onsdag 21 december 2011

Vörtbröd

Årets första vörtbröd är bakat, lär bli fler då jag har en massa bakvört/flytande vört kvar. Bakvört finns att köpa på ICA Focus i Göteborg, men även hos Alvar&Ivar. Får du inte tag i flytande vört kan du koka ner 1 liter porter, svagdricka eller julmust till 2 dl och använda det istället.
Detta är ett bröd som kan nattjäsa i kylen i och sedan gräddas på morgonen, perfekt för då får man  alldeles färskt nybakat vörtbröd till  julbordet :-), gjorde 4 limpor av denna deg. Får du inte tag i flytande vört kan du koka ner 1 liter porter, svagdricka eller julmust till 2 dl och använda det istället. Ja brödet ja är himla gott och smakar mycket.

Vörtbröd
4 limpor

Skållning:

500 gram vatten
250 gram fint rågmjöl

Gör så här:

  1. Koka upp vattnet till skållningen och häll det över rågmjölet en bunke och blanda ordentligt. 
  2. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills skållningen kallnat. 
  3. Skållningen håller sig i tre dagar i kylskåpet om du vill göra den i förväg
Deg:
1250 g vetemjöl
10 g mald nejlika
10 g mald ingefära
10 g mald pomerans
Skållningen från steg 1
200 g vatten
75 g honung
200 g flytande vört
75 g mörk sirap
100 g jäst
25 g havssalt
ägg och smör till pensling

Gör så här:

  1. Blanda mjölet med kryddorna. Tillsätt övriga ingredienser samt skållningen utom saltet. 
  2. Blanda ca 15 minuter i maskin. Tillsätt saltet och blanda ytterligare 5 minuter. 
  3. Låt degen vila i 45 minuter..
  4. Forma degen till tre eller 4 runda bullar och låt dom vila i 10 minuter.
  5. Platta till varje degbulle, vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Rulla till jämna bröd och lägg dom på plåt med bakplåtspapper.
  6. Låt bröden jäst ca 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten. När brödet är färdigjäst skall det spänsta emot lite om du trycker på det.
  7. Sätt ugnen på 180 grader.
  8. Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda dem i ca 30 minuter  i mitten av ugnen, jag gräddade bröden tills de nått en innertemperatur på 98 grader.
  9. Pensla bröden med smält smör när du tagit ut dem ur ugnen. 
  10. Låt bröden svalna på galler. Förvaras med fördel i plastpåse.
 Receptet kommer från boken Bröd från Brunkebergs bageri

4 kommentarer:

  1. Ser riktigt fint ut! Jag fick inte tag på flytande vört. Det hade varit kul att testa skillnaden mellan det och reducerad svagdricka/porter/julmust, eller allra helst alla fyra varianter...

    SvaraRadera
  2. Jag var hos Alvar och Ivar i förrgår, och deras vörtextrakt var slut. Finns det kvar på Ica fokus tro?

    SvaraRadera
  3. Remsan: Ja det hade varit kul att se skillnaden, fast det är himla bekvämt att slippa koka ner tes julmust :-)

    Anton: Tror jag, de hade rätt mycket, står bakvört på, ligger vid brödavdelningen, ,mittemot disken där de har bakelser och tårtor

    Hovkonditorn: Himla gott :-)

    SvaraRadera