tisdag 9 november 2010

Vaniljkakor


Har ju glömt bort att vissa att jag testade ett nytt kakrecept på vaniljkakor. Dessa kakor höll formen bättre och fick en finare slätare yta  än det förra receptet jag skrev om här, men dessa kakor är inte lika goda så dessa passar bäst att använda om man vill dekorera sina kakor med glasyr, är man ute efter att äta dom som de är tycker jag det  andra receptet på kakor passar bättre. Men det är ju en smaksak :-) . Receptet hittade jag inne hos oförgömliga tårtor. Nu ligger de i frysen och bara väntar på att bli dekorerade :-)

25-30 stycken (jag fick fler än så, men det beror ju helt på vilka kakformar man använder)

100 g socker
100 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 st ägg
450 g vetemjöl (siktat)
200 g smör

Gör så här:

  1. Tillsätt äggen och fortsätt mixa.
  2. Tillsätt det siktade vetemjölet och smöret och mixa tills degen precis kommer ihop.
  3. Knåda degen lätt för hand på mjölat bakbord
  4. Lägg plast runt degen eller lägg degen i en plastpåse. Kyl i kylskåp i 2 timmar.fram lite av degen i taget och kavla ut på mjölat bord. Den är lättast att kavla när den är kall och hård. 
  5. .Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen, 170 grader i 15 -20 min. Jag grädda nog de runt 10 minuter.

söndag 7 november 2010

Cupcakes Cake Pops

Var bara tvungen att testa att göra lite nya cupcakes cake pops. Idag satte jag dom på kakpinnar istället vilket underlättade själva dopningen i den rosa chokladen betydligt, inga kladdiga fingrar här inte :-). De här cake popsen skickar jag in till Tastelines Cake pops tävling . 
Jag använde bara hälften av red velvet kakan och lite mer än hälften av vaniljfrostingen.

Red Velvet Cake
Vaniljfrosting
200 gram vit choklad
200 gram mjölkchoklad
Rosa pastafärg, jag använder oljebaserad pastafärg
Smarties eller Nonstop
Blandat strössel
Peanut Butter Cups  form
Gör så här:
  1. Smula sönder sockerkakan i bunke.
  2. Blanda ner vaniljfrostingen och blanda om så att det blir en smidig kakdeg.Du avgör själv hur kladdig du vill ha din kakdeg. Själv föredrar jag en kakdeg som inte är allt för kladdig utan gör att forma till runda bollar med en gång.
  3. Rulla till runda bollar, (jag rullade till bollar som vägde 20 gram styck) och ställ i kylen en stund. Kanske runt 15 minuter.
  4. Smält mjölkchokladen i mikrovågsugnen eller över ett vattenbad.
  5. Fyll Peanut Butter Cups formarna till ca lite mer än hälften och lägg genast i en boll.
  6. Lägg dom att stelna i kylen en stund.
  7. Smält den vita chokladen i mikrovågsugnen eller över vattenbad och blanda i lite rosa pastafärg.
  8. Doppa kakpinnarna i den smälta chokladen och stick i dom i cake popsen.
  9. Doppa cake popsen i den smälta chokladen, låt chokladen rinna av lite och lägg sedan genast på en smarties och strö över lite strössel.
  10. Ställ in i kylen en stund för att stelna.

Vaniljfrosting

Denna frosting använde jag i min cupcakes pops, passar perfekt ihop med red velvet kakan och receptet hittade jag i Bakerellas nya bok om Cake Pops

170 gram rumsvarmt smör
1 tsk vanilj extrakt ( Jag använde äkta vaniljpulver istället)
330 gram florsocker
1-2 tsk mjölk, fast jag tog 4 tsk innan jag tyckte frostingen var lagom mjuk

Gör så här:
  1. Vispa smör och vanilj extrakt mjuk och fluffigt.
  2. Tillsätt florsocker och rör om ordentligt.
  3. Tillsätt mjölk tills du tycker att frostingen har en lagom konsistens

Red Velvet Cake

.

Bakade för första gången Red Velvet Cake i veckan till  mina Cupcakes Pops. Blev en mycket god och saftig kaka som egentligen skall vara dekorerad med philadelphiafrosting., men då jag skulle använda denna till Cake Pops så uteslöt jag frostingen. Tror dock det blir en ännu mumsigare kaka med frosting på :-) Receptet hittade jag i boken Sommarens söta.  Kakan  härstammar från den amerikanska Södern. Kakans röda färg berodde från början på en kemisk reaktion som uppstod när filmjölk, vinäger och kakao blandades. Nu för tiden tillsätter vi lite extra röd karamellfärg för att få den härligt röda färgen. Jag använde kokos som jag färgade röd när jag bröade formarna.

Kakan 
3 ½ dl strösocker
2 ägg
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk vitvins­vinäger
1 dl raps- eller
solrosolja
2 ½ dl filmjölk
1–2 msk röd karamellfärg
ev hallon eller andra bär till garnering

Cream cheese-glasyr:
400 g philadelphiaost eller annan cream cheese
ca 3 dl florsocker

Gör så här:
  1. Värm ugnen till 175 grader. 
  2. Smörj och bröa en rund bakform.
  3. Vispa socker och ägg poröst. 
  4. Blanda de torra ingredienserna till kakan och rör ner i smeten tillsammans med vitvinsvinäger, olja och filmjölk. 
  5. Tillsätt karamellfärg och vispa till en slät smet
  6. .Häll smeten i formen och grädda i 40 minuter. 
  7. Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt kallna.
  8. Vispa ihop ingredienserna till glasyren. 
  9. Skär kakan i tre delar och bred glasyren på den undre delen. Lägg försiktigt på den andra delen och bred glasyr även på den. Lägg på den översta delen och bred resten av glasyren över hela kakan. Garnera eventuellt med bär.

