tisdag 8 mars 2011

Cum Panes Semlor

Självklart blev det semlor här idag, det är ju semledagen, Fettisdagen. Testade ett nytt recept som jag hittade i Göteborgs Postens bilaga,Två dagar. Receptet kommer från bageriet Cum Pane och bagaren Robin Edberg, som är med i bagarlandslaget. Det blev himla gott att blanda mandelmassan, som gjordes på oskalad mandel och rårösocker med vaniljkräm.  Jag kalljäste mina semlebullar i kylen över natten och gräddade dom nästa dag. Ja semlebullarna tycker jag blev mjuka och saftiga.

Cum Panes semlor
½ paket, drygt (35 g) jäst
2 ½ dl mjölk
1 ägg
1 dl, drygt, rårörsocker
100 g rumsvarmt smör
1/2 tsk havssalt
1 tsk stött kardemumma
8 ½–9 dl (ca 500 g) vetemjöl
Ev 15 gram vetesurdeg

Fullkornsmandelmassa:
150 g mandel
½ dl rårörsocker
1 msk honung

Fyllning och garnering:
Mandelmassa
3 dl vispgrädde
en knivspets äkta vaniljsocker
florsocker

Gör så här:
  1. Starta med mandelmassan. Den ska helst mogna ett dygn i kylskåp.Mal mandeln. Mixa den smidig med socker och honung. Eventuellt behövs ytterligare lite honung eller vatten för smidig konsistens. Plasta in och förvara i kylskåp till nästa dag.
  2. Ta fram alla ingredienser till bullarna och låt dem bli rumsvarma.
  3. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölk (rumsvarm räcker) och rör om så att jästen löser sig.
  4. Tillsätt ägg, socker, smöret i bitar, salt, kardemumma och mjöl.
  5. Bearbeta degen kraftigt tills den blir smidig, cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. 
  6. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek minst 30 minuter.
  7. Ta upp degen på bakbord, knåda den lätt och dela i cirka 15 bitar. Jag vägde upp bullar på 90 gram och fick då 13 stycken. Rulla till släta bullar. 
  8. Lägg glest på bakplåtspappersklädd plåt.
  9. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 30 minuter.
  10. Sätt ugnen på 250°.
  11. Grädda mitt i ugnen cirka 5 minuter. 
  12. Låt bullarna svalna. Skär av ett lock med vass kniv.
  13. Gröpa ur lite av inkråmet och blanda med vaniljkräm och riven mandelmassa,jag tog lika mycket vaniljkräm som mandelmassa och  en skvätt grädde.
  14. Vispa grädden löst med vaniljsocker. 
  15. Spritsa fyllning och vispgrädde i semlorna. 
  16. Sätt på locket och avsluta med siktat florsocker.

Man kan också låta bullarna jäsa i kyl över natten. Tag fram dom  nästa dag, låt jäsa väl i rumstemperatur (tar minst 2 timmar) och grädda som vanligt. Då hinner smakerna mogna ordentligt. Eller blanda ner cirka 15 g vetesurdeg i degen – det ger också bullarna mera arom.

Pannkakans dag

Ja givetvis blev det pannkakor här idag då det är internationella pannkaksdagen idag :-)

3 ägg
1 liter mjölk
5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
Smör
Gör så här:
  1. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet.
  2. Vispa i resten av mjölken och äggen. Låt gärna svälla i cirka 30 minuter.
  3. Smält lite smöret i en stekpanna och vispa ner det i smeten. Då behöver du inte använda en massa smör när du steker pannkakorna.
  4. Ja nu är det bara att börja steka :-) på medelstark värme, hur många det blir beror ju på hur stor stekpanna du har och hur tunna/tjocka du gör dom.
   

