tisdag 2 oktober 2012

Citrondrömmar

En  av mina absoluta favoriter när det gäller småkakor är drömmar, de blir så härligt spröda och luftiga. Här har jag blandat ner rivet citronskal, himla gott :-). Det gäller att inte ha för hög ugnstemperatur för då kan de sjunka ihop och bli platta, de skall heller inte ha för mycket färg. De innehåller hjortronsalt vilket ger en ammoniaklukt, vilket är helt naturligt, de smakar ju inte ammoniak sedan när de är klara. Jag brukar öppna ugnsluckan på glänt de sista 5 minuterna för att vädra ut ammoniaklukten. Ja goda är de iallafall och perfekt att frysa in och ja de går till och med att äta frysta, jag har testat :-) men de blir ju bättre om man tinar upp dom först :-) såklart. Jag blandade ner rivet citronskal från 1 citron, nästa gång skall jag testa med 1/2- 1 citron till för att se om det går att få ännu mera citronsmak på dom.

Citrondrömmar

 ca 40 stycken

150 gram margarin
4 dl socker
1 1/2 dl neutral olja
2 msk vaniljsocker
1 tsk hjortronsalt
1 msk vatten
5 dl vetemjöl
Rivet skal av 1 citron. 

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 150 grader. 
  2. Vispa margarin och socker tills det blir ljust och poröst
  3. Tillsätt oljan och vispa tills det blir ljust, ja jag brukar vispa tills det blir nästan vitt.
  4. Rör ut hjorthonsaltet med vattnet och häll i det i smeten.
  5. Blanda i vaniljsocker, citronskal och mjöl.
  6. Rulla till små bollar som läggs på bakplåtspappersklädd plåt.
  7. Grädda i  c:a 20 minuter.Brukar grädda mitt i ugnen, Pasa dom, de skall inte ha för mykcet färg.
  8. Ställ ugnsluckan lite på glänt de sista 5 minuterna (Jag brukar då sätta en vanlig matkniv melllan ugnen och ugnsluckan)

3 kommentarer:

  1. Vad gott det låter!! Det är en sådan där perfekt kaka att ha hemma när man är sugen på något litet!

    SvaraRadera
  2. Mmm! Jag älskar drömmar men har aldrig testat att smaksätta med citron. Måste prova :D

    SvaraRadera
  3. Så fina drömmar och gott med citronsmak!

    SvaraRadera