söndag 3 oktober 2010

Solrosbullar

Var sugen på lite nybakta frallor till frukosten idag och vad passar inte bättre då än lite  härliga varma solrosfrallor.  Blev mycket goda frallor med en härlig skorpa. Receptet kommer från Martin Johanssons nya bok Enklare bröd men påminner mycket hans frallor enklaste frukostbullen  som finns i hans blogg .

Av denna deg blev det 15 frallor

6 gram jäst (6 krm)
600 gram vatten (6 dl)
780 gram rågsikt (13 dl)
12-18 gram salt (2-3 tsk)
40 gram honung ( 2 msk)

Dag 1, kväll
  1. Rör ut jästen i lite vatten och tillsätt sedan övriga ingredienser.
  2. Rör tills allt blandats ordentligt, det blir en lös deg, men den skall inte vara rinnande. 
  3. Täck bunken med lock eller plast och låt stå i rumstemperatur i 8-10 timmar.

Dag 2, morgon
  1. Sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten.
  2. Skrapa ut den lösa degen på mjölat bakbord och dra ut den till en långsmal rektangel.
  3. Vik ihop degen en gång på längden så att den blir ungefär som en baugette.
  4. Pensla degen med vatten och strö på rikligt med solrosfrön och lite rågsikt.
  5. Låt jäsa i 30 minuter.
  6. Dela degen i bitar och lägg på bakplåtspapper. 
  7. Låt pappret glida in på den varma plåten via en bakspade, skärbräda eller bricka.
  8. Sänk värmen till 250 grader och grädda bröden i 15-20 minuter. mina var klara efter 15 minuter.
  9. Låt svalna på galler.

14 kommentarer:

  1. Lyxigt med nybakade frallor till frukost!

    SvaraRadera
  2. Satt just o funderade på vad jag ska baka för frallor tills i morron kväll när jag ska ha gäster. Det får nog bli dessa, de ser riktigt smarriga ut!

    SvaraRadera
  3. Helena: Riktigt lyxigt :-)
    Sanne: Testa dom, himla goda
    Martin: Mycket gott, perfekt med lättbakade frallor till frukosten

    SvaraRadera
  4. Vet du förresten om det är skillnad på rågsikt jämfört med att blanda vetemjöl+rågmjöl?

    SvaraRadera
  5. Jag ska prova i denna helgen kanske !! de ser riktigt gott ut och blir perfekt till frukost hihi.

    SvaraRadera
  6. Martin: Aldrig funderat på det, men det borde ju fungera att blanda vetemjöl och rågmjöl, är det inte runt 60 % vetemjöl och 40 % rågmjöl har jag för mig

    SvaraRadera
  7. Sana: Testa dom till helgen, alltid gott med nybakat bröd till frukosten

    SvaraRadera
  8. Martins "Enklaste frukostbullen" är en av våra favoriter här hemma, tillsammans med hans "Fikon och pumpafröbullar"... får nog investera i den nya bakboken, jag gillar enkla bröd som jäser under natten!

    SvaraRadera
  9. åh, vilken fantastisk start på dagen! ser kanongoda ut.

    SvaraRadera
  10. guud, vad gott! du får mer än gärna komma hem till oss och baka lite frallor om du har vägarna förbi :)

    SvaraRadera
  11. De ser jättegoda ut!
    Härligt med nybakade frallor till frukost!

    SvaraRadera
  12. Caffeconlatte: de bröden med fikon har jag ännu inte testat då jag inte är så förtjust i att ha fikon i bröd, gillar hans nya bakbok, skönt med lite enkla bröd som det bara är att röraihop och jäsa i kylen över natten, sedan är det även lite surdegsbröd och "vika-ihop-vila" bröd i hans nya bok.

    Anna: tack, kanonbra start på dagen :-)

    Charlotta: Knackar på när jag har vägarna förbi någon gång :-) och bakar lite till er :-D

    Annica: Himla mumsigt

    Erika: Jättegoda, testa det till frukost någon helg

    SvaraRadera