onsdag 11 maj 2016

Nyheter från Cloetta




Jag är med i Cloettas bloggnätverk och brukar få lite av deras nyheter hemskickat, verkligen en välfylld påse denna gång med massa goda nyheter, favoriter var de nya sockerbitarna som finns att köpa på Coop. Allt finns att köpa i butik från vecka 20.



Ahlgrens bilar Modell A16 Nu är allas vår favoritbil tillbaka med en helt ny modell. Lägg i en extra växel och testa den nya modellen med samma kaross som originalet men med helt andra, smakfulla egenskaper. Modell A16 står helt enkelt för en ny årsmodell av Ahlgrens bilar 2016. Alltid kul med nya varianter av Ahlgrens bilar även om jag föredrar originalet, men de är goda och barnen gillar dem.

Malaco Gott & Blandat Fruktsallad  utökar godisfamiljen med en ny smarrig blandning. En perfekt mix av ditt favoritgodis med syrliga och söta fruktsmaker. Påsen innehåller välkända klassiker som vattenmelon, persika och körsbär men även nya exotiska tillskott i form av ananas, apelsin och kiwi. Goda dessa med och de går hem hos barnen.
.
Läkerol YUP Melon Sour En fräsch nyhet från Läkerol YUP i den spännande smaken Melon Sour. Den mjuka sockerfria pastillen är sötad med stevia och strödd med syrlig xylitol som får din mun att vattnas. Dessa gillar jag.

Cloetta MüsliBITE Nuts är en chokladbit fylld med müsli och fruktjuice, överdragen med mjölkchoklad. Den här mumsiga chokladbaren är ett perfekt mellanmål för dig som är på språng. Kommer att finnas tillgänglig hos Pressbyrån och 7-eleven.

Cloetta Plopp Rabarber klassikern sedan 1940-talet, lanseras nu i den nya uppfriskande smaken rabarber. Denna härliga toffeefyllda mjölkchoklad med smak av rabarber är perfekt när du vill unna dig det där lilla extra eller uppvakta någon du tycker om. Härligt somrig smak.

Lösgodis
Sockerbitar Saltlakrits Mjukt, härligt skum med smak av salmiak och saltlakrits. Så tokgod, kommer absolut löpa dessa igen

Sockerbitar Frukt Tre sorters härligt fruktskum med smak av blåbär, jordgubb och ananas. En blandning av sött och surt i klassisk välkänd form. Himla goda, köper alla gånger köpas igen.

Naturgodis i lösvikt
Kanelmandel - Rostad mandel, täckt av belgisk mjölkchoklad och rullad i kanel.
Jordgubbsmandel - Rostad mandel, täckt av belgisk vit choklad och rullad i jordgubbspulver.
Bärcrisp - Riscrisp, täckt av belgisk vit choklad och kanerad i bärpulver.
Salt limelakrits - Saltlakrits, täckt av vit belgisk choklad och kanderad med syrligt
lime-fruktpulver

Här är favoriten Jordgubbsmandel och kanelmandel.

 Nutrisal Dry roasted Cashew - I smakerna pepper & salt, Crystal sea salt och Sweet Rosemary.Nutrisals nötter torrostas alltid över öppen eld i fabriken i Helsingborg, och smaksätts med naturliga kryddor för att behålla alla de nyttiga ingredienser och egenskaper nötterna har.

lördag 23 april 2016

Mjölkchokladkladdkaka med chokladkräm


2 av killarna fyller år i april och han som blev 6 gillar inte längre grädde, något han tokgillat innan, så gräddtårtor är uteslutet numera, men kladdkaka ville han ha. Testade en här gjord på mjölkchoklad, blev himla god, kommer garanterat göra denna flera gånger. Perfekt kladdig och len i smaken.


