Bakade lite äppelpaj igår enligt sambons önskan, han har några bakverk han verkligen gillar och äppelpaj är en av hans absoluta favoriter. Denna gång ville jag testa någon ny variant och därför blev det lite härligt god mandelmassafyllning över äppelbitarna, så tokgott. Hade ingen mandelmassa hemma men gjorde min egen mandelmassa, detta gjorde jag genom att blanda 150 gram socker och 150 gram mandelmjöl i matberedaren och körde detta med den tillhörande kniven och blandade sedan i lite äggvita tills det fick en lagom konsistens, så enkel och så gott och den innehåller ju inget mer än just bara mandel, socker och lite, lite äggvita. Denna paj skall egentligen gräddas i en normalstor pajform, men jag grädda de i små tartelettformar och då blev det 5 mini/portionspajer
Pajdeg:
125 g smör eller margarin
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 st ägg
Fyllning:
4 st äpplen
250 g mandelmassa
3 st hela ägg
1 dl mjölk
3 msk farinsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Blanda samman ingredienserna till pajdegen.
- Tryck ut den i en form med löstagbar kant, cirka 22 centimeter i diameter eller små tartelettformar. Nagga med en gaffel. Ställ gärna in formen i kylskåp i 20-30 minuter.
- Kärna ur och klyfta äpplena.
- Riv mandelmassan och blanda den med äggen och mjölken.
- Häll smeten i pajformen.
- Tryck ner äppelklyftorna i smeten.
- Strö över farinsockret.
- Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter.
- Servera gärna med vaniljsås eller lättvispad grädde.
Receptet kommer från tidningen Allt om mat