Vaniljkräm


Vaniljkräm

 2 ½ dl mjölk
1/4 vaniljstång
4 äggulor
¾ dl strösocker
3 msk majsstärkelse
25 g rumsvarmt smör

Gör så här: 
  1. Låt mjölk och snittad vaniljstång koka upp i en kastrull. Sila bort vaniljstången.
  2. Vispa samman äggulor, socker och majsstärkelse i en skål.
  3. Vispa ner äggvispet i den varma mjölken och låt det precis koka upp igen.
  4. Ta det från värmen och vispa ner smöret i klickar.
  5. Låt krämen kallna.

måndag 7 mars 2011

Budapestrulle

Sambons absoluta favorittårta är Budapestrulle därför fick de bli en sådan i helgen som var och jag kan inte annat än hålla med, tycker själv den är himla mumsigt. Den är inte fullt så lätt tycker jag att rulla ihop utan att den spricker. Men gott blir det :-), frukten kan man variera och ta det man själv tycker om, det är himla gott med hallon i också eller att blanda grädden med lemon curd.

Botten:
6 äggvitor
4 dl socker
2,5 dl (150 gram) hasselnötter,finhackade
1 vetemjöl
1,5 msk kakao
1 påse nötspån

Fyllning:
300 g mandariner
3 dl vispgrädde, fast jag tog nog nästan 5 dl
Florsocker
Choklad

Gör så här:
  1. Klä en i långpannan med bakplåtspapper.
  2. Sätt ugnen på 150 grader. 
  3. Vispa äggvitorna till hårt skum. 
  4. Tillsätt sockret lite i taget och vispa tills det blir en tjock marängsmet. 
  5. Blanda nötterna med mjöl och kakao. 
  6. Vänd ner blandningen försiktigt i marängsmeten. 
  7. Bred ut den jämnt över papperet.Strö över mandelspåmn
  8. Grädda i mitten av ugnen 15­-20 minuter. 
  9. Stjälp upp kakan på ett bakplåts.Drag av papperet som kakan gräddats på. Om det inte släpper, pensla det med lite kallt vatten. Låt kakan kallna  helt under långpannan.
  10. Vispa grädden och låt frukten rinna av. 
  11. Blanda grädden och frukten och bre ut detta över botten. Rulla ihop den som en rulltårta.   
  12. Låt den ligga med skarven ner. Rulla in kakan i papperet. Låt den gärna stå i kylskåp eller frys den några timmar före serveringen.
  13. Sikta över lite florsocker och  ringla över lite smält blockchoklad strax före serveringen

lördag 5 mars 2011

Manitoba Cream Baguetter

Bakade lite fler baguetter i veckan som var, detta recept hittade jag på baksidan av Maintoba cream mjölpåsen , ett mjöl med en högre proteinhalt som ger  en högre glutenhalt och  gör  degen extra fin och elastisk. Jäskraften blir bättre vilket gör  bröden högre, saftigare och luftigare, får allt ta och använda detta mjöl lite mer innan jag kan säga hur stor skillnaden blir jämfört med tex vetemjöl special. När jag var på matmässan så köpte jag mjöl från Wästgötarna , har länge velat få tag på mjöl som inte är massproducerat i stora fabriker utan odlat och malet i ekologiska jordbruk.  Skall bli kul att få baka med det, köpte två sorters dinkelmjöl och Råg Fullkornsmjöl. Skulle vilja få tag på Emmer också och testa att baka med det.

Poolish
5 g jäst
300 g vatten (3 dl)
300 g Manitoba Cream

Så här gör du poolishen:

  1. Lös upp jästen i vattnet (20ºC) med en visp i en bunke (2 l). 
  2. Tillsätt mjölet och vispa massan slät med en visp.Låt massan jäsa övertäckt med plast i rumstemp i minst 4 timmar eller över natten i kyl. 
  3. Poolishen är färdig-jäst när den blir hålig i mitten.