lördag 6 november 2010

Lite fler Halloweenkakor


Var bara tvungen att testa att göra lite fler Halloweenkakor idag, denna gång med mjölkchoklad och Oreokakor , ännu mumsigare då :-)

fredag 5 november 2010

Cupcakes Bites

Har du köpt Bakerellas underbara bok om Cake Pops och där fanns recept på Cupcakes Bites, har ju en Peanut Butter Cups choklad form så då passade det perfekt att göra dessa små godbitar. Det var ju första gången jag gjorde dom och så fina som Bakerellas blir blev de ju verkligen inte. Problemet var att det var svårt att doppa dom och låta dom rinna av ordentligt pga av att jag gled med fingrarna när jag doppade dom, kroppsvärmer gör väl sitt där, nästa gång tänkte jag prova att använda tyghandskar när jag doppar dom i choklad för att undvika att dom glider ur fingrarna på mig. Ja kul var det iallafall att göra dom. Den rosa chokladen färgade jag med rosa oljebaserad pastafärg, hur enkelt som helst och jag använde Lindts nya vita choklad vilket var perfekt att smälta då den blev alldeles lagom tjock att dopa i. Och den var ju inte dyrare att köpa än vanlig bakchoklad, 2 för 24 kronor och det blir ju så mycket godare också :-). Ja de består av Red Velvet Cake och vanilj frosting, blev himla gott och det var första gången jag bakade Red Velvet Cake. En mycket saftig och god kaka. Lägger upp recept på det i helgen när jag bakat en sådan kaka till, även på vanilj frostingen som jag hittade i Bakerellas bok.

tisdag 2 november 2010

Halloweenkakor med Lindts nya bakchoklad

(Bilden har jag lånat av kaksmulan)
Jag hade ju sådan tur att jag vann  ett kanonfint Halloweenpaket inne hos Kaksmulan . Och idag testade jag Cookie Candy Mold, det innebär att jag häller smält choklad i formarna och trycker ner tex Oreokakor, fast de hade jag inte några hemma så det fick bli de norska kakorna Dots istället. Jag testade Lindts nya bakchoklad och den var lätt att smälta i mikron till lagom rinnig konsistens och smakade även gott. Till den orangea chokladen så använde jag  Lindts nya vita choklad,  Excellence Vanilla som jag färgade med orange pastafärg. Den vita choklad var himla god, det slank allt ner några bitar medan jag smälte chokladen :-) , den var så härligt tunn. En perfekt choklad för mig som tokälskar vit choklad.  Skall bli intressant att testa den nya bakchokladen till Cake Pops senare i veckan och se hur den beter sig då.


Skall ta och köpa lite Oreokakor imorgon och testa, det blir en snyggare genomskärning med de kakorna :-) , när det vita bryter av den mörka chokladen liksom.

måndag 1 november 2010

Riddarbageriets Kanelsnäckor

Bakade lite härligt goda kanelsnäckor idag. Var första gången som jag testade receptet som finns i boken Riddarbageriets Söta och jag blev  nöjd med bullarna så detta recept kommer jag säkert att använda fler gånger. Sambon gillade de med, det bästa bullarna han ätit på länge sa han då de inte blev kletiga i botten av fyllningen. För mycket fyllning i bullarna så att de blir alldeles kletiga i botten ja det är inte hans favoritbullar det :-) . Dessa bullar jag gjorde idag  skall min sambo ta med sig till jobbet imorgon och ge bort till en kamrat, kan vi inte ta upp några bullar ur frysen istället frågade han, han ville behålla dagens skörd av bullar för sig själv :-)  Kompromissen blev att han tar med sig hälften  av de kanelsnäckor jag bakade idag och även äppelmunkar och äppelmuffins imorgon så att det blir lite bullar kvar till honom också  här hemma :- D.

25 stycken   
Grundrecept för vetedeg:
700 g eller 12 dl vetemjöl
300 g eller 3 dl mjölk
120 g eller 1 1/4 dl strösocker
100 g smör, rumsvarmt
1 st ägg
10 g eller 1 1/2 tsk salt
30 g eller 2 msk kardemummakärnor
30 g eller 2/3 pkt jäst, Obs! den skall vara den  blåa jästen, inte den för söta degar

Gör så här

  1.  Blanda samtliga ingredienser i en degblandare eller bunke.
  2. Kör degen på mellanväxeln i 10 minuter.Eller knåda den 15 minuter för hand.
  3. Låt degen vila i rumstemperatur, övertäckt med en handduk, i 30 minuter. 
Att tänka på: Köp gärna hela kardemummakärnor och krossa dem själv. Färdigmalen kardemumma brukar innehålla skal och är alldeles för finmald, nästan som damm. Om du tycker att degen känns för varm och lös efter viltiden, kan du lägga den i kylen (dock ej längre än 90 minuter).

Numera finns det speciell jäst för söta degar (röd-gul förpackning). Sockret och fettet gör nämligen att degen jäser lite långsammare och den här sortens jäst påskyndar därför jäsningen. Ju långsammare en deg jäser, desto bättre utvecklas smakerna. Därför rekommenderar Johan Söderberg den vanliga (blå-gula) jästen.