Kladdkaka
125 g smör
200 g mjölkchoklad
3 dl strösocker
2 msk kakao
en nypa salt
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 ¼ dl vetemjöl

Till formen
kokos eller ströbröd

Chokladkräm
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
1 tsk vaniljsocker
Nonstop eller annat att garnera med


Gör så här:
1.       Sätt ugnen på 175 grader.
2.       Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölkchokladen, bruten i bitar. Rör tills chokladen    smält.
3.       Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.
4.       Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter.
5.       Använd kokos eller ströbröd. Häll smeten i formen.
6.       Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den.
7.       Låt den svalna i formen.
8.       Chokladkräm:Koka upp grädden i en kastrull.
9.       Hacka chokladen.
10.   Rör ner den och vaniljsockret i grädden.
11.   Rör om till chokladen har smält. Låt svalna något. Bred krämen över kakan och garnera gärna med tex nonstop 

.

torsdag 14 april 2016

Kärleksmums

Bakade kärleksmums idag, så gott och går fort och lätt att göra, dessutom blir det många, perfekta att frysa in.



Kärleksmums
ca 30 st
 
225 g smör
4 ägg
4 dl strösocker
6 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 dl mjölk

Glasyr
125 g smör
3/4 dl kakao
1 msk vaniljsocker
½–3/4 dl starkt kaffe, rumstemp
7 dl florsocker

Garnering
ca 1 dl kokos

Ugn 175°

Gör så här

  1. Smält smöret. 
  2. Vispa ägg och socker poröst. 
  3. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem i smeten växelvis med mjölken och smöret. 
  4. Häll smeten i en långpanna, ca 30×40 cm, med bakpapper.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen 20–25 min.
  6. Låt svalna. 
  7. Glasyr: Smält smöret. Ta från värmen. 
  8. Rör i resten av ingredienserna. 
  9. Bred glasyren på kakan. 
  10. Strö på kokos. Låt stelna. 
  11. Skär i rutor.

Tips! Sikta gärna florsocker och kakao innan du rör ner det i glasyren.

tisdag 9 februari 2016

Semlor



Så var fettidagen här :-), idag äts det mängder med semlor och jag kan tänka mig att bagerierna har bakat tusentals semlor i natt.
 
Vetebullar/ semlebullar
½ paket, drygt (35 g) jäst
2 ½ dl mjölk
1 ägg
1 dl, drygt, rårörsocker
100 g rumsvarmt smör
1/2 tsk havssalt
1 tsk stött kardemumma
8 ½–9 dl (ca 500 g) vetemjöl
Ev 15 gram vetesurdeg

Mandelmassa:
150 g mandel
½ dl rårörsocker
1 msk honung

Fyllning och garnering:
Mandelmassa
3 dl vispgrädde
en knivspets äkta vaniljsocker
florsocker

Gör så här:
  1. Starta med mandelmassan. .Mal mandeln. Mixa den smidig med socker och honung. Eventuellt behövs ytterligare lite honung eller vatten för smidig konsistens. Plasta in och förvara i kylskåp
  2. Ta fram alla ingredienser till bullarna och låt dem bli rumsvarma.
  3. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölk (rumsvarm räcker) och rör om så att jästen löser sig.
  4. Tillsätt ägg, socker, smöret i bitar, salt, kardemumma och mjöl.
  5. Bearbeta degen kraftigt tills den blir smidig, cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. 
  6. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek minst 30 minuter.
  7. Ta upp degen på bakbord, knåda den lätt och dela i cirka 15 bitar. Jag vägde upp bullar på 90 gram och fick då 13 stycken. Rulla till släta bullar. 
  8. Lägg glest på bakplåtspappersklädd plåt.
  9. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 30 minuter.
  10. Sätt ugnen på 250°.
  11. Grädda mitt i ugnen cirka 5 minuter. 
  12. Låt bullarna svalna. Skär av ett lock med vass kniv.
  13. Gröpa ur lite av inkråmet och blanda med vaniljkräm och riven mandelmassa,jag tog lika mycket vaniljkräm som mandelmassa och  en skvätt grädde.
  14. Vispa grädden löst med vaniljsocker. 
  15. Spritsa fyllning och vispgrädde i semlorna. 
  16. Sätt på locket och avsluta med siktat florsocker.

Man kan också låta bullarna jäsa i kyl över natten. Tag fram dom  nästa dag, låt jäsa väl i rumstemperatur (tar minst 2 timmar) och grädda som vanligt. Då hinner smakerna mogna ordentligt. Eller blanda ner cirka 15 g vetesurdeg i degen – det ger också bullarna mera arom