Bortgörning:
6 g jäst
300 g vatten (3 dl)
 700 g Manitoba Cream
16 g havssalt

 Så här gör du bortgörningen:
  1. Lös upp jästen i vattnet (20ºC) och tillsätt poolishen och mjölet 
  2. Knåda degen med köksmaskin på lägsta hastighet i 13 min eller i 20 min för hand.
  3. Tillsätt saltet och knåda degen i ytterligare 7 min
  4. Öka hastigheten om du använder en köksmaskin.
  5. Kontrollera att degen är riktigt elastisk genom att sträcka degen mellan tummarna till en tunn hinna spricker degen bör man knåda den lite till.
  6. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock eller en lätt inoljad bunke täckt med en fuktig bakduk och låt vila i 45 min i rumstemp.
  7. Lägg upp degen på det mjölade bakbordet och stöt samman degen. Vik samman den som en huvudkudde och lägg sedan tillbaka den i lådan/bunken.Upprepa stötningen efter ytterligare 45 min och låt degen vila i 10 min direkt på bordet eller i lådan/bunken.
  8. Väg av bitar om 350 g. Vik samman bitarna som ett treslag och låt vila under bakduk i 15 min.
  9. Forma till avlånga baguetter genom att rulla ut degen från mitten och spetsa till ändarna.Lägg med skarven uppåt på en torr, mjölad handduk. Dra upp tyget mellan baguetterna så håller de formen och jäser uppåt istället för åt sidorna.Jäs i 75 min i rumstemperatur eller tills de har för-dubblat sin storlek.
  10. Sätt ugnen på 240ºC (varmluftsugn = 210ºC) med en bakplåt eller en baksten i ugnen.
  11. Vänd upp baguetterna på en liten bräda eller linjal som är längre och breddare än baguetten.
  12. Snitta ett par snitt med en skarp kniv och sätt in demi ugnen på stenen eller bakplåten med bakplåtspapper. Lyft in baguetterna med hjälp av en stekspade på bakplåten med bakplåtspapper eller stenen.
  13. Spruta in rikligt med vatten i ugnen med hjälp av en blomspruta för att degen skall expandera bättre och för att skorpan skall bli knaprig.
  14. Sänk temperaturen efter 5 min till 200ºC (varmluftsugn = 170ºC).
  15. Efter ytterligare 10 min lufta ugnen genom att öppna ugnsluckan, upprepa det två gånger till under bakningen.
  16. Total baktid ca 30 min (när innertemperaturen inuti bröden är 98ºC).
  17. Ta ut baguetterna ur ugnen och ställ dem på galler.
  18. Spruta dem med vatten för att få en bättre krackelering.

fredag 4 mars 2011

Saltås Baugette

Hittade ett recept på baguetter i ett nummer av Aftonbladets tidning  Härligt Hemma, det är så gott med nybakade baguetter och äter man inte upp alla så är det bäst att frysa in dom samma dag. Sedan är det bara att ta fram dom och värma dom i ugnen så blir de som nybakade igen :-) . Det är mycket roligare att baka baguetter nu när jag har baguetteplåtar, fast jag är lite för feg när jag gör snitt i bröden, måste ta och göra djupare snitt så att det blir lite snyggare och brödet verkligen får en chans att expandera i ugnen. Vill även ta och lära mig att snitta snygga mönster på framförallt runda bröd. 

Och ibland blir det bröd som man inte vill visa upp här i bloggen då de blir lite misslyckade, gjorde ett sådant bröd häromdagen, degen blev för vek, för lös och fastnande i brödkorgarna och bara flöt ut på plåten, men de jäste upp i ugnen och blev till jättestora brödkakor , kanske 6-7 cm höga, men helt underbart goda, så saftiga med äppelmust, valnötter och äppelbitar i degen, får ta och baka det igen och öka mängden mjöl något. Funkar fint, fint att äta, har delat upp bröden i trekanter.

