torsdag 23 juni 2011

Rabarberglass

Gjorde lite härlig god rabarberglass nu i veckan, så somrigt och jag ville passa på att göra den nu när det finns rabarber att köpa. Ja himla mumsigt blev det.

Vaniljglass
5 dl vispgrädde (eller hälften grädde, hälften mjölk)
1 vaniljstång
6 äggulor
1 dl strösocker
1 msk glukos (kan uteslutas)
1 gelatinblad (kan uteslutas)

Gör så här:

  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Sila glassmeten så att du får bort vaniljstången och kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. Blanda försiktigt ner rabarberkompotten när glassen är halvfryst.
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.Blanda försiktigt ner rabarberkompotten när glassen är klar. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.
Rabarberkompott
200 gram rabarber, skuren i små bitar
1 msk vatten
1 tsk citronsaft 
1/2 dl socker

Gör så här:
  1. Blanda samman rabarber, vatten, socker och citronsaft.
  2. Sjud på svag värme tills rabarberna mjuknar, runt 7-10 minuter beroende på hur grova rabarber du använder.
  3. Låt svalna helt och ställ sedan i den i kylskåpet tills du skall röra ner den i glassen. 
Just det, får inte glömma bort att önska alla mina kära bloggläsare en underbar midsommar, vi hoppas väl allihopa på lite sol :-) fast väderprognosen inte säger så 




    19 kommentarer:

    1. Jag gjorde också rabarberglass för ett par dagar sedan, eller snarare rabarbersemifreddo. Same same but different :-) Hur som helst är det nog sommarens bästa smak!
      Glad midsommar på dig. Kram

      SvaraRadera
    2. Låter somrigt och härligt! Ha en riktigt underbar midsommar du med! Hoppas solen lyser riktigt ordentligt där ni är :)

      SvaraRadera
    3. Remsan och Caroline: Ha en härligt underbar midsommar ni med

      SvaraRadera
    4. Det lät riktigt gott med rabarberglass.

      Glad Midsommar!

      SvaraRadera
    5. Mums vad gott med rabarberglass, varför finns det inte fler sådana att köpa i affärer? Eller ja... Varför köpa när man kan göra, eller hur? ;) Ha en fantastisk midsommar du med och tack för hälsningen i min blogg!

      SvaraRadera
    6. Låter gott! Nu börjar det verkligen bli dags att ta fram glassmaskinen!

      SvaraRadera
    7. Sounds really good! Happy Midsummer!

      SvaraRadera
    8. Det ser jättegott ut! Glad midsommar till dig också!

      SvaraRadera
    9. Låter som en väldigt god idé med rabarberglass, sorbet har vi provat göra och den blev en riktig höjdare.

      Ha en trevlig midsommarafton!

      SvaraRadera
    10. Gott gott gott! Glad midsommar på dig :)

      SvaraRadera
    11. Låter jätte gott. Ska prova nu när våra egna rabarber växer så det knakar. Trevlig midsommar på dig!

      SvaraRadera
    12. rabarberglass till midsommar mums!, glad midsommar på dig med...

      SvaraRadera
    13. Tack för era kommentarer, hoppas nu haft en härlig midsommarafton allihopa

      SvaraRadera
    14. Här är det lugnt, gubben jobbar hela helgen!
      Mumsig glass. Kanelbullar med fördeg, det låter saftig och gott.
      Ha det bra!

      SvaraRadera
    15. Glad midsommar!
      låter verkligen super gott!

      SvaraRadera
    16. Jag tycker faktiskt sällan att rabarber funkar i glass, även om jag absolut ÄLSKAR rabarber annars. Men jag har ju aldrig testat att göra egen rabarberglass, det är kanske det som är boven ;)

      SvaraRadera
    17. Åh vad gott! Älskar rabarber :-)

      SvaraRadera