fredag 4 februari 2011

Macarons

Inte speciellt vackra macarons men så goda :), lite härligt hårda på ytan och mjuka inuti och fylld med härlig len blåbärskräm, kan inte bli bättre trots att de är riktigt fula. Jag testade ett nytt recept igen, brukar ju använda mig av italiensk maräng, dvs ett recept där man kokar en sockerlag, denna gång använde jag ett recept med fransk maräng, dvs den vispas kall. Jag rörde nog om smeten för lite då det bildades små toppar på den som absolut inte gick att få bort eller så får jag ta och lära mig att knipsa av smeten på ett annat sätt när jag använder fransk maräng. Med det receptet där jag kokar en sockerlag brukar jag alltid lyckas, med fransk maräng har jag ännu inte fått de speciellt snygga, trots några försök. Men skam den som ger sig :-). Denna gång kommer receptet från årets konditor, Roy Fares.


140 gram äggvita
185 gram mandelmjöl
185 gram florsocker
60 gram strösocker
140 gram florsocker
Valfri pastafärg/karamellfärg

Gör så här:
  1. Vispa upp äggvita, ha i socker och den mindre mängden av florsocker och vispa till en tjock maräng. 
  2. Blanda i för hand mandelmjöl och resten av florsockret och valfri karamell/pastafärg till en slät smet. S
  3. Spritsa ut på plåt och baka på 155 grader ca 6 min.
Blåbärsfyllning:
200 g mjukt smör
3 dl florsocker
1 st äggula
Blåbärssylt och ev blåbärsessens efter smak

Gör så här:
  1. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
  2. Vispa ner äggulan. 
  3. Smaksätt med blåbärssylt och ev blåbärsessens

30 kommentarer:

  1. Vilken härligt färg på dina macarons!
    prova du fylla med chreamcheese som blanda med blåbärssylten jag tror att det smaka gott också ;)

    SvaraRadera
  2. Härliga! :)
    Men skulle bara säga det att fransk maräng brukar man ju värma över vatten bad till 65 grader...
    Då detta är väl "vanlig" maräng.

    SvaraRadera
  3. Tycker de ser riktigt läckra ut! Ska me ge mig på detta bakverk snart!

    SvaraRadera
  4. Vilken läcker färg! Låter hur gott som helst med blåbärssmak. Trevlig helg!

    SvaraRadera
  5. Dom är ju jättesnygga! Och ser hur goda ut som helst!

    SvaraRadera
  6. Tycker faktiskt att de har en häftig färg. En sådan färgklick är precis vad som behövs vid denna gråa tiden på året!

    Ha en trevlig helg,
    Anki o Håkan

    SvaraRadera
  7. Ar sa feg att jag inte vagat testa att baka macarons annu, men de ar ju sa goda, sa det far bli andring pa det! Ska kika pa dina andra macaron-recept ocksa!

    SvaraRadera
  8. Vad roligt att du länkar =)
    Okej vilken lyx! Jag bor i Eskilstuna och närmsta butik är ju i stockholm, väldigt tråkigt! Skulle vara himmelriket att gå och bara drömma sej bort av alla saker ;)

    SvaraRadera
  9. De ser väldigt goda ut!
    Har jagat med ljus och lykta efter mandelmjöl här i stan utan resultat. Tog ju en evig tid att mala med min stenålderskvarn och sen sikta 2 ggr..

    SvaraRadera
  10. Så goda dom ser ut, det måste ju ha varit gott med blåbär i fyllningen. Och härliga färger har dom också.

    SvaraRadera
  11. RE: Vad smart!!! SÅ skall jag göra nästa gång, tusen tack för tipset! Så slipper jag allt kladd och haranger av svordomar, haha.

    Aha - jag har undrat varför det finns olika sätt att tilverka marängen på, men dragit slutsatsen att det helt enkelt bara handlade om en smaksak; vad man tyckte var mest behändigt. Men då vet jag - fransk alt. italiensk maräng, med andra ord!
    Vad gott med blåbärssmak på dem, förresten - tycker väldigt mycket om blåbär.