Ha en underbar helg, hoppas på sol då solen lyst med sin frånvaro precis hela veckan. Bara grått och åter grått. Vill ha sol, värme och vår nu :-)

Fördeg: 
200 gram (3,5 dl) grahamsmjöl
300 gram (5 dl) vetemjöl
500 gram ( 5 dl) vatten
20 gram ( 1 msk) vetesurdeg
5 gram jäst

Degen:
500 gram (8,5 dl) vetemjöl
500 gram (2 dl) vatten
20 gram (1msk) havssalt

På kvällen
Blanda alla ingredienser till en trögflytande smet och låt jäsa i 12 timmar i 10 grader. Jag lät min jäsa i kylskåpet.

På morgonen
  1. Blanda fördegen med övriga ingredienser förutom saltet. Knåda på låg växel i ca 5-7 minuter. Degen skall vara blank och lite elastisk. 
  2. Tillsätt saltet och blanda några minuter till. Degen skall då kännas starkt elastisk och luftig. 
  3. Låt degen jäsa 30-60 minuter. Vik försiktig ihop degen 2-3 gånger under jäsningen. 
  4. Sätt ugnen på 270 grader med en bakplåt i mitten och en oöm bakplåt i botten av ugnen.
  5. Dela degen i 4-8 bitar och vik till paket (jag delade min i 4, då blev de lagom långa för baguetteplåten) 
  6. Efter 20 minuter gör du 30 cm långa baguetter. 
  7. Slå in i dem i en mjölad duk och låt jäsa till nästan dubbel storlek med skarven uppåt. Eller så låter du dom jäsa på baguetteplåtar.
  8. Gör 4 snitt i varje baguette.
  9. Skjuts in i ugnen och häll samtidigt 2-3 dl vatten i plåten på botten av ugnen.
  10. Sänk till 180 grader efter 5 minuter och grädda klart dom i ca 20 minuter tills brödet fått en kraftig skorpa och en gyllenbrun färg.

onsdag 2 mars 2011

Korvbröd


Ja de fungerade utmärkt som korvbröd, fast sonen äter dom även som smörgåsar :-)

Sonen ville ha korv med bröd till lunch och då vädret inte såg så lockande ut ute och det är 30 minuter att gå till affären så valde jag helt enkelt att göra egna korvbröd, ja och det blir dessutom så mycket godare :-). Receptet kommer från den suveränt bra boken Bröd från Brunkebergs Bageri av Heléne Johansson, verkligen en bok jag kan rekommendera.

500 g mjölk
75 g jäst
750 g vetemjöl, jag tog vetemjöl special fullkorn
50 g smör (rumstempererat)
15 gram havssalt
Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienser och arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter eller dubbelt dubbelt så lång tid om du gör det för hand. 
  2. Låt degen vila  i bunken 30 minuter.
  3. Dela degen i 25 bitar, jag vägde upp mina till 50 gram och då blev det 25 stycken. Rulla ut till 12 cm långa bröd. 
  4. Lägg dem på plåt täckt med bakplåtspapper. Låt dom till dubbels storlek jäsa i 90 minuter 
  5. Grädda dom i  225 grader i 10 minuter. Frys in dom så fort de svalnat.

måndag 28 februari 2011

Citrongrottor

Hallongrottor hamnar på min topp-tio-lista på småkakor, så härligt goda, fast denna gång ville jag testa en ny variant och därför blev det citrongrottor istället, mumsigt värre :-) , passade även på att testa ett nytt recept på själva degen och det receptet hittade jag i Jan Hedh bok 277 sorters kakor, en suveränt bra bok. Jag använde mig av min minimuffinsplåt när jag gjorde dessa och minimuffinsformar från Toppits, perfekt till detta ändamål då kakorna blev lagom stora, Jan Hedh skriver att man skall grädda dom i vanliga muffinsformar och så tokstora vill jag inte ha dom, nej småkakor skall vara just små kakor, då kan man hellre ta två gånger :-), ja så istället för 22 stycken så blev det 44 stycken.Dom här kakorna var lite annorlunda mot andra recept jag testat, det var liksom sandig i konsistensen. När man gör hål i kakorna är det himla smidigt att använda sig av en gammal fingerborg, blir lagom stora hål då.