Fyllning:
smör
strösocker
Kardemumma/kanel
Eventuellt pärlsocker

Gör så här
  1. Kavla ut vetebrödsdegen så att den blir ca 3 mm tjock och 30 cm bred. (Degen kan komma att bli ganska lång, så se till att du får plats att kavla ut den ordentligt.) Jag kavlade inte ut min deg så tunt.
  2. Bred ut rikligt med mjukt smör över hela degstycket.
  3. Strö över socker och kardemumma/ kanel. Här är sparsamhet ingen dygd.
  4. Rulla ihop degen. Spänn den hela tiden under upprullningen. Annars blir degen för tjock. Lägg degrullen med skarven neråt och skär den i bitar om ca 60 gram. (Det ska bli ca 25 bullar.) 
  5. Vänd bullen så att en av snittytorna kommer upp, lägg den sedan i en pappform.
  6. Lägg formarna på en plåt med bakpapper.
  7. Jäs under en kartong i ca 60 minuter. Snäckorna ska växa till dubbel storlek. Mina jäste säkert 1 timme och 45 minuter innan jag var nöjd, då hade de ändå inte jäst till dubbel storlek, fast de reste sig ordentligt i ugnen. Jag jäste inte bullarna under kartong utan under bakduk.
  8. Sätt ugnen på 230 grader.
  9. Pensla försiktigt med äggstrykning.
  10. Till kardemummasnäckor: strö över socker och kardemumma. 
  11. Till kanelsnäckor: strö över pärlsocker. 
  12. Baka av dem i ca 6 minuter. De ska vara ljusa. Men jag vill ha lite mörkare bullar så jag bakade nog mina i c:a 10 minuter.
Att tänka på: Om du inte använder formar blir bullarna torra. Smöret och fyllningen rinner nämligen ut.

torsdag 28 oktober 2010

Äppel och Valnötsbröd


Älskar bröd med äpple och valnötter, just äpplen gör ju brödet också lite saftigare, detta brödrecept kommer från den suveränt bra bakbloggen Pain de Martin, det var han som fick mig att börja baka med surdeg.

Dag 1, kväll

100 g rågsurdegsgrund

300 g ljummet vatten

180 g rågmjöl

500 g urkärnat och skalat äpple
50 g mörkt muskovadosocker

200 g vetekross
300 g kokande vatten

Rör ihop surdegsgrunden, vattnet och mjölet. Täck med plast och låt stå framme över natten. Mixa äpple och socker till en tjock smet och låt det stå i kylen över natten. Blanda vetekross och hett vatten i en bunke, täck med plast och låt stå.

Dag 2, morgon
Surdegen, äppelmixen och skållningen från gårdagen
500 g vetemjöl special
150 g rågmjöl
250 g valnötter
20 g salt

  1. Blanda samman alla ingredienser och kör långsamt i degblandare cirka 10 minuter (går förstås utmärkt att blanda för hand också). Täck med plast och låt jäsa tills den uppnått dubbel storlek på ett ungefär.Min jäste i två timmar, då ställde jag bunken i skåpet ovanför kylen.
  2. Smörj två stora eller tre mindre formar med smör och klicka i degen. Strö på lite rågmjöl, täck med en handduk och låt jäsa tills den rest sig med någon centimeter och små hål börjar visa sig i degen. Mina jäste ungefär 2 timmar. Sätt ugnen på 250 grader i god tid. 
  3. Och så skjuts in i ugnen . Jag sprutade in lite vatten i ugnen men det går lika bra att ha en oöm plåt längs ned i ugnen som du lägger i några isbitar på.  Sänk temperaturen till 200 grader och låt stå inne cirka 60 minuter. Mot slutet sätter du en stektermometer i brödet och väntar tills den uppnått 98 grader, då är det klart. Ta ut brödet ur formarna och låt svalna på ett galler.

Sandwichbröd


Bakade lite gott ljust bröd igår, Sandwichbröd från boken Bröd från Brunkebegs Bageri, en kanonbra bok som jag varmt kan rekommendera. Ja brödet det blir härligt mjuk och luftig. Bör ätas dagsfärsk annars är det bäst att frysa in det. Brukar frysa in det i skivor så är det bara att ta fram och rosta till helgen. Jag gjorde två bröd av denna deg och gräddade dom i avlånga bakformar.

Steg 1 Poolish:
450 g vatten
10 g jäst
450 g vetemjöl med hög proteinhalt
50 g honung

Steg 2 poolishen från steg 1
30 g jäst
1 st äggula
300 g vetemjöl med hög proteinhalt
75 g rumstempererat smör
15 g havssalt
ägg till pensling

Gör så här

  1. Steg 1: Blanda alla ingredienser till en smet i en bunke. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 2 timmar eller i kylen över natten
  2. .Steg 2: Blanda poolishen med jästen, äggulan och vetemjölet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge.
  3. Arbeta in smöret klickvis. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter.
  4. Låt degen vila i bunken i 20 minuter.
  5. Forma degen till  två runda bullar och låt dem vila i 10 minuter. 
  6. Platta till degbullarna försiktigt, vik en kant mot mitten och tryck till försiktigt med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. 
  7. Rulla till jämna bröd. Lägg dem i smorda brödformar och låt dem jäsa i 1 ½–2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten
  8. .Sätt ugnen på 250 grader
  9. .Pensla bröden med uppvispat ägg. Ställ in dem i ugnen och sänk genast temperaturen till 175 grader. 
  10. Grädda bröden i ca 30 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader. Du kan också ta ut bröden och knacka lätt på undersidan. Det skall låta lite ihåligt när de är klara. 
  11. Låt bröden svalna på galler.

