Bakade en underbart härlig äppelpaj idag. Pajskalet fylldes med underbar mandelcreme, äppelkompott och tunt skivade äppleklyftor , mumsigt värre. Om det är något jag skulle vilja ändra på så är det att jag vill ha en glansig yta på, kanske kunde man pensla på tex aprikosmarmelad utrört i lite vatten.Självklar serveras den med massor av vaniljsås :-). Receptet kommer från Sebastien Boudets nya bok Den franske bagaren. En toppenhärlig bok som jag verkligen kan rekommendera.
Pajbotten
100 g kallt smör
200 g vetemjöl
En nypa fleur de sel (fint havssalt)
100 g strösocker
40 g ägg (1 litet ägg)
Äppelkompott
6 äpplen + 4 äpplen
1 st citron
200–300 g vatten (2–3 dl)
1 st vaniljstång
400 g rumstempererad mandelcrème (se recept nedan)
Cassonadesocker (råsocker) till formen
Mandelcrème
150 g strösocker
150 g smör, rumstempererat
150 g mandelmjöl
150 g ägg (ca 3 st)
20 g vetemjöl
Gör så här
Dag 1
- Sila det kylskåpskalla smöret med mjöl, socker och salt mellan händerna till en sandliknande konsistens. Det är viktigt att det inte blir en deg ännu.
- Sätt ägget och blanda till en kompakt deg.
- Plasta in degen och låt den vila i kylen i 12 timmar.
Dag 2
- Börja med mandelcrèmen: Rör ihop socker och smör till en jämn smet.
- Blanda i mandelmjölet, lite i taget, och rör till en slät kräm.
- Tillsätt sedan äggen, ett i taget. Varje ägg ska arbetas in i krämen innan nästa tillsätts.
- Sikta ner vetemjölet och blanda försiktigt.
- Täck bunken med plast. Det är viktigt att det är helt tätt och att det inte kommer in någon luft. Låt vila i kylen i 2-3 timmar.
- Ta fram degen på ett mjölat bakbord och låt den vila i rumstemperatur i 15 minuter.
- Knåda tills du får en jämn och fin deg. För att få veta om degen är klar kan du ta en bit och forma till en boll.Tryck till med fingret – om kanterna inte krackelerar utan degen håller sig elastisk så är den bra.
- Plasta in och lägg i kylen i cirka 1 timme.
- Skala, kärna ur och dela 6 äpplen i mindre bitar. Lägg äppelbitarna i en kastrull.
- Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i kastrullen med äppelbitarna.
- Tillsätt vatten, rivet skal av en citron och saft av en halv citron.
- Koka upp och låt sjuda på låg värme.Rör om då och då så att det inte bränns vid.
- Häll över kompotten i en bunke och täck med plastfilm. (Det är viktigt att plasten har direktkontakt med kompotten och att det inte kommer in någon luft.)
- Sätt ugnen på 200 grader.Smörj en pajform och strö på lite råsocker för en extra knaprig yta
- .Kavla ut degen till en rundel och lägg den i pajformen.Tryck upp degen mot kanterna med hjälp av händerna.
- Fyll en spritspåse med mandelcrème och spritsa ut krämen i pajformen i en cirkel från mitten och utåt.
- Grädda pajen i 25 minuter mitt i ugnen.
- Ta ut pajen och sänk värmen till 180 grader.
- Bred på äppelkompotten.
- Skala och kärna ur resterande äpplen och skiva dem tunt.
- Lägg äppelskivorna omlott på äppelkompotten.
- Grädda pajen i ytterligare 50 minuter mitt i ugnen.