Det här blir mitt bidrag till  Månadens kökskreation som denna månad har Tema Citrus och Månadens sötsak som har Nygammalt. 

Citrongrottor
44 stycken

330 gram vetemjöl
100 gram maizena
25 gram äkta vaniljsocker
75 gram florsocker
7 gram bakpulver
340 gram smör
Rivet skal från 2 citroner


Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 180 grader
  2. Blanda alla torra ingredienser inklusive citronskal i en bunke, hyvla ner det rumsvarma smöret och blanda snabbt ihop till en deg.
  3. Dela degen i bitar á 20 gram och rulla till runda bollar som du placerar i minimuffinsformar/småbrödsformar.
  4. Gör en fördjupning i varje kaka med hjälp av tex en fingerborg, ja eller ditt eget finger förstås om du inte har en fingerborg :-).
  5. Lägg lite citronmarmelad i varje fördjupning.
  6. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter.
  7. Låt svalna på galler.
  8. Citrongrottorna ät hållbara i ca 3 dagar i rumstemperatur och går bra att frysa.

söndag 27 februari 2011

Mörk chokladglass


Här kommer ett härligt recept för oss som gillar glass med mycket chokladsmak och för att göra den extra mumsig så blandade jag ner hackad choklad med chilismak, kan inte bli bättre :-). Funderar på att testa att göra en chokladglass med torkad chili, för att få mer smak av just chilin. Sedan måste det inhandlas Matcha Grönt Tepulver så att jag kan testa att göra grönt teglass, får se till att ta mig till en tebutik någon helg framöver, har för mig att det skall finnas i kryddbutiken i Haga i Göteborg, Curry House tror jag den heter.

5 dl vispgrädde
3 msk kakao
1-1,5 dl socker
150 gram mörk choklad
2,5 dl mjölk, 3%
1 nypa salt
5 äggulor
½ tsk äkta vaniljpulver
100 gram Lindt Excellense Chili, hackad (Blandas i sist när glassmeten är klar)

Gör så här:
  1. Värm 2,5 dl vispgrädde i en kastrull, häll i kakaon och se till att det löses upp ordentligt.   
  2. Finhacka chokladen och häll ner den, rör om ordentligt så att chokladen smälter helt. Häll sedan i resten av vispgrädden.  Häll upp i en bunke och lägg ett lock på och ställ åt sidan. 
  3. Häll i mjölk , salt,vanilljsocker och socker i kasteullen och koka upp detta. 
  4. Vispa äggulorna luftigt och häll försiktigt den varma mjöken över äggulorna, rör hela tiden. 
  5. Häll tillbaka mjölk-äggblandningen i kastrullen igen. Värm detta tills det börkar tjocka, tills det uppnår en temperatur på 85 grader, dvs strax under kokpunkt, det får absolut inte börja koka.   
  6. Blanda sedan ner chokladblandningen och kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.   
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. När glassen är klar så blandar du i den hackade chokladen med chilismak och låt glassmaskinen gå en kort stund till, häll genast upp i en form och ställ in i frysen.  
  8. För att göra glass i frysen:  Blanda ner den hackade chokladen med chilismak. Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timma

fredag 25 februari 2011

Äppelpaj med toscatäcke

Sambon önskade sig en äppelkaka idag och vad passade då inte bättre än att prova på ett nytt recept, ett med lite toscasmet på :-). Mandelmjöl är en himla bra sak, drar mig för att baka kakor och annat med mycket mandel i då det är så förbenat tråkigt att skåla, skala och mala mandel, men nu behöver jag ju inte det längre, toppenbra med mandelmjöl :-), ja nu kan jag ju baka den underbart mumsiga mazarinkakan i långpanna, den där det behövs hela 300 gram mald mandel. Den skall jag nog ta och baka till kalaset i april då Wincent fyller 1 år. Skall nog ta en tur till Lidl och fylla på förrådet ,med mandelmjöl. Ja äppelpajen då ?, ja den blev så otroligt god med toscatäcket på och till den passar vaniljsås eller lite grädde perfekt. Det här är en paj jag kommer göra flera gånger. Receptet på pajen är en blandning från två olika recept, men receptet på själva toscasmeten hittade jag i Allt om mat.  Imorgon tänkte jag gå på matmässa, Passion för mat, det skall bli kul. Ha en underbar helg.