tisdag 26 oktober 2010

Äppelmuffins


Bakade lite äppelmuffins i veckan, blev så mumsigt med kaneldoppade äppelbitar i, dessutom fungerar dessa muffins  utmärkt att göra utan äppelbitar i, gjorde nämligen hälften utan äppelbitar och de blev lika goda ändå, perfekt om man tex vill fylla dom med lemon curd, chokladkräm, sylt eller vaniljkräm. Receptet kommer från boken Festliga tårtor av Alice Lindberg.

ca 15stycken, men det beror ju på vilka muffinsformar man använder

250 gram smör
3 dl strösocker
4 stora ägg
260 gram vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
2 1/2 dl mjölk
4-5 äpplen (jag använde bara 3 st, det beror ju på hur stora äpplena är)
4 msk strösocker
4 tsk kanel

Gör så här:
  1. Vispa smör och socker pösigt. 
  2. Rör ner äggen ett i sänder.
  3. Rör ihop de torra ingredienserna och tillsätt i smeten växelvis med mjölken.
  4. Skär äpplena i små bitar och blanda dem med socker och kanel.
  5. Klicka smeten i stora muffinsformar och lägg sedan i några bitar äpple, fyll på med mera smet tills äpplena är täckta.
  6. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter.

söndag 24 oktober 2010

Tekakor


Hade helt slut på brödet hemma i helgen så det fick bli lite snabba tekakor till kvällsfikat och frukosten. Dessa tekakor blev riktigt goda, både jäst och bakpulver gör att de blev   härligt lätta och luftiga, tror även att manitoba cream mjölet bidrog till detta. Dessa tekakor var fortfarande luftiga och lätta även efter att jag fryst in dom och tagit ut dom igen.

ca 20 stycken

3 dl+2 dl mjölk
1 dl linfrön
1½ dl havregryn
50 g jäst
2 dl naturell yoghurt
1 tsk salt
3 msk ljus sirap
1 tsk bakpulver
ca 11 dl manitoba cream mjöl 

  1. Koka en gröt av 3 dl mjölk, linfrön och havregryn. Låt den svalna. 
  2. Värm 2 dl mjölk till fingervarmt, 37grader. 
  3. Smula jästen i en bunke och över lite av mjölken. Rör tills jästen är löst och tillsätt sedan resten av mjölken, gröt, yoghurt, salt, sirap, bakpulver och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.
  4. Låt jäsa övertäckt ca 40 min. Kavla ut degen på ett mjölad arbetsbänk till en ca 2½ cm tjock kaka. Ta ut runda kakor med mått, lägg sedan dessa på en bakpappersklädda plåtar. 
  5. Nagga bröden och låta jäsa ytterligare 15 min. 
  6. Grädda mitt  i ugnen i ca 12 min.
  7. Låt svalna på galler under bakduk.

fredag 22 oktober 2010

Äppelmunkar i muffinsform eller Äppelmuffins

Bakade äppelmuffins idag, ja enligt receptet skulle dessa smaka som äppelmunkar men jag tycker mer de påminner om äppelmuffins, ja goda blev det iallafall, blev mycket gott med äppelmoset i botten och kanelsockret på toppen. De kanske hade påmint mer om äppelmunkar om jag gjort enligt receptet och först gräddat muffinsen direkt i en muffinsplåt utan papperformar och sedan när de var nygräddade doppat hela muffinsen i smält smör och sedan rullat dom i socker. Nu så gräddade jag dom i papperformar ( i en muffinsplåt) och doppade bara själva toppen av muffinsen i smör och kanelsocker inte hela muffinsen.

12 normalstora eller 6  riktigt stora :-)

1 1/2 dl mjölk
1 dl olja
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl strösocker
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Fyllning och garnering:
1 dl äppelmos
75 gram smör
2 dl strösocker
2 tsk kanel

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 190 grader
  2. Häll mjölk, olja, ägg och vaniljsocker i en bunke och vispa med en gaffel.
  3. Blanda försiktigt ner strösocker, mjöl och bakpulver.
  4. Lägg några skedar muffinssmet i botten på muffinsformarna. Lägg i en matsked äppelmos och toppa med resten av smeten.
  5. Grädda i 190 grader i 20-25 minuter beroende på hur stora muffinsformar du använder.
  6. Under tiden som muffinsen gräddas så smälter du smöret i en kastrull.Blanda strösocker och kanel i en tallrik.
  7. När muffinsen är färdiggräddade så pensla dom med smält smör och doppa dom i kanelsockret.

torsdag 21 oktober 2010

Lakritsglass med citronrippel

En himla mumsig glass som är ett måste för  en lakritsälskare som mig, dessutom innehåller den en av mina andra favoriter ingredienser lemon curd . Citronen ihop med saltlakritsen gör den extra god. Självklart använder jag hemmagjord lemon curd :-). Receptet hittade jag i boken Sommarens söta


30 karameller Turkisk Peppar
4 dl mjölk
0,5 dl socker
1 ägg
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
ca 1 dl lemoncurd

  1. Krossa turkisk peppar karamellerna och lägg dem i en kastrull tillsammans med mjölken, värm långsamt tills karamellerna har smält och löst upp sig.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt, tillsätt mjöl, och vispa ner äggsmeten i den varma mjölken. Vispa hela tiden. 
  3. Sjud på svag värme tills smeten tjocknar, fortsätt med den ihärdiga vispningen. Smeten bör inte koka. Ta sedan kastrullen från värmen och låt den svalna. Jag kylde min i vattenbad. Blanda till sist i grädden.
  4. Låt den gärna stå i kylen över natten för att mogna.
  5. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ in i frysen. Rör om var tjugonde minut under ca 3 timmar. När glassen är nästan klar så brer du ut hälften av den i en annan form. bred ut hälften av lemon curden ovanpå glassen. Gör sedan ytterliggare ett lager med resten av glassen och lemon curden. Ställ tillbaka formen i frysen ytterliggare 1 timme.
  6. Med glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. När glassen är nästan klar så brer du ut hälften av den i en annan form. bred ut hälften av lemon curden ovanpå glassen. Gör sedan ytterliggare ett lager med resten av glassen och lemon curden. Ställ tillbaka formen i frysen ytterliggare 1 timme.

onsdag 20 oktober 2010

Vaniljkakor eller Sugar Cookies


Sonen ville att jag skulle baka lite kakor idag och därför fick de bli lite kavlade vaniljkakor, ville också testa att använda mina nya muminpepparkaksmått. Hittade ett recept på Joy of baking  och det blev mycket goda kakor.

