Ha en underbar helg, hoppas på lite sol och värme.
Mandelkubb
20 stycken
7 dl vetemjöl, (420 g)
1 påse vaniljsåspulver, (11 g)
1,5 dl strösocker
2 tsk hjorthornssalt
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
150 g smör
1,5 dl kaffegrädde (fast jag tog filmjölk istället)
2 st ägg
1 krm bittermandelarom
Garnering
0,5-1 dl pärlsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°.
- Blanda mjöl, vaniljsåspulver, socker, hjorthornssalt, vaniljsocker och bakpulver i matberedare.
- Tillsätt smöret, skuret i mindre bitar.
- Häll i grädde, ägg och bittermandelarom.
- Arbeta snabbt ihop till en deg.
- Ta upp degen och forma den till en rulle med mjölade händer. Degen var rätt kladdig, det behövdes en del extra mjöl.
- Skär rullen i 20 bitar.
- Doppa bitarnas snittyta i pärlsocker och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper
- .Grädda kubbarna mitt i ugnen 10-12 min.
- Låt kubbarna svalna på galler under bakduk, Frys in de som blir över redan samma dag, de blir fort torra.
Gamla hederliga mandelkubb, så vansinnigt gott med ett glas iskall mjölk till.
SvaraRaderaSkickar du hit några är du snäll:)
Ha en skön helg!
Mårtenssons: Ja hade det inte varit så att de bör ätas dagsfärska så hade jag skickat några med posten, men de kommer vara allt för torra när de kommer fram :-), ja himla gott med mjölk till
SvaraRaderaMums vad gott!
SvaraRaderaDet lät gott. Det får jag testa en dag :)
SvaraRaderadet ser tokigt gott ut! jag har aldrig bakat mandelkubb med vaniljsåspulver i, men jag kan tänka mig att det blir riktigt gott!
SvaraRaderaMin mormor bakade alltid dessa :-) Så goda.
SvaraRaderaNostalgi! Håller med, de är bäst färska, gärna lite ljumma.
SvaraRaderaKubb är ju så underbart gott, testa med mjölk till ;)
SvaraRaderaMen kubb är nog det torraste bakverket, eller vad tror du? :)
Åh vad gott det ser ut! Har aldrig provat baka kubb själv men det kanske man borde göra någon gång.
SvaraRaderaÅh så gott...Mandelkubb har jag inte ätit sen 80- talet..
SvaraRaderaDet får det bli bakat nån dag frampå!
Ha en fin söndag! / Gizze
Har aldrig ätit mandelkubb, men de ser otroligt goda ut!
SvaraRaderaMums vad gott. Mandelkubb är en favorit. :-)
SvaraRaderaåhh jag älskade mandelkubbar när jag var liten..har inte ätit det på flera år..Nu blev jag sugen!
SvaraRaderaTack för era kommentarer, visst är mandelkubb gott :-), det är visserligen verkligen ett torrt bakverk, men så mumsigt ändå :-)
SvaraRaderaÅh Mandelkubb bakade alltid farmor när jag var liten! Jag tror jag ska låna ditt recept och överraska henne snart :)
SvaraRaderaHärliga har inte gjort mandelklubbor på läääänge ; )
SvaraRaderaÅååh, jag fick just en nostalgi-tripp till en underbar barndom =D
SvaraRaderaJa jag kan inte annat än hålla med er, det är allt lite nostalgitripp över mandelkubbar, något man ofta fick som barn, men kanske glömmer bort att baka nu
SvaraRaderamandelkull, nostalgi! åh, det är farmor, och farfar, och flädersaft. underbart!
SvaraRaderahoppas du får en fin midsommar!
Charlotta: Hoppas du haft en fin midsommar
SvaraRadera