Pajdeg
3 dl vetemjöl
2 msk  strösocker
100 g smör
1 st ägg

Fyllning
5 st äpplen
1 msk smör
3 msk  rårörsocker

Toscasmet:
150 g sötmandel, eller mandelmjöl
150 g smör
1 3/4 dl  strösocker
3 msk vetemjöl
1½ msk vispgrädde

Gör så här:
  1. Kör vetemjöl och socker med smöret i bitar tills det är finfördelat. Tillsätt ägget och kör ihop till en deg.Tryck ut degen i en form 26-28 cm i diameter. Ställ i kyl minst 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. 
  3. Skala och dela äpplena i bitar. Stek dem  mjuka  tillsammans med rårörsocker och smör. 
  4. Skålla och skala mandeln och mal den sedan i en mandelkvarn. 
  5. Smält smöret i en kastrull och tillsätt socker, mjöl, mandel och vispgrädde. Låt det koka upp och ställ det sedan åt sidan. 
  6. Lägg äppelbitarna i pajskalet och fördela
    toscasmeten över dessa och grädda sedan pajen i nedre delen av ugnen i ca. 20-25 minuter.

torsdag 24 februari 2011

Chokladkaka

Gjorde en chokladkaka till sambon på alla hjärtans dag, kanske inte en så vacker kaka, väldigt enkel men den är god :-) och kul att äntligen få användning för hjärtsockerkaksformen. :-) : Den är fylld med vaniljkräm och chokladganache gjord på Marabous nya Mangochoklad. Är inte så förtjust i choklad som är smaksatt med just frukt eller bär men mangochokladen är faktiskt god. Hade ju turen att få den genom Marabous julkalender. Ovanpå har jag använt samma glasyr jag brukar använda till kärleksmums. Och chokladkakan den smakar riktigt mycket choklad. Receptet på själva chokladkakan kommer från den underbara boken Söta Saker av Therésia Ernerborg. Och för att göra det enkelt för mig så gjorde jag vaniljkräm på Marsanpulver :-), hemmagjord vaniljkräm tänkte jag testa att göra lagom till semledagen istället.

Death by chocolate
150 g smör
200 g mörk choklad, 70% kakaohalt
2½ dl strösocker
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl crème fraiche

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Smält smöret. Bryt chokladen i småbitar lägg dem i det smälta smöret och rör tills de har smält och löst sig helt.
  3. Vispa strösocker och ägg lätt och rör sedan ner chokladblandningen och de övriga ingredienserna.
  4. Häll smeten i en stor smord sockerkaksform. Om du pudrar den smorda sockerkaksformen med kakao så får du en finare, chokladbrun yta.   
  5. Ställ in den i nedre delen av ugnen och grädda i ca 40 min. Kakan ska bli saftig och inte alltför torr inuti. 
  6. Låt den svalna och stjälp sedan försiktigt upp den på ett fat.
Chokladganache:
200 gram Marabous Mjölkchoklad med mangosmak
2 dl vispgrädde

Värm grädden tills nästan kokpunkt och blanda ner finhackad choklad, rör om tills det blir en jämn smet. Låt  bli helt kall och vispa sedan upp den en stund för att få den mer fyllig.


Chokladglasyr:
200 gram florsocker
4 msk smält smör
2 tsk vaniljsocker
4 msk kallt kaffe
2 msk kakao

Blanda ihop alla ingredienser till en slät glasyr

Själva kakan då, Ja den delade jag i två delar och lade chokladganache på det under lagret och vaniljkräm på nästa lager. Sedan chokladglasyr ovanpå och runt sidorna och kokosflingor på toppen. Busenkelt :-)