lördag 23 april 2016

Mjölkchokladkladdkaka med chokladkräm


2 av killarna fyller år i april och han som blev 6 gillar inte längre grädde, något han tokgillat innan, så gräddtårtor är uteslutet numera, men kladdkaka ville han ha. Testade en här gjord på mjölkchoklad, blev himla god, kommer garanterat göra denna flera gånger. Perfekt kladdig och len i smaken.


Kladdkaka
125 g smör
200 g mjölkchoklad
3 dl strösocker
2 msk kakao
en nypa salt
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 ¼ dl vetemjöl

Till formen
kokos eller ströbröd

Chokladkräm
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
1 tsk vaniljsocker
Nonstop eller annat att garnera med


Gör så här:
1.       Sätt ugnen på 175 grader.
2.       Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölkchokladen, bruten i bitar. Rör tills chokladen    smält.
3.       Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.
4.       Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter.
5.       Använd kokos eller ströbröd. Häll smeten i formen.
6.       Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den.
7.       Låt den svalna i formen.
8.       Chokladkräm:Koka upp grädden i en kastrull.
9.       Hacka chokladen.
10.   Rör ner den och vaniljsockret i grädden.
11.   Rör om till chokladen har smält. Låt svalna något. Bred krämen över kakan och garnera gärna med tex nonstop 

.

torsdag 14 april 2016

Kärleksmums

Bakade kärleksmums idag, så gott och går fort och lätt att göra, dessutom blir det många, perfekta att frysa in.



Kärleksmums
ca 30 st
 
225 g smör
4 ägg
4 dl strösocker
6 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 dl mjölk

Glasyr
125 g smör
3/4 dl kakao
1 msk vaniljsocker
½–3/4 dl starkt kaffe, rumstemp
7 dl florsocker

Garnering
ca 1 dl kokos

Ugn 175°

Gör så här

  1. Smält smöret. 
  2. Vispa ägg och socker poröst. 
  3. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem i smeten växelvis med mjölken och smöret. 
  4. Häll smeten i en långpanna, ca 30×40 cm, med bakpapper.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen 20–25 min.
  6. Låt svalna. 
  7. Glasyr: Smält smöret. Ta från värmen. 
  8. Rör i resten av ingredienserna. 
  9. Bred glasyren på kakan. 
  10. Strö på kokos. Låt stelna. 
  11. Skär i rutor.

Tips! Sikta gärna florsocker och kakao innan du rör ner det i glasyren.

tisdag 9 februari 2016

Semlor



Så var fettidagen här :-), idag äts det mängder med semlor och jag kan tänka mig att bagerierna har bakat tusentals semlor i natt.
 
Vetebullar/ semlebullar
½ paket, drygt (35 g) jäst
2 ½ dl mjölk
1 ägg
1 dl, drygt, rårörsocker
100 g rumsvarmt smör
1/2 tsk havssalt
1 tsk stött kardemumma
8 ½–9 dl (ca 500 g) vetemjöl
Ev 15 gram vetesurdeg

Mandelmassa:
150 g mandel
½ dl rårörsocker
1 msk honung

Fyllning och garnering:
Mandelmassa
3 dl vispgrädde
en knivspets äkta vaniljsocker
florsocker

Gör så här:
  1. Starta med mandelmassan. .Mal mandeln. Mixa den smidig med socker och honung. Eventuellt behövs ytterligare lite honung eller vatten för smidig konsistens. Plasta in och förvara i kylskåp
  2. Ta fram alla ingredienser till bullarna och låt dem bli rumsvarma.
  3. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölk (rumsvarm räcker) och rör om så att jästen löser sig.
  4. Tillsätt ägg, socker, smöret i bitar, salt, kardemumma och mjöl.
  5. Bearbeta degen kraftigt tills den blir smidig, cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. 
  6. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek minst 30 minuter.
  7. Ta upp degen på bakbord, knåda den lätt och dela i cirka 15 bitar. Jag vägde upp bullar på 90 gram och fick då 13 stycken. Rulla till släta bullar. 
  8. Lägg glest på bakplåtspappersklädd plåt.
  9. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 30 minuter.
  10. Sätt ugnen på 250°.
  11. Grädda mitt i ugnen cirka 5 minuter. 
  12. Låt bullarna svalna. Skär av ett lock med vass kniv.
  13. Gröpa ur lite av inkråmet och blanda med vaniljkräm och riven mandelmassa,jag tog lika mycket vaniljkräm som mandelmassa och  en skvätt grädde.
  14. Vispa grädden löst med vaniljsocker. 
  15. Spritsa fyllning och vispgrädde i semlorna. 
  16. Sätt på locket och avsluta med siktat florsocker.