Testade även ett recept från Sweetopias, blev goda och bra kakor med det receptet med. receptet med hennes kakor hittar du här. Ni måste bara gå in på hennes hemsida och titta på hennes underbara dekorerade kakor. Tänk om man kunde göra så fina kakor :-)

Det är så kallade Sugar cookies och det är tänkt att man sedan skall lägga glasyr på dom. Men de är minst  lika goda utan glasyr. Båda recepten gav mycket goda vaniljkakor, de håll formen under gräddningen och var lätta att kavla ut.

Ja efter att ha gjort 80 kakor så tröttnade jag :-) , nu ligger resten av kakdegen i kylen.

380 gram vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
227 gram smör
200 gram socker
2 ägg
2 tsk vanilj extract, tog mitt hemmagjorda vaniljpulver istället


Gör så här:
  1. Vispa smör och socker i köksmaskinen, matberedaren eller med en elvisp tills det är mjukt och fluffigt.
  2. Vispa ner äggen, ett i sänder och blanda väl.
  3. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt detta. Rör ihop till en kakdeg.
  4. Knåda lätt och forma degen till en boll. Dela degen i två bitar och slå in dom i plastfolie och låt dom stå i kylskåpet ca 1 timme, detta för att degen skall  bli hårdare och därmed lättare att kavla.
  5. Ta ut den ena degbiten och kavla ut till en 0,5-1 cm tjock platta. Ta ut kakor med valfria kakmått.
  6. placera på bakplåtspapper och lägg in dom i kylen i  10-15 minuter. detta för att  förhindra att de flyter ut vid gräddningen och förlorar sin form.
  7. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 8-10 minuter, beroende på storlek. De skall vara ljusbruna i kanterna.
  8. Låt svalna något innan du tar bort dom från bakplåten och låter dom svalna på bakgaller.

tisdag 19 oktober 2010

Jordgubbsglass

Gjorde lite härligt god jordgubbsglass i helgen. Receptet kommer från boken Sommarens söta. Tänker genast tillbaka på den härligt varma och soliga sommaren vi haft i år då jag åt denna jordgubbsglass. De senaste dagarna har det verkligen varit höst här i Alafors, det har blåst och ösregnat mest hela tiden.
 
7 dl  jordgubbar
1 dl  strösocker
2 st  äggulor
3 dl  mjölk
1 tsk  vaniljsocker
1 nypor  salt
2 dl  vispgrädde

Tillagning
  1. Mixa jordgubbarna till en grov puré. Lägg hälften av purén i en tjockbottnad kastrull med 1/2 dl socker. Koka upp och rör tills allt socker har löst sig. Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna.
  2. Vispa resten av sockret och äggulorna ljust och poröst. 
  3. Värm mjölken tills den sjuder. Vispa ner ägg- och sockersmeten och fortsätt sjuda på svag värme under omrörning tills krämen tjocknar. Den får inte koka upp!
  4. Ta kastrullen från värmen och låt svalna något
  5. .Rör ner båda jordgubbspuréerna i glasskrämen. 
  6. Tillsätt vaniljsocker och salt och blanda sist i grädden. 
  7. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. 
  8. För att göra glass i glassmaskin: Låt krämen kallna övertäckt i kylskåp i några timmar. Följ sedan instruktionerna för glassmaskinen.

söndag 17 oktober 2010

Rosa Bandet Cupcakes


Bakade lite Rosa Bandet cupcakes i fredags, det blev ljusa muffins fyllda med lemon curd och toppade med Marshmallowsfrostingen som jag hittade hos Sockerrus, himla god frosting som är lätt att spritsa ut på cupcaksen. Ja som de allra flesta säkert redan uppmärksammat så pågår det under oktobermånad en Rosa bandet kampanj.

cancerfondens hemsida kan man läsa:
Varje år får cirka 7 000 kvinnor beskedet att de har bröstcancer. Det innebär att var nionde kvinna drabbas någon gång i livet. Antalet bröstcancerdiagnoser i Sverige ökar, men samtidigt blir de som överlever allt fler. Cancerfondens mål är att ännu fler ska överleva – ett mål som bara kan bli verklighet genom framgångsrik forskning.

Det är viktigt att stödja kampanjen så köp gärna Rosa bandet, gå in på Cancerfonden och lämna ditt bidrag där eller köp produkter som stödjer kampanjen.

De superfina bakformarna från Siluett vann jag inne hos Passion for baking ,
har ni inte varit inne på denna blogg innan så rekommenderar jag verkligen att ni gör det, det är en bakblogg väl värt ett besök. Hon lägger in så underbara bakverk och tar  fantastiskt fina bilder.

Marshmallowsfrosting

Denna goda och lättarbetade frostingen hittade jag inne hos Sockerrus , man kan ju blanda i tex kakao eller valfri sylt om man vill ha en annan smak på frostingen.

