En annan av mina absoluta favoriter när det gäller småkakor är drömmar, de blir så härligt spröda och luftiga. Det gäller att inte ha för hög ugnstemperatur för då kan de sjunka ihop och bli platta, de skall heller inte ha för mycket färg. De innehåller hjortronsalt vilket ger en ammoniaklukt, vilket är helt naturligt, de smakar ju inte ammoniak sedan när de är klara. Jag brukar öppna ugnsluckan på glänt de sista 5 minuterna för att vädra ut ammoniaklukten. Ja goda är de iallafall och perfekt att frysa in och ja de går till och med att äta frysta, jag har testat :-) men de blir ju bättre om man tinar upp dom först :-) såklart.
Drömmar
ca 40 stycken
150 gram margarin
4 dl socker
1 1/2 dl neutral olja
2 msk vaniljsocker
1 tsk hjortronsalt
1 msk vatten
5 dl vetemjöl
Gör så här
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Vispa margarin och socker tills det blir vitt och poröst
- Tillsätt oljan och vispa en stund till.
- Rör ut hjorthonsaltet med vattnet och häll i det i smeten.
- Blanda i vaniljsocker och mjöl.
- Rulla till små bollar som läggs på bakplåtspappersklädd plåt.
- Grädda i c:a 20 minuter.
- Ställ ugnsluckan lite på glänt de sista 5 minuterna (Jag brukar då sätta en vanlig matkniv melllan ugnen och ugnsluckan)
Åh. Det är ju så himla gott. Funderar på om man kanske kan göra något med drömmar och cupcakes..
SvaraRaderaDrömmar har jag faktiskt väldigt svårt för, just för lukten, men då kanske man ska ge dem en chans till, och öppna luckan lite före!
SvaraRaderaÅ, de så gode ut!
SvaraRaderaM:)
Vad fina de är! Jag höll på att slänga en plåt havrekakor första gången jag bakade med hjorthornsalt. Tur att jag kollade med syrran först..
SvaraRaderaDrömmar - alltid en hit!
SvaraRaderaTittar förbi. =)
SvaraRaderaLät inte helt fel de där. Misslyckas ofta med småkakor av nån anledning. Men inte alltid samma kakor varje gång. ;)
Men ska testa ditt tips här på drömmarna.
Ha en bra dag!
//Sandra
Vilken underbar blogg! Hittade hit när jag sökte på surdegsbröd och hittar ju massa bra. Och mycket goda kakrecept på köpet ;-)
SvaraRaderaEn fråga: Det var "hundra år sedan" jag bakade bröd. Enligt dig, "måste" man ha en bakmaskin (assistent) för att göra surdegsbröd?
Hälsningar
Maria B
Drömmar är utan tvekan en av de godaste småkakorna!
SvaraRaderaJag hade lite bråttom för ett tag sen när jag skulle baka dem och missade att det var slut på hjorthornsaltet.. Blev inte riktigt det samma, även om de blev väldigt goda :)
Drömmar är gott! Det bakade alltid min farmor en gång i tiden.
SvaraRaderaDet går ju att ersätta hjorthornssaltet väl? Om jag inte minns fel kan man byta ut mot dubbelt så mycket bakpulver.... :)
SvaraRaderaDrömmar är såå goda verkligen!
Ja det är supergott med vaniljdrömmar. Var dock ett tag sedan man åt det så det får jag kanske ge mig på ikväll :-)
SvaraRaderaDrömmar är gott :) Och det där var några av de finaste drömmarna jag sett!
SvaraRaderaInser att det var evigheter sen jag bakade drömmar, det är ju så gott. Får passa på när mannen inte är hemma han avskyr lukten av hjorthornssaltet så han får nog komma hem när de är färdigbakade. :-)
SvaraRaderaDrömmar är verkligen gott! Chokladdrömmar är också en hit!
SvaraRaderajag gjorde faktiskt drömmar idag, hälften med vanilj och hälften med kanel. båda blev fantastiska!
SvaraRaderaAnna : Låter som en kul ide, tex cupcakes dekorerade med minidrömmar :-)
SvaraRaderaLinda - Bengtssons Baksida : Ja lukten är ju speciell, men de luktar ju inte alls ammoniak sedan när de är klara
Monica: :-)
Kaksmulan . Ja det luktar verkligen inte gott :-), tänk om du slängt alla kakor, men de luktar ju inget om dom sedan när de är klara som tur är, då hade de varit lite svårare att äta dom
Filippa H: Precis, en riktig klassiker på kakfatet
SmUlander : Kul att du kikar in, testa drömmarna och hör gärna av dig om hur det gått med småkaksbakandet :-)
Mrsb: Man klarar sig nog utan köksmaskin, men det underlättar verklige, allrahelst när man skall knåda en tung deg i tex 20 minuter, det är inte kul att göra för hand :-).
Annica – annicake: Jupp :-) , ja hjortronsaltet gör nog att drömmarna blir sådär spröda och ihåliga
Helena mitt i smeten: Kan tänka mig att din farmor bakat dom, drömmar är ju verkligen en klassiker som funnits så länge :-)
Li sa: Konsistensen på drömmarna blir nog inte riktig likadan med bakpulver, tror hjorthornssaltet ger den där spröda och ihåliga formen
Foodelicious: Så gott :-)
Emma : Tack, de är verkligen mumsiga :-)
Erika - Bakglädje : De är tur de inte luktar om dom sedan när dom är klara, ja du får passa på att göra dom när din man är borta, för äter dom gör han nog gärna kan jag tro, när de är klara :-)
Sandra sa: Chokladdrömmar har jag inte testat ännu, men det är nog lika gott det :-)
frida : Låter himla gott med kanel i
Svar: Nej jag har aldrig bakat med ruccola i tidigare heller, men jag trodde det skulle ta lite mer plats i brödet än vad det gjorde. Limporna blir som sirapslimpa typ, mjuk eller vad man ska säga...
SvaraRaderaÄr rapsolja en neutral olja? Tack på för hand!
SvaraRaderaDrömmar som smälter i munnen är den absolut godaste kakan som finns. Underbart!
SvaraRaderaDrömmar är ju så otroligt gott! Den absolut godaste småkakan om jag får säga det själv :-)
SvaraRaderaDrömmar.. ååh, min favvokaka, smälter i munnen och för mig förknippar jag dom med födelsedagskalas, jag fick alltid såna när jag fyllde år på mina kalas :D
SvaraRaderaAnonym: Rapsolja brukar nog vara rätt neutral tror jag, jag använde matolja då det var det jag hade hemma just då, det får liksom inte vara en olja som ger smak som tex olivoljan gör
SvaraRaderaFast jag tror att kallpressad rapsolja ibland kan ha lite smak
SvaraRadera