotten när glassen är klar. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.
Rabarberkompott
200 gram rabarber, skuren i små bitar
1 msk vatten
1 tsk citronsaft 
1/2 dl socker

Gör så här:
  1. Blanda samman rabarber, vatten, socker och citronsaft.
  2. Sjud på svag värme tills rabarberna mjuknar, runt 7-10 minuter beroende på hur grova rabarber du använder.
  3. Låt svalna helt och ställ sedan i den i kylskåpet tills du skall röra ner den i glassen. 
Just det, får inte glömma bort att önska alla mina kära bloggläsare en underbar midsommar, vi hoppas väl allihopa på lite sol :-) fast väderprognosen inte säger så 




    onsdag 22 juni 2011

    Fröbullar

    Bakade lite frallor idag, gillar frallor med mycket frön och nötter så dessa passade mig utmärkt, sedan så var det inte heller helt fel att skorpan blev så där knaprig och god :-). Ja de innehåller en hel del surdeg så jag var allt tvungen att öka på min surdeg innan jag kunde baka dessa. Man skulle säkert kunna utesluta jästen helt och hållet och låta dom jäsa lite längre tid bara. Har ni inte en köksvåg hemma så rekommenderar jag verkligen att ni köper en, så mycket smidigare och enklare att väga alla ingredienser och sedan så minskar de risken för att man tar för mycket mjöl.Receptet kommer från senaste numret av tidningen Baka. Nopp, nu är det snart dags att titta på en ny säsong av Leila bakar, denna gång är hon i Frankrike och bakar.

    Fröbullar
    20 stycken

    375 gram rågsurdeg
    375 gram vetesurdeg
    900 gram vetemjöl, använde Wästgötarnas Ölands lantvete
    430 gram vatten
    10 gram jäst
    25 gram salt

    Sesamfrön, linfrön, solroskärnor och pumpafrön att strö över

    Gör så här:
    1. Blanda alla ingredienser utom saltet och kör på låg hastighet i 10 minuter, öka sedan hastigheten, häll i saltet och kör ytterliggare 5 minuter tills degen blivit elastisk.
    2. Lägg degen i en oljad låda och lägg på ett lock.
    3. Låt jäsa på en varm plats i 3x25 minuter. Efter 25 minuter respektive 50 minuter så viker du ihop degen till en boll  och fortsätter sedan att jäsa degen med skarven nedåt, degen innehåller nu luftbubblor som du skall vara rädd om.
    4. Häl ut degen på ett mjölat bakbord och dra försiktigt ut degen till en rektangel på ca 32x40cm.
    5. Spruta vatten på degen och strö över rikligt med frön.
    6. Kavla ut degen lätt, bara så att den sträcks. Skär i 20 bitar som läggs på plåt.
    7. Låt jäsa 30 minuter.
    8. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
    9. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter, spruta gärna in vatten i ugnen när du  sätter in dom.

    måndag 20 juni 2011

    Kanelbullar med fördeg

    Hittade ett recept i senaste numret av tidningen Baka, Kopparlundens bullar heter de då de kommer från just Kopparlundens bageri. Ja de var härligt mumsiga och det var en lätthanterlig deg som inte krävdes en massa extra mjöl för att kavla ut. Så nu har jag fyllt upp frysen med kanelbullar igen, inte helt fel nu inför sommarens utflykter :-).

    Kopparlundens bullar
    30-40 stycken

    Fördeg
    5 dl mjölk
    50 gram jäst
    500 gram vetemjöl

    Blanda till en jämn smet och låt jäsa i rumstemperatur 1-2 timmar eller över natten i kyl.Jag lät den jäsa i två timmar, då hade den jäst upp ordentligt och börjat bubbla lite liksom.

    Deg
    200 gram rårörsocker
    200 gram smör, rumsvarmt
    10 gram kardemumma, nystött
    5 gram salt
    560 gram vetemjöl
    1 stort ägg

    Gör så här:
    1. Blanda fördegen med övriga ingredienser, kör den först i köksmaskinen 6 minuter på låg hastighet och sedan 10 minuter på hög hastighet. Degen är klar när den är elastisk och fjädrar tillbaka.
    2. Låt vila under plast i kylskåp i 30 minuter. Det går också bra att låta den vila flera timmar i kylen och baka ut den senare under dagen. 
    3. Kavla ut degen till en rektangel på ca 45x30 cm.(Men det tyckte jag blev för tok för tjock så jag kavlade ut degen betydligt mer.)
    4. Blanda ihop alla ingredienserna till remonsen.
    5. Bred ut remonsen över hela ytan och strö över kanel, kardemumma eller vaniljsocker. 
    6. Vik ett treslag dvs vik in långsidorna mot mitten, den ena över den andra, på längden. Skär sedan remsor, som du först tvinnar och sedan snurrar till knutar, se till att ändarna hamnar på undersidan av bullen. Eller gör det lite enklare för dig och baka ut de till vanliga kanelsnäckor.
    7. Lägg på plåt under bakduk och låt jäsa i 30-75 minuter beroende på deg och rumstemperatur. Mina var färdigjästa redan efter 30-40 minuter.
    8. Pensla med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker.
    9. Grädda i 230 grader, mitt i ugnen i 8-10 minuter.
    10. Låt svalna på galler, under bakduk.
    Remons (Bullfyllning)
    300 gram rumsvarmt smör
    200 gram rårösocker
    100 gram farinsocker
    30 gram vetemjöl
    Kanel, kardemumma eller hemmagjort vaniljsocker att strö över.