150-175g smör, rumsvarmt
4-5 dl florsocker
1 burk marshmallowfluff
3 msk marsanpulver
1/4 tsk vanilj pulver

Gör så här:
Vispa ihop alla ingredienser till en smidig frosting

fredag 15 oktober 2010

Morotskaksglass eller Morotsglass


Nu har jag testat att göra morotsglass och jag kan tala om att det var tokgott, var lite skeptisk först och undrade om jag verkligen skulle göra glassen, det lät inte så himla gott med morötter i glass, men det var det. Blev söt och gott, svårt att förklara var det smakar mer än att det var riktigt mumsigt. precis som med morotskaka så smakar det ju inte bara en massa morötter liksom. Receptet hittade jag i boken Sommarens Söta. Kom precis att tänka på att jag måste göra lite kokosglass.

2 1/2 dl strösocker
3 äggulor
5 dl mjölk
2 kanelstänger
2 dl finrivna morötter
200 gram philadelphiaost eller annan cream cheese
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde

Gör så här:
  1. Vispa socker och ägg poröst.
  2. Häll mjölken i en kastrull. Tillsätt kanelstänger och morötter och låt sjuda på svag värme i ca 5 minuter.
  3. Vispa ner äggsmeten och fortsätt sjuda på svag värme under vispning tills krämen tjocknar något, men den får inte koka. Ta av kastrullen från värmen och låt den svalna.
  4. Plocka upp kanelstänger och rör ner cream cheese och vaniljsocker och rör till sist i grädden.
  5. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om vad tjugonde minut under 3-4 timmar.
  6. För att göra glass i glassmaskin, vilket jag gör så låt då krämen bli helt kall, låt den gärna stå och mogna i kylen över natten och följ sedan instruktionerna för din glassmaskin.

onsdag 13 oktober 2010

Marshmallowsfluff

Blev så så sugen på att göra ny Marshmallowsfluff idag, ni vet det där marshmallowsfluffet man kan köpa på burk  tex ICA, blir betydligt billigare att göra det själv och då jag kör det i min köksmaskin med en stor ballongvisp så sköter sig ju vispningen så gott som själv :-) hur smidigt som helst. Tänkte använda en del av det till frosting till cupcakes och kanske som fyllning när jag gör nya Whoopie pie.  Receptet på Marshmallowsfluff hittar ni här . I Danmark brukar man få det här som topping på glassen när man köper kulglass i glasskiosken, Guf heter det då och det är himla mumsigt att ha det ovanpå glassen :-) , där kan man få det i olika färger och smak, tex jordgubbsguf.

tisdag 12 oktober 2010

Chocolate Chip Cookies med Nonstop

Bakade lite mumsigt goda Chocolate Chip Cookies med Nonstop idag, egentligen ville jag haft mini Smarties i men det fanns inte några i affären, ja riktigt goda blev de iallafall och jag testade ett nytt recept på cookies idag från boken Sommarens Söta . En riktigt bra bok med massa goda recept, vill även köpa Vinterns söta inför julbaket och hoppas så småningom få tag på deras första bok Två systrar söta .Jag lade till Nonstop till receptet och minskade på mängden mörk choklad från 200-250 gram till 100 gram istället.

24 stycken

175 g avsvalnat smält smör
2 1/2 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 ägg
1 äggula
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
100 g mörk choklad (60–70 % kakao)
2 dl Nonstop, Smarties, M&M
  
Gör så här
  1. Värm ugnen till 175 grader. 
  2. Vispa smör, farinsocker och strösocker poröst.
  3. Vispa i ägget och äggulan. 
  4. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. 
  5. Hacka chokladen grovt och rör ner även den tillsammans med nonstop. 
  6. Blanda till en deg.
  7. Klicka ut degen på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.
  8. Grädda i ca 17 minuter. 
  9. Låt kakorna svalna något på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.

söndag 10 oktober 2010

Fröbullar

Testade att byta ut en del av jästen mot surdeg idag, fungerade utmärkt och de jäste som de skulle. Mina fick jäsa i tre timmar och de blev härligt goda, gillar ju frallor med massa frön i :-)

1 1/2 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1/2 dl linfrön
500 gram  (5 dl) vatten
10 gram jäst
100 gram rågsurdeg
1/2 dl matolja
2 msk flytande honung
20 gram ( 2 tsk) salt
110 gram (2 dl) grovt rågmjöl
165 gram (3 dl) dinkel fullkornsmjöl
360 gram (6 dl) vetemjöl special fullkorn

Garnering:
Pumpakärnor och solrosfrön

  1. Rosta fröna i en torr stekpanna, rör hela tiden, ställ åt sidan för att svalna.
  2. Smula ner jästen i en degbunke och blanda ut den med vattnet,37 grader och surdegen.
  3. Tillsätt mjöl, honung, matolja och linfrön.
  4. Arbeta degen smidig i köksmaskinen, runt 10-15 minuter tillsätt saltet och arbeta en stund till, runt 5 minuter.
  5. Låt degen jäsa i 40 minuter.
  6. Ta upp degen på bakbordet och knåda den lite lätt, dela den i c:a 20 degbitar. Rulla till runda bollar och doppa dessa i solrosfrön och pumpakärnor. Lägg på bakpeppersklädd plåt och lägg  en bakhanduk över.
  7. Låt jäsa till dubbelstorlek, mina fick jäsa i 3 timmar.
  8. Grädda i 250 grader i 8-12 minuter.

onsdag 6 oktober 2010

Äppel och valnötskavring

Hade lite filmjölk som måste användas upp och var samtidigt sugen på att baka ett bröd med både äpplen och valnötter, hittade ett på Allt om mat som lätt himla gott och det var det också :-) , luktade jul i hela huset då det innehåller typiska julkryddor, lite annorlunda att ha  dessa kryddor i bröd men jag tyckte det blev riktigt gott. Lite rolig form fick det visst :-) det ena brödet. Det blir ett saftigt och mumsigt bröd.

