söndag 23 januari 2011

Angel Food Cake

Det blir ju mängder med äggvitor över när jag gör glass, många hamnar i frysen men så blev jag sugen på att testa Angel food cake då det i den ingår 10 äggvitor. God blev den men det skall egentligen vara någon form av frosting eller smörkräm på också för då blir det ännu godare, men den här kakan skall frysas in så det får bli utan frosting eller smörkräm. Kanan blir rejält hög och måste gräddas i en hög sockerkakform, i USA finnas det speciella Angel food cakeformar. Receptet kommer från boken Två systrar söta

10 äggvitor
1 tsk ättiksprit  (fast jag tog 1 tsk cream of tartar istället)
2 dl strösocker
3½ dl florsocker
2½ dl vetemjöl special
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Gör så här
  1. Vispa äggvitor och ättiksprit i en ren skål till hårt skum.
  2. Tillsätt strösockret gradvis under fortsatt vispning.
  3. Sikta ihop florsocker, mjöl, vaniljsocker och salt.
  4. Vänd försiktigt ner i äggvispet lite i taget.
  5. Häll smeten i en osmord rund och hög bakform .
  6. Knacka på formen försiktigt för att få bort eventuella luftbubblor.
  7. Grädda i 175 grader i 40 minuter eller tills kakan känns fast när du trycker lätt med ett finger.
  8. Vänd formen omedelbart upp och ner på ett galler.
  9. Låt kakan svalna under formen
Kakan blir nog som sagt allra godast med glasyr, frosting eller smörkräm på, i boken är det det här receptet som ingår i Angel food cake. Tror även det kan blir himla  gott med bär eller fruktcocktail till.

Smörkräm
125 g rumsvarmt smör
1 liter florsocker
1 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Vispa smöret krämigt
Rör omväxlande ner florsocker och grädde.
Tillsätt vaniljsockret och rör till en slät kräm.

    22 kommentarer:

    1. Denne kaken har jeg hørt så mye om, så jeg får nok prøve den snart. Ser veldig luftig og god ut!

      M:)

      SvaraRadera
    2. Bra tips! känns inte alls bra att slänga äggvitor och mannen här hemma börjar tröttna på vita omeletter :-)

      SvaraRadera
    3. Denna tårtan har jag aldrig hört talas om! Men den ser verkligen häftigt hög ut!

      SvaraRadera
    4. oj vad blek och fin den blev. Kan tänka mig att den är god med någon sås/kräm över. Man får ju testa :) Den blev otroligt hög och fin iafl :)

      SvaraRadera
    5. Wow vilken snygg!!
      Själv fick det bli köpebröd i helgen, hade sett fram hela veckan att hinna baka inför helgens besök men han bara handla hem alla ingredienser....fick gå på plan B och bjussa på köpebröd;) Men dina hastbullar står överst på min "vill baka-lista" ;)
      Ha en trevlig kväll!

      SvaraRadera
    6. Vilken snygg, hög och ljus kaka. Jag har heller aldrig hört talas om den här sortens kaka, den måste prövas någon gång!

      SvaraRadera
    7. Jag har länge velat prova den här kakan faktiskt. Har en sådan form i skolan, kanske blir det tillfälle under våren :) Fryser du dina äggvitor med lite socker eller som de är?

      SvaraRadera
    8. Vilken höjd på kakan! :) Den boken har jag med.

      SvaraRadera
    9. Är den saftig/kompakt/torr? Tycker dem verkar spännande, men vill inte bli besviken!

      SvaraRadera
    10. Spännande! Vad bra att det finns recept för överblivna ingredienser. :-) Undrar precis som Li hur den var i konsistensen? Var den god utan frosting eller bör man ha någon frosting för att den ska komma till sin rätt?

      SvaraRadera
    11. Åh, den där har jag sett i någon systrarna Eisenmans böcker och velat göra. Då visas den med smörkräm och det ser verkligen livsfarligt ut :)

      SvaraRadera
    12. Har hört namnet tidigare, men aldrig smakat. Smart sätt att ta hand om äggvitorna, det blir ju en hel del och maränger blir lite tråkigt i längden...

      SvaraRadera
    13. Tack för era kommentarer, det är svårt att beskriva hur konsistensen är, lite,lite svampaktig kanske, himla svårt att förklara, det blir inte riktigt som en vanlig sockerkaka då det varken ingår äggulor eller något form av fett, den blir hög,luftig,mjuk och vitt, torr blir den inte, iallafall inte samma dag och dagen efter. Men den är mycket god :-)

      Johanna: Fryser äggvitorna som de är, men har inte testat att baka något känsligt med dom ännu som tex macarons, testade att göra marshmallowsfluff med fryst äggvita och det fungerade bra

      SvaraRadera
    14. Sån har jag velat testa jättelänge! Ser väldigt fin ut :-)

      SvaraRadera
    15. Kakan ser fantastisk ut. Jag har alldrig frisst äggvita, menman lär sig hella tiden nåt nytt.

      SvaraRadera
    16. Jättefin kaka! Ser saftig och lätt ut.

      SvaraRadera
    17. Denna måste jag testa. Har sett den både här och där och varit sugen ett tag nu. Fin är den oxå! =)

      SvaraRadera
    18. svar: min mamma gjorde dem i en muffinsplåt!

      SvaraRadera
    19. Linda: Tack :-)
      MMCakeDesign: Perfekt att frysa äggvitor, blir ju många över efter all glass jag gör :-)
      Foodelicious: Tack :-)
      Sockerrus: Tack, himla mumsig :-)
      Mikela: Ok,

      SvaraRadera
    20. När jag bodde i USA åt vi alltid Angels food cake med vispgrädde och färska jordgubbar - supergott! Man kan även göra dem som cup cakes och täcka dem med vispad grädde blandad med passerade jordgubbar.

      Jag testade flera olika recept, och min favorit var när man även hade i lite mandelextrakt i smeten.

      SvaraRadera