torsdag 9 juni 2011

Rabarbermarmelad

Hade lite rabarber över, jag har tyvärr inga i trädgården utan köpte dom i affären när det var bra kilopris på dom. Var lite sugen på att testa rabarbermarmelad, något jag aldrig ätit innan, det blev himla mumsigt, syrligt och gott. Passar perfekt på nygräddade scones, kex, skorpor eller vad man nu gillar bäst. Receptet hittade jag inne hos Linneas Skafferi.

Rabarbermarmelad:
500 gram rabarber
1/2 dl vatten
250 g syltsocker
1vaniljstång

Gör så här:
  1. Skölj rabarbern noga och skär den sedan i  cm breda bitar. Lägg dem i en kastrull med vatten och låt koka upp. 
  2. Tillsätt sedan sockret och fröna från 1 vaniljstång, låt även själva stången koka med.
  3. Koka upp och låt koka i ca 5 minuter.Fast jag kokade nog längre då jag inte vill ha så mycket hela bitar av rabarber kvar i marmeladen när den är färdigkokt. Beror säkert också på hur grova/tjocka rabarber man använder.
  4. Tag ur vaniljstången.
  5. Häll upp på väl rengjorda burkar och sätt direkt på locket. Jag brukar låta mina svalna upp och ner, dvs sätta dom med locket nedåt. Förvara svalt och mörkt. 
Själva burkarna diskar jag i diskmaskinen så att de är ordentligt rena och stoppar sedan in dom i ugnen på 100 grader under tiden som jag gör marmeladen.

16 kommentarer:

  1. Låter jättegott med rabarbermarmelad.

    SvaraRadera
  2. Rabarbermarmelad låter gott.

    SvaraRadera
  3. Det låter jättegott! Jag ska också laga rabarbermarmelad imorgon men med jordgubbar i.

    SvaraRadera
  4. Erika: Så gott :-)

    Remsan: Tokgott :-)

    Matilda: Valde just mellan vanlig rabarbermarmelad och rabarbermarmelad med jordgubbar, kanske skulle göra en omgång till nu när de svenska jordgubbarna börjar dyka upp i affären

    SvaraRadera
  5. min hyresvärd kom idag och sa att jag får plocka hur mycket rabarber jag vill i våran trädgård, och jag som inte ens gillar rabarber... jag funderar på att plocka och sälja dem på bloggen eftersom jag verkar vara den enda matbloggaren som inte älskar rabarber ;)

    SvaraRadera
  6. Ja, det är så gott med rabarbermarmelad :)

    SvaraRadera
  7. Vad gott med rabarbermarmelad!

    Jag har massvis med rabarber i min trädgård, så har du vägarna förbi småland så får du gärna komma och plocka ;)

    SvaraRadera
  8. Älskar rabarbermarmelad...speciellt till scones :-)!

    SvaraRadera
  9. Kikar in för att säga vilken fin och inspirerande blogg! :o)

    Ha en fin och trevlig helg!

    /Isabelle

    SvaraRadera
  10. Spännande! Har lite rabarber som jag nog måste göra något av snart eller frysa in för framtiden. Marmelad låter som en superbra ide :)

    SvaraRadera
  11. Nu ligger bloggen på Bakbloggskartan, kram Karin

    SvaraRadera
  12. Pernilla: Du får koka massor med sylt, saft och marmelad som du sedan säljer på någon marknad :-)

    Hovkonditorn: :-)

    Annica: Synd jag inte har vägarna förbi :-)

    Katja: Så gott till scones, får nog bli det till frukosten imorgon :-)

    Jag och Mamma... : Tack, kul att du hittat hit :-)

    Therese: Marmelad är kanon, går fort att göra

    Karin: Tack :-)

    SvaraRadera
  13. Låter gott, kan den passa till ostar som t.ex brie tror du?

    SvaraRadera
  14. Oj så gott det låter :) Visst är det extra roligt när man gjort sin egen marmelad!

    SvaraRadera
  15. Jen: Mumsigt värre :-)

    Mårtensson: Passar perfekt till tex brie

    Marsipan: Så gott :-)

    SvaraRadera