8 dl filmjölk, 3 %
2 dl brödsirap, mörk
480 g vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
4 dl grovt rågmjöl
1 msk bikarbonat
1 tsk nejlikor, malda
1 tsk ingefära, mald
1 tsk pomerans, mald
2 tsk salt
2 dl valnötter, grovhackade
2 st äpplen

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Blanda filmjölk och sirap. 
  3. Rör ihop alla torra ingredienser, även nötter. 
  4. Skala, kärna ur och skär äpplena i 1/2-cm-stora bitar.
  5. Blanda ner dem i mjölblandningen. Rör ner det i filmjölken. Degen ska vara ganska lös.
  6. Smörj avlånga bakformar, 2 liter. Jag klädde formarna med bakplåtspapper istället.
  7. Fördela degen i formarna. 
  8. Pudra lite grovt rågmjöl på ytan. 
  9. Grädda bröden på nedersta falsen i ca 1 timme och 15 min. Eller tills de uppnår en innertemperatur på 98 grader. Lägg eventuellt på aluminiumfolie mot slutet av gräddningen.
  10. Ta ut och stjälp upp kavringen på galler. 
  11. Låt svalna under bakduk

tisdag 5 oktober 2010

Silvermuffins

Hade lite äggvitor över i kylen som måste användas, var inte så sugen på att göra maränger och jag har slut på mandelmjöl så jag kunde inte heller göra några macarons så därför blev det istället muffins på äggvita. Perfekt att ha lite muffins liggande i frysen om jag blir sugen på cupcakes :-)

4 äggvitor, ca 1 dl
2 dl strösocker
100 g smör, rumsvarmt
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker eller rivet skal av en 1/2 citron
1 dl mjölk

Gör så här: 

  1. Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Rör rumsvarmt fett och socker poröst.  Smaksätt med rivet citronskal eller vaniljsocker.
  3. Rör ner  mjölk och mjölet blandat med bakpulver.
  4. Vispa äggvitorna till fast skum. Vänd ner dem i smeten. 
  5. Klicka ut smeten i muffinsformar, jag fyller till 3/4 delar, använd gärna muffinsplåt.
  6. Grädda mitt i 200 grader, mina var klara efter 15 minuter, det beror ju på hur stora muffinsformarna är.
  7. Låt svalna på bakgaller under bakduk

måndag 4 oktober 2010

Kanelbullar

Precis som väldigt många andra i Sverige idag så bakas och äts det kanelbullar i huset, provade ett nytt recept på kanelbullar med vaniljkesella i, de blev mycket goda problemet var att det krävdes betydligt mer mjöl än vad som stod i receptet för att få en hanterbar deg, men de blev som tur var inte alls torra. Alltid kul att testa nya recept på vetedeg.  Jag tror att det kan vara en bra ide att minska på mängden smör, 125 gram är rätt mycket smör när man ändå har i 250 gram kesella. På tur att testas är receptet på vetedeg som finns i Riddarbageriets Söta och Jan Hedhs Karlsbaderdeg i boken Bröd och Kaffebröd.

50 gram jäst
125 gram smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
250 gram vaniljkesella
1 dl socker
2 tsk kardemumma
1/2 tsk salt
c.a 12 dl vetemjöl (min deg krävde mer än så)

Fyllning:
125 gram smör
1,5 dl socker
3 msk kanel
Mandelmassa (Vet ej hur mycket jag tog, lade i tills det blev en smidig fyllning)

Ägg att pensla bullarna med
Pärlsocker

Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Värm mjölken till 37 grader och häll detta över jästen så att denna löses upp.
  3. Häll i övriga ingredienser och arbeta degen kraftigt tills den är smidig och släpper degbunkens kant.
  4. Låt jäsa i bunken i 30 minuter, till dubbel storlek.
  5. Blanda ingredienserna till fyllningen och sätt ugnen på 225 grader.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl.
  7. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta, c.a 1 cm tjock.
  8. Bred på fyllningen, rulla ihop och skär till lagom stora bullar. Lägg i bakformar.
  9. Låt jäsa 45 minuter till dubbel storlek.
  10. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
  11. Grädda mitt i ugnen i 8-12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

söndag 3 oktober 2010

Solrosbullar

Var sugen på lite nybakta frallor till frukosten idag och vad passar inte bättre då än lite  härliga varma solrosfrallor.  Blev mycket goda frallor med en härlig skorpa. Receptet kommer från Martin Johanssons nya bok Enklare bröd men påminner mycket hans frallor enklaste frukostbullen  som finns i hans blogg .

Av denna deg blev det 15 frallor

6 gram jäst (6 krm)
600 gram vatten (6 dl)
780 gram rågsikt (13 dl)
12-18 gram salt (2-3 tsk)
40 gram honung ( 2 msk)

Dag 1, kväll
  1. Rör ut jästen i lite vatten och tillsätt sedan övriga ingredienser.
  2. Rör tills allt blandats ordentligt, det blir en lös deg, men den skall inte vara rinnande. 
  3. Täck bunken med lock eller plast och låt stå i rumstemperatur i 8-10 timmar.

