2,5 dl vispgrädde
2,5 dl matlagningsgrädde, 15 %
3 äggulor
1,5 dl socker
1 vaniljstång
200 choklad
Gör så här:
- Dela på vaniljstången på mitten , skrapa ur fröna och lägg fröna och vaniljstången i en kastrull. Häll på vispgrädde och kaffegrädde och låt detta koka upp, ställ det åt sidan.
- Vispa äggulor och socker pösigt.
- Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
- Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
- Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
- Följ instruktionerna för din glassmaskin.När glassen är nästan klar så smälter du chokladen i mikrovågsugnen. När glassen är helt klar så häller du ner den chokladsåsen i glassmeten i en fin stråle medan maskinen fortsätter att gå. Nu är det bara att hälla upp glassen i en form och frysa den i några timmar.