torsdag 9 februari 2012

Runda fröbröd


Hade slut på brödet och vad passar då inte bättre än lite bröd med en massa frön och grovt mjöl, lite nyttigt iallafall och himla gott.  

Runda fröbröd
4 stycken

5 dl vatten
50 g jäst
½ dl matolja
2 dl dinkel eller fiberhavregryn
2 dl blandade frön, lin och sesam
2 tsk salt
1 msk honung
4 dl vetemjöl special med fullkorn

Garnering:
Lin- och sesamfrön

Gör så här:
  1. Värm vattnet fingervarmt, 37°. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör om tills jästen är upplöst.
  2. Tillsätt matolja, havregryn, frön, salt och farinsocker.
  3. Blanda sist ner mjölet och arbeta samman till en blank och smidig deg.Det blir en kletig deg.
  4. Täck bunken med en bakduk och låt degen vila i ca 1 timme.
  5. Häll upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Lägg  den på bakpappersklädda plåtar och forma till runda bröd.. 
  6. Strö över lin och sesamfrön. Platta ut bröden något med  och skär ett kryss genom degen mitt på varje.
  7. Låt bröden jäsa i ca 25 minuter.
  8. Grädda de färdigjästa bröden mitt i ugne i 12-15 minuter.
  9. Låt svalna på galler under bakduk.

7 kommentarer:

  1. Nybakat bröd så här på kvällen skulle inte alls sitta fel:)

    SvaraRadera
  2. Åhh va smarrigt!! Snor detta recept =)
    Kramkram denna fredag!

    SvaraRadera
  3. Mmm vad gott med alla frön! Doften av nybakat bröd är så underbart.

    SvaraRadera
  4. Gott med frön och grovare mjölsort.

    SvaraRadera
  5. Tack fr era kommentarer, nej nybakat bröd är aldrig fel :-)

    SvaraRadera
  6. men vad är det för grad på ugnen man ska ha??

    SvaraRadera