Dag 2, morgon
  1. Sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten.
  2. Skrapa ut den lösa degen på mjölat bakbord och dra ut den till en långsmal rektangel.
  3. Vik ihop degen en gång på längden så att den blir ungefär som en baugette.
  4. Pensla degen med vatten och strö på rikligt med solrosfrön och lite rågsikt.
  5. Låt jäsa i 30 minuter.
  6. Dela degen i bitar och lägg på bakplåtspapper. 
  7. Låt pappret glida in på den varma plåten via en bakspade, skärbräda eller bricka.
  8. Sänk värmen till 250 grader och grädda bröden i 15-20 minuter. mina var klara efter 15 minuter.
  9. Låt svalna på galler.

torsdag 30 september 2010

Chocolate Chip Cookies med apelsin och vit choklad

Bakade lite underbart goda cookies idag med smak av apelsin och vit choklad
 
100 gram rumsvarmt smör
2 dl farinsocker
1/2 strösocker
1/2 tsk äkta vaniljsocker
1 ägg
1,5 dl vetemjöl
3 dl havregryn
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
75 gram mörk choklad, jag använde  70%
75 gram vit choklad
Rivet skal från 2 apelsiner

Gör så här: 
  1. Rör ihop smöret med farin, strö och vaniljsocker.
  2. Tillsätt ägget under kraftig omrörning.
  3. Blanda mjöl, havregryn, bikarbonat samt saltet och blanda ner det i smeten.
  4. Hacka chokladen grovt och blanda ner den tillsammans med rivet apelsinskal  i smeten, se till att allt blir ordentligt blandat.
  5. Rulla 24 bollar och lägg dom glest på plåtar med bakplåtspapper, jag la dom på två plåtar, dvs 12 kakor på varje plåt och det blev lagom.
  6. Grädda i 175 grader i c:a 10-12 minuter. Låt kallna på plåten

Danskt rågbröd med surdeg

Bakade ett mycket gott danskt rågbröd med öl igår, första gången jag bakar med öl och jag var rädd att brödet skulle smaka öl då jag absolut inte gillar öl, men brödet tog inte alls smak av ölet, himla mumsigt blev det i alla fall. Smakar precis som ett riktigt danskt rågbröd skall göra.

Jag gick inte helt efter nedanstående recept utan dag 2, på morgonen hällde jag i rågkrosset samt ölet i en bunke och tillsatte därefter även 75 gram solrosfrön och 50 gram linfrö samt 1,5 dl extra vatten och lät detta stå under tiden som ugnen blev varm, kanske runt 45 minuter.


Dag 1
1,5 dl surdeg
10 gram jäst
6 dl vatten
2 tsk salt
1 msk honung eller sirap
1 1/2 msk rapsolja
270 gram (5 dl) vetemjöl special
390 gram (5 1/2 dl) grovt rågmjöl

Gör så här:
  1. Rör ut surdeg och jäst i vattnet.
  2. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl med tex en träslev.
  3. Plasta in bunken och låt stå i rumstemperatur till nästa dag, min stod i 12 timmar.
Dag 2
Degblandningen från igår
3 1/2 dl ljust öl
375 gram (4 1/2) dl rågkross

Gör så här:
  1. Sätt på ugnen på 175 grader
  2. Rör ner öl och rågkross i degen som du gjorde igår.
  3. Fyll en bakpappersklädd avlång 2-litersform ända upp till kanten. Det som inte ryms i formen sparar du i en glasburk i kylen, det blir din surdeg nästa gång du bakar.
  4. Baka på nedersta falsen i 90 minuter eller tills brödet fått en innertempratur på 98 grader.
  5. Tag ut brödet och låt det svalna en lite stund på bakgaller. Plasta sedan in brödet och låt det mogna ett dygn. Vill du behålla den hårda skorpan så låter du brödet kallna helt på ett galler, linda sedan in brödet i en bakhandduk och låt mogna ett dygn. Jag brukar alltid plasta in mina fortfarande varma rågbröd eftersom jag tycker det gör att brödet blir ännu saftigare.

onsdag 29 september 2010

Ljusa frallor med sesamfrön

Lite goda luftiga och mjuka vita frallor doppade i sesamfrön

500 gram mjölk , 3%
75 gram jäst
750 gram vetemjöl special
50 gram rumstemperat smör
15 gram havssalt

Gör så här:
  1. Blanda alla ingrediser och arbeta degen i hushållsmaskinen i 10 minuter. Låt vila i bunken i 30 minuter.
  2. Dela degen i 15 bitar, rulla till runda eller avlånga bollar. Pensla med vatten, ägg eller sirap och doppa dom i sesamfrön och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Lägg över en bakduk.
  3. Låt dom jäsa till dubbels storlek i c:a 1 1/2 timme i rumstemperatur. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
  4. Grädda mitt i ugnen i c:a 10 minuter.
  5. Låt svalna under bakduk på galler och de bör frysas in samma dag.

Sirapslimpor


Bakade lite "onyttigare" bröd sent igår kväll då vi hade slut på brödet till store sonen, han är inte så överdrivet förtjust i de riktigt grova tunga rågbröden, mammas bröd kallar han dom för :-) så därför fick de bli lite sirapslimpa. Blev riktigt gott, ett mjukt och luftig bröd som med fördel kan bakas ut till tre limpor istället för två. Passar utmärkt att frysa in.

50 g jäst
50 g smör eller margarin
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl special 
 
Pensling:
ägg , men jag skall pensla med sirap nästa gång för att inte få en så mörk yta på brödet
 
Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en skål. Smält smöret, tillsätt filmjölk och värm till 37°.
  2. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.
  3. Tillsätt sirap, salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. 
  4. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma varje bit till en limpa och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
  6. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. 
  7. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200 grader i ca 40 minuter