Har aldrig bakat brioche förut, men oj så gott det är, inte de nyttigaste bröden kanske med tanke på allt smör, men mumsigt är det, ja det är väl egentligen mer ett vetebröd än matbröd. Det är så gott med smörsmaken och de är härligt fluffiga men de bör ätas dagsfärska, tyckte det var torra redan nästa dag. Nästa gång skall jag testa nattjästa briocher, men jag är helnöjd med detta recept . Receptet kommer från tidningen Gourmet och det är Mia Öhrns recept.
Brioche
1 limpa och 15 mindre bullar
1½ dl mjölk
3 ägg
550 g (knappt 9 dl) vetemjöl
½ dl strösocker
½ tsk salt
200 g rumsvarmt smör
3 ägg
550 g (knappt 9 dl) vetemjöl
½ dl strösocker
½ tsk salt
200 g rumsvarmt smör
Smör till formarna
Ägg till pensling
Ägg till pensling
Gör så här:
- Smula ner jästen i en degbunke, häll på den kalla mjölken och lös upp jästen.
- Rör ner äggen, de torra ingredienserna och det mjuka smöret i klickar.
- Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, gärna 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 50 minuter.
- Briochelimpa: Smörj en limpform som rymmer minst 1½ liter. Forma degen till en limpa och lägg den i formen. Låt jäsa övertäckt i cirka 45 minuter.
- Portionsbriocher: Smörj små veckade formar med lite smör. Rulla drygt golfbollsstora bitar av degen till runda bullar och lägg dem i formarna. Rulla en liten degkula, (ungefär stor som en spelkula) gör en liten fördjupning i den stora bullen och tryck ner den lilla kulen. Tryck till ordentligt, annars flyger kulan ut. Låt jäsa övertäckta i cirka 45 minuter.
- Pensla briocherna med lite uppvispat ägg och grädda limpan i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 40 minuter. Täck över med ett bakplåtspapper om toppen börjar få för mycket färg. Stjälp upp briochen ur formen och låt svalna. De små bullarna gräddar du i 225 grader i 8-10 minuter.
Dom ser riktigt smaskiga ut! Min frukost blev genast väldigt tråkig.... =)
SvaraRaderamumms, dom va super söta!
SvaraRaderaHar inte hunnit äta frukost än, kan jag får några hehe
SvaraRaderaJag har aldrig heller bakat briocher, men har haft det i tankarna :) Ser goda ut!
SvaraRaderaser jättefina ut! :D
SvaraRaderasmarrigt! jag har aldrig bakat briocher själv, kanske får se till att testa någon dag :D
SvaraRaderaJag äääälskar brioche, men har inte bakat själv någongång. Ännu.
SvaraRaderaMåste vara gott med Rabarbermarmelad på! :)
SvaraRaderaJag älskar brioscher! Det godaste man kan äta i bröd/bull väg :)
SvaraRaderaJa, de är goda. :-)
SvaraRaderaVi åt dem till frukost och det blev lite väl mastigt, men till lunch eller kvällste skulle jag kunna tänka mig att de passar perfekt.
Å de ser helt fantastisk gode ut! De må jeg prøve å lage en dag :)
SvaraRaderajag har faktiskt aldrig ätit brioche, i alla fall inte vad jag vet om ;) Får se mig omkring efter ett bra testexemplar, för det ser riktigt smaskigt ut!
SvaraRaderaRoligt nog att jag gjorde brioche i veckan och tänkte göra en liten film om det :)
SvaraRaderaDet är bra idé att jäsa de under natten, då kan man dra ner med jästen!
Vill man baka "äkta" brioche då måste man ersätta 1 1/2 dl mjölk med 3 ägg.
Sanna: :-)
SvaraRaderaJen: Tack :)
CakeCarrot: Ja hade du bott nära så hade det bara varit att hämta :)
Hovkonditorn: Supermumsigt :-)
Karin: Tack :)
Frida: Gör det, inte alls svårt att göra
Matarkivet: Dags att testa på att baka sådana då :-)
Tina: Supergott med rabarbermarmelad på :)
Mia: Jupp :)
Erika: Precis :)
Maria: Det måste du, himla gott :-)
Alexandra: Det är riktigt smaskigt :)
Sebastien: Himla kul att du kikat in i min blogg, ser framemot din film om brioche, älskar dina filmer, det vet du :) , skall följa dina tips nästa gång jag gör brioche, vilket borde bli väldigt snart igen, så istället för mjölk, 3 ägg extra
åh, visst är det gott! ju mer onyttigt, desto bättre :=)
SvaraRaderaAldrig testat detta heller men ser väldigt saftigt och gott ut.
SvaraRaderanu har jag gjort ditt Nalle Puh-bröd =) Supergott blev de!
SvaraRaderaÅh vad gott det ser ut! Jag har aldrig bakat eller smakat briocher men har funderat på det och nu blev jag ju ännu mer sugen på att testa. :-)
SvaraRaderaHar inte testat att baka dess än men jag tror allt att det är dags. Det låter ju så himla gott! :-)
SvaraRaderaFina!
SvaraRaderaHar velat baka briocher! :) Låter så gott. Apropå Mia så är min kompis arbetskollega hennes man :) Han kommer alltid med massa bakverk som Mia har bakat haha :)
SvaraRaderaVi gjorde brioche i skolan för ett tag sedan, men det föll inte alls mig i smaken.. smakar aldeles för fett tyckte jag.. , men de är vackra att se på, glansiga och fina. Vi gjorde även flätor i form och en slags konstig krans med mandelfyllning, russin, frukttärningar och aprikossylt. Fast den tog inte jag av för jag tyckte den såg lite läskig ut..
SvaraRadera