25 stycken
Grundrecept för vetedeg:
700 g eller 12 dl vetemjöl
300 g eller 3 dl mjölk
120 g eller 1 1/4 dl strösocker
100 g smör, rumsvarmt
1 st ägg
10 g eller 1 1/2 tsk salt
30 g eller 2 msk kardemummakärnor
30 g eller 2/3 pkt jäst, Obs! den skall vara den blåa jästen, inte den för söta degar
Gör så här
- Blanda samtliga ingredienser i en degblandare eller bunke.
- Kör degen på mellanväxeln i 10 minuter.Eller knåda den 15 minuter för hand.
- Låt degen vila i rumstemperatur, övertäckt med en handduk, i 30 minuter.
Numera finns det speciell jäst för söta degar (röd-gul förpackning). Sockret och fettet gör nämligen att degen jäser lite långsammare och den här sortens jäst påskyndar därför jäsningen. Ju långsammare en deg jäser, desto bättre utvecklas smakerna. Därför rekommenderar Johan Söderberg den vanliga (blå-gula) jästen.
Fyllning:
smör
strösocker
Kardemumma/kanel
Eventuellt pärlsocker
Gör så här
- Kavla ut vetebrödsdegen så att den blir ca 3 mm tjock och 30 cm bred. (Degen kan komma att bli ganska lång, så se till att du får plats att kavla ut den ordentligt.) Jag kavlade inte ut min deg så tunt.
- Bred ut rikligt med mjukt smör över hela degstycket.
- Strö över socker och kardemumma/ kanel. Här är sparsamhet ingen dygd.
- Rulla ihop degen. Spänn den hela tiden under upprullningen. Annars blir degen för tjock. Lägg degrullen med skarven neråt och skär den i bitar om ca 60 gram. (Det ska bli ca 25 bullar.)
- Vänd bullen så att en av snittytorna kommer upp, lägg den sedan i en pappform.
- Lägg formarna på en plåt med bakpapper.
- Jäs under en kartong i ca 60 minuter. Snäckorna ska växa till dubbel storlek. Mina jäste säkert 1 timme och 45 minuter innan jag var nöjd, då hade de ändå inte jäst till dubbel storlek, fast de reste sig ordentligt i ugnen. Jag jäste inte bullarna under kartong utan under bakduk.
- Sätt ugnen på 230 grader.
- Pensla försiktigt med äggstrykning.
- Till kardemummasnäckor: strö över socker och kardemumma.
- Till kanelsnäckor: strö över pärlsocker.
- Baka av dem i ca 6 minuter. De ska vara ljusa. Men jag vill ha lite mörkare bullar så jag bakade nog mina i c:a 10 minuter.
Det här receptet är grymt! Det brukar jag också använda när jag gör kanelbullar. Nu blev jag sugen på att baka egna!
SvaraRaderaÅh, de så veeeeeldig gode ut!
SvaraRaderaM:)
Helena: Kul att du också är nöjd med receptet, du får allt ta och göra lite kanelbullar i veckan, så mumsigt ju :-)
SvaraRaderaMonica: Mycket mumsiga :-)
SvaraRaderaÅh vad gott! Kanelbullar är aldrig fel!
SvaraRaderaHihi, det var ju ett riktigt gott betyg =)
SvaraRaderaKanelbullar är ju faktiskt bland det godaste bakverket! Tillsammans med ett glas kall mjölk är det ju oslagbart! Dags att baka lite här hemma tror jag :-) Jättefin blogg du har! Jag gör gärna ett länkbyte om du har lust!
SvaraRaderaKram Karin
Åh vad sugen jag blev på bullar! Måste nog baka lite idag tror jag.. =)
SvaraRaderaBullar är ju så gott! Det är nog snart dags för en ny sats. Alltid kul att läsa nya recept.
SvaraRaderaFör att du har en så fin blogg fick du en
SvaraRaderaCherry on Top Award av mig. Jag fick den av Caroline-goodcupcakesgood och är glad att jag klan della den med dig. Den finns här:
http://marimilocakedesign.se/tarta/cherry-on-top-award/
De ser jättegoda ut!
SvaraRaderaGillar även "formen" de ligger i! Jättefin!
WOW! vilka fina kanelbullar! åh, vad jag blev sugen på det nu. mmmm.
SvaraRaderaIda: Ja kanelbullar är aldrig fel :-)
SvaraRaderaHanna: Jupp :-)
Sockerrus: Gör det, så gott med nybakade bullar :-)
Erika: Ja kul att testa nya recept som är bra :-)
Mm Cake Design: Tack, så glad jag blir, skall genast kika in på din blogg
Annica: Tack, formen kommer från Siluette, de köpte jag på Rusta :-)
Charlotta: Tack
Ensmakavkarin: Gör gärna ett länkutbyte :-)
Kanelbullar står högt i kurs hos mig!
SvaraRadera:-)
Tina: :-)
SvaraRaderayhea baby!!! Bake on
SvaraRadera