fredag 26 oktober 2012

Chokladbiskvier

Var bara tvungen att göra nya biskvier då jag inte var så nöjd med smörkrämen i den förra omgången, nu är jag desto mer nöjdare, så mycket godare smörkräm, mer len, krämig och fluffig, mycket godare, smakar mer som en biskvi skall göra. Ja givetvis måste det vara smör i, det är ju liksom poängen med smörkräm :-) Det som avskräcker är ju alltid när en varm sockerlag ingår, men det är inte alls så svårt, en kökstermometer krävs dock och att man är rätt snabb att hälla i den varma sockerlagen då den stelnar fort.Även en köksmaskin är att föredra när smörkrämen skall göras då äggvitor skall vispas under tiden sockerlagen görs. Denna gång kommer receptet från boken Sötebröd av Helene Johannson. Älskar hennes 2 böcker, lyckas alltid med hennes recept. Så hennes böcker kan jag varmt rekommendera.

Chokladbiskvier
20 stycken, normalstora

Botten:
200 gram riven mandelmassa
100 gram strösocker
ca 50 gram äggvita,  från 1-2 ägg


Italiensk smörkräm:
50 gram vatten
125 gram strösocker
2 äggvitor
30 gram vaniljsocker
200 gram rumstempererat smör
50 gram smält mörk choklad

300 gram mörk choklad till doppning

Gör så här:
 1. Blanda mandelmassa och strösocker.
 2. Tillsätt äggvita, lite i taget under vispning tills du fått en spritsbar massa, den får inte vara rinning, då flyter de ut för mycket under gräddning.
 3. Spritsa ut smeten på plåtar med bakplåtspapper, 20 stycken skall det bli. Ca 3 cm i diameter.
 4. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 10-12 minuter tills de fått fin färg.
 5. Låt svalna på plåten. Om det är svårt att lossna dom från pappret så stoppa in dom i frysen i 30 min så går det lättare.
 6. Nu är det dags för smörkrämen. Koka upp vatten och socker till 116 grader. Bildas det kristaller på kastrullens insida så ta genast bort dom genom att doppa en pensel i kallt vatten och pensla ner dom.
 7. Vispa under tiden äggvitorna till ett hårt skum i en ren bunke. Tillsätt den heta sockerlagen under vispning, sänk hastigheten och fortsatt vispa massan tills den svalnat, 10-15 minuter.
 8. Tillsätt vaniljsockret och därefter smöret klickvis under vispning.
 9. Vispa tills krämen är fluffig. 
 10. Tillsätt den smälta chokladen.
 11. Bred eller spritsa ut krämen på biskivbottnarna så att det bildas en topp. Låt stå i kylen 30 minuter eller i frysen. Jag föredrar frysen, då blir det lättare att doppa dom i chokladen.
 12. Smält chokladen i ett vattenbad. Doppa varje biskiv , en i taget och håll den upp och ner så att överflödig choklad rinner av. Sätt biskvierna på bakplåtspapper för att stelna. Går utmärkt att frysa, förvara dom annars i kylen.

2 kommentarer:

 1. Beskriver är ju farligt gott, dina blev jätte fina mvh sandra

  SvaraRadera
 2. Vad gott det låter med den italienska marängsmörkrämen!!

  SvaraRadera