torsdag 16 juni 2011

Dinkel surdegsbrödBaka lite gott syrligt dinkel surdegsbröd i veckan, tog 3 dagar, men den mesta tiden är jästid. När jag bakar bröd nu för tiden försöker jag så ofta det går att använda Wästgötarnas mjöl. Det positiva med dom är att det är helt ekologiskt mjöl , helt utan tillsatser, bekämpningsmedel och konstgödsel och de tillsätter inte askorbinsyra i mjölet, just askorbinsyra har det diskuterats en del om på brödbloggar under våren. Det står också på varje påse vilken lantbrukare som odlat säden, vilken  bondgård det kommer ifrån.  De har främst specialiserat sig på ekologisk odling av gamla sädesslag med modern teknik, tex Spelt, Emer och Ölands lantvete. Det är kul att kunna köpa och baka med närodlat mjöl. Jag köper mitt mjöl på Ica Maxi i Kungälv, annars går det att beställa en ”bagarbox” med olika mjöl från dom. Mjölet finns att köpa i vissa butiker i Västra Götaland, kolla på deras hemsida eller hör med dom på Facebook. Receptet på detta bröd kommer från den härliga bloggen Brödpassion, där konditorn/ bagaren Sébastien Boudet ibland lägger in små filmer hur man tex snittar bröd. Jag brukar ta ut en del surdeg ur kylen kvällen innan jag skall baka och mata den med vatten och mjöl och låter sedan den stå ute under natten, på morgonen har jag sedan en fin aktiv bubblande surdeg att baka med.

Dinkel surdegsbröd

Dag 1
1000 gram vatten
1300 gram lantvete mjöl (Wästgötarnas)
250 gram speltdinkel fullkornsmjöl (Wästgötarnas)
100-200 gram bubblande flytande surdeg

Gör så här:
 1. Blanda alla ingredienser i en degbunke och låt vila 1 timme under en bakduk (autolys) 
 2. Tillsätt sedan 40g havssalt och knåda degen i köksmaskinen eller för hand tills den känns smidig och stoppa den i en plast låda med en bakduk under. Degen skall alltså ligga inne i en bakduk. Sätt på locket på plastlådan. 
 3. Jag lät min deg stå ute i rumstemperatur i 2 timmar  och sen stoppade den i kylskåpet. 
 4. Låt den jäsa där  i 24 timmar
Dag 2
Gör så här:
 1. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, Om bakduken var torr borde inte den fastna på degen, men om den gör det ändå spraya lite vatten på den och vänta några minuter, då släpper den säkert. 
 2. Dela degen i 2 bitar och forma försiktigt till 2 runda limpor.
 3. Stoppa ner dessa med verket nedåt  i två jäskorgar klädd med bakduk. Jag mjölade bakduken lite lätt och mjölade även lite lätt ovanpå degen. Stoppa ner jäskorgarna  i varsin plastlåda, lägg på locket .
 4. Låt jäsa 2 timmar i rumstemperatur. 
 5. Ställ sedan in dom i kylskåpet igen och låt jäsa ytterligare 20 timmar.
Dag 3
Gör så här:
 1. Sätt ugnen på 250 grader med en baksten eller bakplåt i mitten och en oöm plåt längst ned i ugnen. 
 2. När ugnen är varm så stjälp försiktigt upp degen på ett bakplåtspapper,snitta bröden och låt bröden glida in på den heta bakstenen/bakplåten med hjälp av en brödspade eller skärbräda. 
 3. Släng in lite vatten eller några isbitar på den nedre plåten. Sänk till 220 grader. 
 4. Efter 20 minuter öppnar du ugnsluckan och vädrar lite ånga.  Gör detta 1 gång till under gräddningen.
 5. Grädda tills bröden fått en innertemperatur på 98 grader.
 6. Ta ut dom ur ugnen och låt dom kallna på bakgaller utan bakduk.

17 kommentarer:

 1. Väldigt fint bröd! Lagade också surdeg för nån månad sen, vetesurdeg, och lagade ett väldigt gott bröd, nu på helgen tänker jag starta en rågsurdeg. :)

  SvaraRadera
 2. Åh vilket snyggt bröd! Och säkert gott med :)

  SvaraRadera
 3. Åh så gott det blir med surdeg. Synd bara att det ju tar sin tid.Men så är det väl med allt som är gott?

  SvaraRadera
 4. Fint bröd! Ser så där knaprigt och gott ut :)

  SvaraRadera
 5. De såg verkligen super gott ut!

  SvaraRadera
 6. Jag borde verkligen försöka mig på surdeg, men känns inte som att det finns tid till det... Brödet ser riktigt gott ut! (som allt du bakar...)

  SvaraRadera
 7. Det mjölet är härligt. Och tänk att det kommer från utakanten av lilla Grästôrp!

  SvaraRadera
 8. Jag har aldrig bakat med surdeg men det verkar ju himla poppis. Undrar om man ska våga sig på att prova :-) Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 9. Ser gott ut, man blir allt sugen :-)!

  SvaraRadera
 10. Vilket tjusigt bröd!! Och jag håller absolut med dig om att det känns kul när man kan köpa ingredienser som man vet vart de kommer ifrån och som är utan onödiga tillsatser.

  SvaraRadera
 11. Tack för era kommentarer, det blev himla gott, med knaprig seg skorpa, det är inte alls så svårt att göra surdegsbröd när man väl startat upp sin första surdeg och man behöver inte göra ett tredagars bröd som jag gjorde :-), det finns betydligt snabbare surdegsbröd, Pain de Martin har en surdegsskola http://paindemartin.blogspot.com/2010/12/lilla-surdegsskolan-borjar-nu.html för er som är sugna att starta upp en surdeg, kanske skulle ta och göra en egen surdegsskola :-)

  SvaraRadera
 12. Mmm.. mums.. vad gott det ser ut

  SvaraRadera
 13. Helena och Maria: Mumsigt värre :-)

  SvaraRadera
 14. Coolt! Sandwich är min favoritglass! :=)

  SvaraRadera
 15. Är väldigt sugen på att testa det här brödet. Har bakat rätt mycket med surdeg, men aldrig något som jäst så länge.
  Hur pass syrligt blir det av att kalljäsa så länge? Eller gör den relativt lilla mängden surdeg att det inte blir för surt?

  SvaraRadera
 16. Tycker det blir lagom surt, fast det är ju en smaksak :-), svårt att förklara liksom

  SvaraRadera