tisdag 25 januari 2011

Apelsinglass

Var himla sugen på att göra apelsinglass häromdagen, vill ju passa på nu när det finns så fina apelsiner med god smak i affären. Gott blev det, påminner om mjölkdrinken som mamma gjorde när vi var barn, den bestod av ägg, mjölk och pressad apelsin. Ja glassen blir inte fullt lika krämig i konsistensen som tex vaniljglassen men det beror säkert på att det är en hel del apelsinsaft i.

2,5 dl vispgrädde
2,5 dl standarmjölk
3 äggulor
1,5 strösocker
1 msk glykos
Saften från 3 apelsiner
Rivet skal från 2 apelsiner
1/2 tsk äkta vaniljsocker

Gör så här:
  1. Blanda grädde, glukos och mjölk i en kastrull och låt detta koka upp, ställ det åt sidan.
  2. Vispa äggulor, vaniljsocker och socker pösigt.
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Blanda ner apelsinsaft och rivet apelsinskal i glassmeten.
  6. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.När den är klar så häller du upp den i en form och frys den några timmar.
  8. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.

18 kommentarer:

  1. Hej igen!
    Jag är såå impad av dina glassar!! Ser hur smarrigt ut som helst!!
    Ha en trevlig kväll!

    SvaraRadera
  2. håller med föregående talar, den ser fantastisk ut!

    SvaraRadera
  3. Det är så himla gott med hemmagjord glass,och din apelsinglass såg smarrig ut.

    Denna nutellaglassen är en av mina favoriter :

    http://pernillawahlgren.se/jennys-matblogg/nutellaglass.html

    Och lätt att göra :-)

    SvaraRadera
  4. Apelsinglass kanske vore ngt att testa framöver. Min glassmaskin används ju fligt hemma.
    Det svåra är ju bara att få plats med all glass :)

    SvaraRadera
  5. Det låter gott med apelsinsmak på glassen. Har aldrig smakat hemmagjordglass, men jag kan tänka mig att den är godare än köpt.

    SvaraRadera
  6. He he du är väll den bästa hem glass mästare!
    Det ser så rikt ut när du serverar!

    SvaraRadera
  7. Håller med, håller med! Underbara glasssmaker du får till!
    När vi gör glass är väl den enda gången vi önskar vi hade fler personer att kocka till, det blir en hel del i frysen...

    SvaraRadera
  8. Jag har faktiskt aldrig hört talas om apelsinglass. Men det låter väldigt gott.

    SvaraRadera
  9. Ytterligare en glass som verkar väldigt god :-)

    SvaraRadera
  10. MUMS... detta ska jag prova snart. Kanske i helgen... fast lite nyttigare alternativ ;)

    Tänker så här:
    Yoghurt, apelsiner, sukrin, 1 ägg + 2 äggvitor, vaniljsocker och.... protein :)

    Vi får se om det går o äta sen!

    SvaraRadera
  11. Apelsinglass, vad GOTT! Själv har jag bara prövat apelsinsorbet med pyttelite coantreu, det blev hur gott som helst men konsistensen blev inte bra, alldeles för isig.

    Ett tips med din apelsinglass är att byta ut den delen som är mjölk mot grädde, då blir den i alla fall aningen krämigare!

    Tack för dina inlägg hos mig! Ja det var supermysigt i söndags och det är jättesynd att du inte bor närmare för då skulle du självklart också varit med!

    Jag ser fram emot att guida dig runt glassfabriken i sommar istället om ni har vägarna förbi Småland!

    kram Angela

    SvaraRadera
  12. Mums! Jag vill också ha glass :-)

    SvaraRadera
  13. Musqot: Tack

    Charlotta: Tack

    Matbloggen: Tack, nutellaglass måste jag ta och göra :-), låter så gott

    Mor-Mia : :-), blir en del glass i frysen

    Erika: Så gott med hemmagjord, man kan ju få precis den smak man vill, inte helt fel :-)

    MM Cake Desing: :-)

    Mårtensson: Ja det bli en hel del glass i frysen, men gott är det :-)

    Erika: Så gott

    Mumsiga frestelser: :-)

    Linda: :-)

    Disa: Låter spännande med en nyttigare variant :-)

    Angela: Skall nog göra så, bara använda grädde när jag gör glass med mycket saft i, måste se till att få vägarna förbi Småland så att jag kan besöka din glassfabrik, vore så kul

    Kram Linda

    Ensmakavkarin: :-)

    SvaraRadera
  14. Jag önskar mig en glassmaskin.

    SvaraRadera
  15. Mmm... apelsinglass är så fräscht och gott!

    SvaraRadera
  16. Tina: En glassmaskin är kanon :-)
    Helena: :-)

    SvaraRadera