måndag 20 juni 2011

Kanelbullar med fördeg

Hittade ett recept i senaste numret av tidningen Baka, Kopparlundens bullar heter de då de kommer från just Kopparlundens bageri. Ja de var härligt mumsiga och det var en lätthanterlig deg som inte krävdes en massa extra mjöl för att kavla ut. Så nu har jag fyllt upp frysen med kanelbullar igen, inte helt fel nu inför sommarens utflykter :-).

Kopparlundens bullar
30-40 stycken

Fördeg
5 dl mjölk
50 gram jäst
500 gram vetemjöl

Blanda till en jämn smet och låt jäsa i rumstemperatur 1-2 timmar eller över natten i kyl.Jag lät den jäsa i två timmar, då hade den jäst upp ordentligt och börjat bubbla lite liksom.

Deg
200 gram rårörsocker
200 gram smör, rumsvarmt
10 gram kardemumma, nystött
5 gram salt
560 gram vetemjöl
1 stort ägg

Gör så här:
  1. Blanda fördegen med övriga ingredienser, kör den först i köksmaskinen 6 minuter på låg hastighet och sedan 10 minuter på hög hastighet. Degen är klar när den är elastisk och fjädrar tillbaka.
  2. Låt vila under plast i kylskåp i 30 minuter. Det går också bra att låta den vila flera timmar i kylen och baka ut den senare under dagen. 
  3. Kavla ut degen till en rektangel på ca 45x30 cm.(Men det tyckte jag blev för tok för tjock så jag kavlade ut degen betydligt mer.)
  4. Blanda ihop alla ingredienserna till remonsen.
  5. Bred ut remonsen över hela ytan och strö över kanel, kardemumma eller vaniljsocker. 
  6. Vik ett treslag dvs vik in långsidorna mot mitten, den ena över den andra, på längden. Skär sedan remsor, som du först tvinnar och sedan snurrar till knutar, se till att ändarna hamnar på undersidan av bullen. Eller gör det lite enklare för dig och baka ut de till vanliga kanelsnäckor.
  7. Lägg på plåt under bakduk och låt jäsa i 30-75 minuter beroende på deg och rumstemperatur. Mina var färdigjästa redan efter 30-40 minuter.
  8. Pensla med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker.
  9. Grädda i 230 grader, mitt i ugnen i 8-10 minuter.
  10. Låt svalna på galler, under bakduk.
Remons (Bullfyllning)
300 gram rumsvarmt smör
200 gram rårösocker
100 gram farinsocker
30 gram vetemjöl
Kanel, kardemumma eller hemmagjort vaniljsocker att strö över.

Hemmagjort vaniljsocker gör du enklast genom att mala en vaniljstång och blanda det med några deciliter florsocker.

26 kommentarer:

  1. vad kul, jag har aldrig bakat bullar med fördeg! hade tänkt att baka bullar i veckan så jag kanske provar på det här receptet.

    SvaraRadera
  2. Åh vilken fin "trägrej" du hade till de ljuvliga bullarna:)

    SvaraRadera
  3. Mums!! vad gott de ser ut;d

    SvaraRadera
  4. Härliga kanelbullar! Ser så fina ut!

    SvaraRadera
  5. Låter spännande med fördeg.
    Bullarna ser otroligt mumsiga ut!

    SvaraRadera
  6. Så gott det låter! :-)

    Och så fina bullarna blev.

    / Jenny

    SvaraRadera
  7. Vad smaskiga de ser ut! Köpte också den tidningen, tror jag ska börja prenumerera på den för de har bra recept och roliga tips! Blev nästan sugen på att baka bullar när jag såg dina fina bilder, det är ju så oerhört gott med bullar och ett glas mjölk :)

    SvaraRadera
  8. Ååh vad sugen man blir på bullar nu :-) Borde också fylla upp frysen igen men jag får väl lyssna på råden och ta det lite lugnt ;)

    SvaraRadera
  9. Har nya nummret kommeit ut alltså? Vad gott med råsocker, det måste jag testa, jag har alltid det i muffins..

    SvaraRadera
  10. Och vad fin lådan var.. var har du hittat den?

    SvaraRadera
  11. Tack för era kommentarer, den fina trälådan köpte jag på Liseberg förra året i en av deras butiker när de sålde ut sina saker för 1/2 priset när de skulle stänga efter sommaren.

    Juopp nya numret av tidningen Bakat har precis kommit ut, dags att teckna en prenumeration, köper ju ändå varje nummer , bekvämt att få den i brevlådan, ja sedan får man en kakbok på köpet om man prenumererar :-)

    Ja Milli, det är allt dags att ta det lite lugnt nu :-)från allt bakande, även om det inte är helt lätt, bullar hinner du baka sedan när knodden kommit ut

    SvaraRadera
  12. Det är perfekt att bunkra upp med bullar på sommaren, men jag har inte hunnit än. Dina bullar ser väldigt goda ut!

    SvaraRadera
  13. Ja, visst är dom perfekta utflyktsbullarna just kanelbullar.
    Anki fick ett kaneltvål i sommarpresent av barn på jobbet så nu luktar det gott av hembakat på toa:)

    SvaraRadera
  14. Dessa tänkte jag med göra :) Gjorde rabarberglassen igår ifrån tidningen :)

    SvaraRadera
  15. Jösses vilka fina kanelbullar! 10 poäng! :)

    SvaraRadera
  16. Vad gott med bullar. Såg också det receptet, det lät väldigt gott.

    SvaraRadera
  17. Mmmm, gott. Bullar är härligt. Har bara hunnit bläddra någon sida i tidningen än :-(

    SvaraRadera
  18. Kom ut med nästa glass snart! Kan du inte göra en kanelbulle glass :D? Har testat många av dina glass recept önskar något nytt :)

    SvaraRadera
  19. Ska precis ställa in dessa i ugnen! Jag har en känsla av att det kommer vara dom godaste jag ätit!

    SvaraRadera
  20. Tack för era kommentarer, elon kan tänka mig att de blir himla mumsiga :)

    SvaraRadera
  21. jag har undrat lange (ar utomlanding fran USA som bakar bullar) om jag staller i degen i kylskapet, nar jag "bakar ut" bullarna senare pa dagen maste degen forst komma till rumstemperatur? Eller tar man fram degen, rullar ut, fyller pa och sedan later dem jasa? Hur gor man precis efter man tar ut den kalla degen fran kylskapet? Tack for tipsen och ursakta min Svenska!!!

    SvaraRadera
  22. Om jag jäser själva degen i kylen i flera timmar så tar jag ut den och bakar ut den direkt, den behöver inte få rumstemperatur.

    SvaraRadera
  23. Det här är garanterat dom godaste bullarna som finns.
    Degen står och jäser just nu och det är fjärde gången jag gör efter detta recept. OTROLIGT gott!

    SvaraRadera
  24. Elon: Kul att du är så nöjd med receptet :-)

    SvaraRadera
  25. Det här receptet alltså! Sedan jag hittade det för drygt ett år sedan har jag inte använt något annat. Det äger! TACK! Idag på Kanelbullens dag kommer jag länka till ditt recept från min blogg om det är okej!

    SvaraRadera