    Hemmagjort vaniljsocker gör du enklast genom att mala en vaniljstång och blanda det med några deciliter florsocker.

    fredag 17 juni 2011

    Mandelkubb

    Bakade mandelkubb idag, så gott och så somrigt, jordgubbssaft och mandelkubb i trädgården är aldrig fel :-), fast det fick bli inomhus idag då det regnat hela dagen. Mandelkubb är allra godast nybakade och de som blir över bör frysas in redan samma dag, de blir fort torra.
    Ha en underbar helg, hoppas på lite sol och värme.

    Mandelkubb
    20 stycken


    7 dl vetemjöl, (420 g)
    1 påse vaniljsåspulver, (11 g)
    1,5 dl strösocker
    2 tsk hjorthornssalt
    1 tsk vaniljsocker
    0,5 tsk bakpulver
    150 g smör
    1,5 dl kaffegrädde (fast jag tog filmjölk istället)
    2 st ägg
    1 krm bittermandelarom

    Garnering
    0,5-1 dl pärlsocker

    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 225°. 
    2. Blanda mjöl, vaniljsåspulver, socker, hjorthornssalt, vaniljsocker och bakpulver i matberedare. 
    3. Tillsätt smöret, skuret i mindre bitar.
    4. Häll i grädde, ägg och bittermandelarom. 
    5. Arbeta snabbt ihop till en deg.
    6. Ta upp degen och forma den till en rulle med mjölade händer. Degen var rätt kladdig, det behövdes en del extra mjöl.
    7. Skär rullen i 20 bitar.
    8. Doppa bitarnas snittyta i pärlsocker och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper
    9. .Grädda kubbarna mitt i ugnen 10-12 min. 
    10. Låt kubbarna svalna på galler under  bakduk, Frys in de som blir över redan samma dag, de blir fort torra.

    torsdag 16 juni 2011

    Dinkel surdegsbröd



    Baka lite gott syrligt dinkel surdegsbröd i veckan, tog 3 dagar, men den mesta tiden är jästid. När jag bakar bröd nu för tiden försöker jag så ofta det går att använda Wästgötarnas mjöl. Det positiva med dom är att det är helt ekologiskt mjöl , helt utan tillsatser, bekämpningsmedel och konstgödsel och de tillsätter inte askorbinsyra i mjölet, just askorbinsyra har det diskuterats en del om på brödbloggar under våren. Det står också på varje påse vilken lantbrukare som odlat säden, vilken  bondgård det kommer ifrån.  De har främst specialiserat sig på ekologisk odling av gamla sädesslag med modern teknik, tex Spelt, Emer och Ölands lantvete. Det är kul att kunna köpa och baka med närodlat mjöl. Jag köper mitt mjöl på Ica Maxi i Kungälv, annars går det att beställa en ”bagarbox” med olika mjöl från dom. Mjölet finns att köpa i vissa butiker i Västra Götaland, kolla på deras hemsida eller hör med dom på Facebook. Receptet på detta bröd kommer från den härliga bloggen Brödpassion, där konditorn/ bagaren Sébastien Boudet ibland lägger in små filmer hur man tex snittar bröd. Jag brukar ta ut en del surdeg ur kylen kvällen innan jag skall baka och mata den med vatten och mjöl och låter sedan den stå ute under natten, på morgonen har jag sedan en fin aktiv bubblande surdeg att baka med.

    Dinkel surdegsbröd

    Dag 1
    1000 gram vatten
    1300 gram lantvete mjöl (Wästgötarnas)
    250 gram speltdinkel fullkornsmjöl (Wästgötarnas)
    100-200 gram bubblande flytande surdeg

    Gör så här:
    1. Blanda alla ingredienser i en degbunke och låt vila 1 timme under en bakduk (autolys) 
    2. Tillsätt sedan 40g havssalt och knåda degen i köksmaskinen eller för hand tills den känns smidig och stoppa den i en plast låda med en bakduk under. Degen skall alltså ligga inne i en bakduk. Sätt på locket på plastlådan. 
    3. Jag lät min deg stå ute i rumstemperatur i 2 timmar  och sen stoppade den i kylskåpet. 
    4. Låt den jäsa där  i 24 timmar
    Dag 2
    Gör så här:
    1. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, Om bakduken var torr borde inte den fastna på degen, men om den gör det ändå spraya lite vatten på den och vänta några minuter, då släpper den säkert. 
    2. Dela degen i 2 bitar och forma försiktigt till 2 runda limpor.
    3. Stoppa ner dessa med verket nedåt  i två jäskorgar klädd med bakduk. Jag mjölade bakduken lite lätt och mjölade även lite lätt ovanpå degen. Stoppa ner jäskorgarna  i varsin plastlåda, lägg på locket .
    4. Låt jäsa 2 timmar i rumstemperatur. 
    5. Ställ sedan in dom i kylskåpet igen och låt jäsa ytterligare 20 timmar.
    Dag 3
    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 250 grader med en baksten eller bakplåt i mitten och en oöm plåt längst ned i ugnen. 
    2. När ugnen är varm så stjälp försiktigt upp degen på ett bakplåtspapper,snitta bröden och låt bröden glida in på den heta bakstenen/bakplåten med hjälp av en brödspade eller skärbräda. 
    3. Släng in lite vatten eller några isbitar på den nedre plåten. Sänk till 220 grader. 
    4. Efter 20 minuter öppnar du ugnsluckan och vädrar lite ånga.  Gör detta 1 gång till under gräddningen.
    5. Grädda tills bröden fått en innertemperatur på 98 grader.
    6. Ta ut dom ur ugnen och låt dom kallna på bakgaller utan bakduk.