Bakade lite mumsigt goda frallor till frukost idag. Rörde ihop degen i en bunke igår kväll och lät bunken med degen jäsa i kylen över natten, imorse så klickade jag ut degen på en plåt och sedan skjuts in i ugnen och efter en så där 14 minuter hade jag härligt nybakade frallor till frukosten. :-) . Enklare kan det inte bli och det krävs ingen degblandare utan det är bara att röra ihop alla ingredienser till en lös deg och det bästa är att de inte skall bakas ut och jäsa på en plåt i kylen över natten utan istället jäsas direkt i bunken, perfekt om man som vi inte har en megastort kylskåp. Nästa gång kommer jag nog att blanda i lite valnötter också då det passar perfekt ihop med det rivna äpplet. Glömde strö över linfrön och solrosfrön på den första plåten frallor, men det blev lika gott för det. Jag märker att nu när jag läser receptet att jag hällt i solrosfrön istället för pumpakärnor i degen , men det har ingen betydelse för de är lika gott med vilket av de två som du väljer att använda. Receptet kommer från boken Brunch som ingår i Allt om mats samlarserie Allt om det goda.
Till ca 11-14 bullar
1 rivet äpple
15 gram jäst
5 dl kallt vatten
2 msk linfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl vetekli
2 tsk salt
1 dl grahams eller grovt rågmjöl
10 dl vetemjöl (600 gram)
Pensling:
1/2 dl mjölk
Garnering:
1/2 dl pumpakärnor
1 msk linfrön
Gör så här:
- Dag 1: Lös jästen i det kalla vattnet. tillsätt rivet äpple, linfrö, pumpakärnor, vetekli och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en lösdeg.
- Täck bunken med plastfolie. Ställ i kylen i ca 10 timmar eller över natten.
- Dag 2: Sätt ugnen på 250 grader. Klicka ut degen på en plåt med bakplåtspapper, jag gjorde 11 frallor och då blev de lagom stora.
- Pensla bullarna med mjölk och strö över linfrön och pumpakärnor.
- Grädda bullarna mitt in ugnen 1 12-14 minuter, tills de har fått fin färg. Låt svalna på galler.
Jag vill ha dem till frukost, till lunch och till midag. Bara dem och bregot! Så vackra och goda!
SvaraRaderaMums, ett recept helt i min smak. Nybakat bröd till frukost är ju rena lyxen, det är så gott. Tack för receptet!
SvaraRaderaSer riktigt goda ut! Gillar när man kan jäsa i bunke istället för på plåten för mina plåtar går inte i i kylen!
SvaraRaderaJag älska nattjästa bullar och bröd, perfekt för mig! Tack för detta recept!
SvaraRaderaÅh, vilken lyx med nybakta frallor till frukost! Jag satt precis och funderade på att göra något liknande till imorgon.
SvaraRaderaLåter både gott och smidigt!
SvaraRaderaDet smakade faktiskt mer som "riktiga" pannkakor med fiberhusk.
SvaraRaderaTack för att du är inne och kommenterar så ofta i min blogg. Uppskattar det väldigt mycket!
Kram
Det här var ju fiffigt, och som du sa bra att de ska jäsa i bunken, för vem har ett megastort kylskåp som rymmer några plåtar bröd? Ska testa nån dag när jag är ledig och hemma till frukosten :)
SvaraRaderaTack för era kommentarer, jo det är himla fiffigt med nattjästa bröd och att degen jäser i degbunke och inte på plåt, så jobbigt att behöva möblera om kylen varje gång man skall ha i en plåt och få in två plåtar kan jag nog bara drömma om såvida kylen inte är så gott som tom och det är den ju sällan liksom :-)
SvaraRaderaSer väldigt trevligt ut. Jag måste nog också ta och baka småbröd snart.
SvaraRaderaVetekli har jag aldrig testat. Är det bra för smaken? Eller för att få mer fibrer och bli nyttigare?
Hejhej från
Martin
martinbakar.se
Martin: Tycker inte vetekli ger så mycket smak utan det ger bara extra mycket fibrer till brödet, himla bra :-) , brukar använda det i tex pannkakssmeten.
SvaraRaderaDe där såg riktigt goda ut! De kanske man skulle ta och prova göra nån dag
SvaraRaderaEster, de blir himla goda, måste ta och göra en ny omgång nu i veckan
SvaraRaderaSååååå goda!
SvaraRaderaTog receptet och bilden, länkade till dig. Hoppas att det är okej, annars får du säga till! :)
Amanda: Självklart är det ok, bara kul för mig
SvaraRaderaÄlskar detta recept! Är så enkla och supergoda!
SvaraRadera