    SvaraRadera
  12. Sana.tack, måste testa med cream cheese, det lär bli himla gott :-)

    Emma : Tack

    Anonym : Tack

    Sanne- Du måste testa att göra macarons, de är himla goda, jag lyckas som sagt bäst med det krångliga receptet, där man kokar en sockerlag

    Erika - Bakglädje : Tack, ha en härlig helg du också

    Lena-Tårtan : Tack

    Mårtenssons kök : Tack, ja nu behövs massa färgklickar :-) , men jag hoppas allt våren inte dröjer allt för länge i år, Ha en trevlig helg ni också

    matarkivet : Prova det krånliga receptet :-), de brukar bli bra

    Jen : :-)

    Sara: Ja det är nog lite lyxigt att ha väldigt nära till Tårtdecor :-), fast jag åker inte dit så ofta då jag inte har körkort, sambon måste köra då :-) och de har ju bara öppet på vardagar

    Annica - annicake : Mandelmjöl är kanon, har skållat och malt mandel till macarons 1 gång, vilket tråkigt jobb :-), det gör jag gärna inte om, så det är tur det finns mandelmjöl så nära mig, fast det finns även en del webbutiker som säljer mandelmjöl, fast då kommer det ju till frakt förstås

    Tove: Tack, blåbärsfyllning är så gott :-)

    Filippa H: Blåbär är himla gott det :-), måste nog ta och göra något mer gott med blåbär, lite glass kanske, ja det finns visst många sätt att göra maräng på, har själv ännu inte testat att göra marängsmet som man gör över vattenbad, måste nog ta och göra vaniljbullar också :-) , blev ju så sugen nu när du gjort

    Martin : :-)

    SvaraRadera
  13. Jättefina, älskar färgerna! Jag måste oxå testa med blåbärsfyllning, min plastpappa är galen i blåbär :) Så tack för receptet :)

    SvaraRadera
  14. Mmmm! Macarons tillhör min favoritkaka. Synd att dom är så pillriga att göra... Dina ser jättefina och färgglada ut! Säkert riktigt goda med blåbärssmak!

    SvaraRadera
  15. De ser jättegoda ut ändå! Och de låter verkligen goda! Jag har aldrig ätit makroner och inte vågar jag mig på att baka heller... Har fått för mig att det är jättesvårt!

    SvaraRadera
  16. Jag tycker de ser riktigt läckra ut jag och blåbärssmak låter väldigt mumsigt. Har bara lyckats med italiensk maräng men kanske ska våga mig på att testa dessa då det ju är lite tidskrävande med den italienska.

    SvaraRadera
  17. tjusiga! sist jag bakade macaroons gick det åt helskotta, så jag tror jag väntar med det ett liiitet tag till. men sen, så!

    SvaraRadera
  18. WOW! Jag tycker de är super-snygga!!!! Coola färger!

    SvaraRadera
  19. Pernilla -Bli min jäst : Så gott med blåbär i :-)

    Carina - Bakkonst sa: Ja de är allt en pillgöra, helst när man kokar en sockerlag eller om man inte har färdigt mandelmjöl

    Fridas kök sa: Du måste ta och testa att göra de för det är ju så gott :-) och vi är många som misslyckas när vi gör dom, fast testa det där man kokar en sockerlag, det brukar funka bäst, fast i tidningen Gourmet skall det tydligen finnas en artikel om hur man lyckas med macaron, även i tidningen 101 nya ideer, båda finns ute i affären just nu

    Kaksmulan. Testa gärna detta recept, hade jag rör om smeten lite till kanske jag hade sluppit topparna

    Charlotta: Tack, vi är många små misslyckas med dessa kakor :-), men du måste testa igen, för nästa gång går det nog allt bättre :-)

    Sannas Goda: Tack :-)

    Anna : Tack :-)

    SvaraRadera
  20. Jag gjorde oxå några macaroons efter enklare recept, det är tråkigt att de blir så fula =(
    Det ultimata hade ju varit att hitta ett enkelt recept som ger lika fina macaroons som dem man gör med italiensk maräng, eller hur?

    Jag älskar dock dina bakverk, spelar ingen roll om de inte är perfekta ;)

    Kram
    //Nellie

    SvaraRadera
  21. Cecilia: Tack :-)

    Sockertussen: Tack :-), ja vi får allt ta och hitta det ultimata enkla receptet så att vi slipper stå och koka en sockerlag :-)

    SvaraRadera
  22. grymt mysiga färger tycker jag

    SvaraRadera
  23. it looks delicious.

    SvaraRadera