Man kan också låta bullarna jäsa i kyl över natten. Tag fram dom  nästa dag, låt jäsa väl i rumstemperatur (tar minst 2 timmar) och grädda som vanligt. Då hinner smakerna mogna ordentligt. Eller blanda ner cirka 15 g vetesurdeg i degen – det ger också bullarna mera arom

måndag 8 februari 2016

Semlor


Det är väl knappast någon som missat att det är Fettisdagen  imorgon :-). Här är semlor gjorda på karlsbaderdeg som är en lite luftigare och lättare bulle.Gjorde stora bullar så vill man ha mindre så blir det betydligt fler bullar.
 
Karlsbaderdeg
12 stora bullar

 
25 gram jäst
3 dl mjölk, kall
1 ägg
1 dl vit sirap
1 krm salt
1 1/2 tsk kardemumma, malen
1 tsk bakpulver
8-9 dl vetemjöl
75 gram smör, rumsvarmt

 
Gör så här:
  1. Rör ut jästen i mjölken. 
  2. Tillsätt ägg, sirap, salt, kardemumma, bakpulver och mjöl, lite i taget. 
  3. Klicka ner smöret och knåda ihop allt till en smidig deg.
  4. Låt jäsa under bakduk i 1 1/2 timme.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda dem och dela den i bitar som du rullar till runda bullar.
  6. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  7. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  8. Pensla med uppvispat ägg.
  9. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter.
  10. Låt kallna på galler under bakduk. Frys in de du inte skall använda samma dag.
Mandelfyllning:
250 gram riven mandelmassa
50 gram smör, rumstempererat
100 gram florsocker
1 droppe bittermandelolja
15 gram (1 msk) vaniljsocker
50 gram finhackad sötmandel
Innanmätet från bullar, kan uteslutas
Mjölk, för att få en lagom konsistens

Vispgrädde, kanske runt 5-6 dl, vet inte då jag inte gjorde på alla 12 bullar.

Vanlig mandelfyllning:
Vill man så kan man ju istället för ovanstående mandelfyllning, riva mandelmassa på rivjärnet som man blandar med inkråmmet från bullarna och blandar med mjölk eller grädde till en lagom konsistens.

Gör så här:
  1. Skär av ett lock på varje bulle.
  2. Gröp ur lite innanmätet ur underdelen. 
  3. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen, jag gjorde detta med en elvisp.
  4. Vispa grädden tjock.
  5. Lägg en klick mandelfyllning på varje underdel.
  6. Spritsa på grädden.
  7. Lägg på locket.
  8. Pudra med florsocker

Nyheter från Cloetta

Är med i Cloettas bloggnätverk och får då chansen att testa på nyheter, fick i fredag en fin överraskning i brevlådan :-).

Ako Fruktkolor lanseras även nu med fruktsmak, har saknad dessa godingar å de är välkomna tillbaka i butikshyllorna , så goda

Läkerol DentaFresh i smakerna strawberry Mint och Licorice Vanilla: Köper ofta deras andra smaker och gillade dessa med.Pastillernas höga andel xylitol, hel 50%, hjälper till att stoppa syraattacker på tänderna och förebygger karies.

Läkerol Ginger Lime: Med smak av ingefära och lime.

Lonka soft fudge vanilla : En absolut favorit bland lösgodiset, nu även  i påse, så tokgott :-)

Malaco snören i colasmak: Köper aldrig godissnören, men dessa kommer utan problem gå hem hos barnen.

Nutisal Macadamia: Torrostade macadamianötter som är krispiga och goda att äta både som snacks eller att använda i bakning och till matlagning. Fick med ett recept på chocolate chip cookies med dessa nötter i som jag funderar på att baka.





 

 

måndag 7 december 2015

Saffransglass

Saffransglass är verkligen så juligt och gott. Passar fint ihop med tex lite hallonsås, vitchokladsås, hackade nötter. 
 
Saffransglass
1 vaniljstång
2,5 dl mjölk, 3%
2,5 dl vispgrädde
1 msk flytande glykos (Går att utesluta)
1 gelatinblad (går att utesluta)
6 äggulor
1,5 dl strösocker
0,5 gram saffran

Gör så här:


  1. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna, lägg fröna, vaniljstången,glykosen, mjölk och grädde i en kastrull och koka upp detta. Ställ den sedan åt sidan. Lägg gelatinbladet i blöt i 5 minuter.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Krama ur gelantinbladet och låt det smälta i den varma glassmeten.
  6. Sila glassmeten så att du får bort resterna efter vaniljstången.
  7. Mortla saffranet med lite strösocker och vispa ner detta i glassmeten.
  8. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten så att den blir extra krämig.
  9. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.När den är klar så häller du upp den i en form och frys den några timmar.
  10. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.