10 äggvitor
1 tsk ättiksprit (fast jag tog 1 tsk cream of tartar istället)
2 dl strösocker
3½ dl florsocker
2½ dl vetemjöl special
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Gör så här
- Vispa äggvitor och ättiksprit i en ren skål till hårt skum.
- Tillsätt strösockret gradvis under fortsatt vispning.
- Sikta ihop florsocker, mjöl, vaniljsocker och salt.
- Vänd försiktigt ner i äggvispet lite i taget.
- Häll smeten i en osmord rund och hög bakform .
- Knacka på formen försiktigt för att få bort eventuella luftbubblor.
- Grädda i 175 grader i 40 minuter eller tills kakan känns fast när du trycker lätt med ett finger.
- Vänd formen omedelbart upp och ner på ett galler.
- Låt kakan svalna under formen
Smörkräm
125 g rumsvarmt smör
1 liter florsocker
1 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Vispa smöret krämigt
Rör omväxlande ner florsocker och grädde.
Tillsätt vaniljsockret och rör till en slät kräm.
Denne kaken har jeg hørt så mye om, så jeg får nok prøve den snart. Ser veldig luftig og god ut!
SvaraRaderaM:)
Bra tips! känns inte alls bra att slänga äggvitor och mannen här hemma börjar tröttna på vita omeletter :-)
SvaraRaderaDenna tårtan har jag aldrig hört talas om! Men den ser verkligen häftigt hög ut!
SvaraRaderaoj vad blek och fin den blev. Kan tänka mig att den är god med någon sås/kräm över. Man får ju testa :) Den blev otroligt hög och fin iafl :)
SvaraRaderaWow vilken snygg!!
SvaraRaderaSjälv fick det bli köpebröd i helgen, hade sett fram hela veckan att hinna baka inför helgens besök men han bara handla hem alla ingredienser....fick gå på plan B och bjussa på köpebröd;) Men dina hastbullar står överst på min "vill baka-lista" ;)
Ha en trevlig kväll!
Vilken snygg, hög och ljus kaka. Jag har heller aldrig hört talas om den här sortens kaka, den måste prövas någon gång!
SvaraRaderaJag har länge velat prova den här kakan faktiskt. Har en sådan form i skolan, kanske blir det tillfälle under våren :) Fryser du dina äggvitor med lite socker eller som de är?
SvaraRaderaden ser otroligt fin ut!
SvaraRaderaVilken höjd på kakan! :) Den boken har jag med.
SvaraRaderaÄr den saftig/kompakt/torr? Tycker dem verkar spännande, men vill inte bli besviken!
SvaraRaderaSpännande! Vad bra att det finns recept för överblivna ingredienser. :-) Undrar precis som Li hur den var i konsistensen? Var den god utan frosting eller bör man ha någon frosting för att den ska komma till sin rätt?
SvaraRaderaÅh, den där har jag sett i någon systrarna Eisenmans böcker och velat göra. Då visas den med smörkräm och det ser verkligen livsfarligt ut :)
SvaraRaderaHar hört namnet tidigare, men aldrig smakat. Smart sätt att ta hand om äggvitorna, det blir ju en hel del och maränger blir lite tråkigt i längden...
SvaraRaderaTack för era kommentarer, det är svårt att beskriva hur konsistensen är, lite,lite svampaktig kanske, himla svårt att förklara, det blir inte riktigt som en vanlig sockerkaka då det varken ingår äggulor eller något form av fett, den blir hög,luftig,mjuk och vitt, torr blir den inte, iallafall inte samma dag och dagen efter. Men den är mycket god :-)
SvaraRaderaJohanna: Fryser äggvitorna som de är, men har inte testat att baka något känsligt med dom ännu som tex macarons, testade att göra marshmallowsfluff med fryst äggvita och det fungerade bra
Sån har jag velat testa jättelänge! Ser väldigt fin ut :-)
SvaraRaderaKakan ser fantastisk ut. Jag har alldrig frisst äggvita, menman lär sig hella tiden nåt nytt.
SvaraRaderaJättefin kaka! Ser saftig och lätt ut.
SvaraRaderaDenna måste jag testa. Har sett den både här och där och varit sugen ett tag nu. Fin är den oxå! =)
SvaraRaderasvar: min mamma gjorde dem i en muffinsplåt!
SvaraRaderaLinda: Tack :-)
SvaraRaderaMMCakeDesign: Perfekt att frysa äggvitor, blir ju många över efter all glass jag gör :-)
Foodelicious: Tack :-)
Sockerrus: Tack, himla mumsig :-)
Mikela: Ok,
Vilken kaka! Ser supersmarrig ut = )
SvaraRaderaNär jag bodde i USA åt vi alltid Angels food cake med vispgrädde och färska jordgubbar - supergott! Man kan även göra dem som cup cakes och täcka dem med vispad grädde blandad med passerade jordgubbar.
SvaraRaderaJag testade flera olika recept, och min favorit var när man även hade i lite mandelextrakt i smeten.