Gjorde en ny tårta idag från boken Nyttigheter och njutningar, den består av en browniebotten, minttryffel, chokladmousse och kakaogelé. Minttryffel var verkligen tokgod och jag kan tänka mig att den passar fint i tex macarons eller chokladpraliner. Hela tårtan var givetvis himla mumsig :-) , men om jag fick ändra något till nästa gång skulle jag gärna öka på mängden minttryffel och minska på mängden chokladmousse något. Jag gör ju den i en tårtring, himla smidigt. Chokladrullarna råkade bli lite väl stora i förhållande till tårtans storlek :-). Fast på bilden ser de visst enorma ut, så stora är det inte i verkligheten. När det gäller pepparminten i minttryffel så säger receptet att man skall använda Ekströms pepparmint, men den tillverkas inte längre så jag tog Dr Oetker, fast behövde mer än 1,5 tsk innan det blev lagom med mintsmak, vet inte om pepparmintsstrykan på de båda skiljer sig åt så smaka er fram. Finns även pepparmyntsolja på Apoteket, men tänk på att den är mycket starkare. Jag funderar fortfarande på vad jag skall baka för gott för att fira att bloggen fyller 1 år nästa vecka :-), lite glassbakelser kanske eller skall det bli lite cupcakes, bloggen heter ju faktisk cupcakesfluffan trots att det blir väldigt lite cupcakes nuförtiden :-D .
Browniebotten:
80 gram mörk choklad
80 gram smör
2 ägg (100 gram)
5,5 msk (70 gram) strösocker
5 msk ( 42 gram) vetemjöl
1 msk (14 gram) potatismjöl
1 tsk (2 gram) bakpulver
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Smörj en springform på ca 23 cm, (min var på 20 cm), mjölas lätt eller mjölas med kakao. Själv mjölar jag alltid formen med kakao när jag gör chokladkakor, tycker det blir snyggare så.
- Smält smöret och blanda ner finhackad choklad. Rör om så att det smälter.
Väg upp de torra ingredienserna.- Vispa ägg och socker poröst.
- Tillsätt smörchokladblandningen i äggvispet.
- Tillsätt de torra ingredienserna under vispning.
- Häll i formen.
- Grädda i 225 grader i ca 6-7 minuter, den skall vara kladdig, dock gräddade jag min kaka i 10 minuter då jag hade en mindre form, tyckte den blev lagom kladdig.
Minttryffel
4 msk (60 gram) grädde
4 tsk (25 gram) glykos
220 gram vit choklad
10 gram smör
1,5 tsk Pepparmintessens/arom, eller efter smak
Gör så här:
- Hacka chokladen fint
- Koka upp grädden.
- Tillsätt chokladen och glykoset. Rör tills det smält
- Tillsätt smör och mint och rör om ordentligt.
Chokladmousse
8 (120 gram) äggulor
6 msk (75 gram) strösocker
3 gelatinblad
250 gram mörk choklad, 70 %
6 dl (600 gram) grädde
Gör så här:
- Blötlägg gelatinbladen
- Vispa äggulor och socker
- Smält chokladen och tillsätt detta i äggvispet.
- Krama ur gelatinbladen och smält till 40-45 grader.
- Tillsättes under omrörning.
- Vispa grädden lätt och blanda ner detta. När man blandar ner grädden är det bra att börja med en liten klick så att det blir simmigt, innan resten av grädden tillsättes. Detta för att förebygga att den inte spricker, blir gryning.
Kakaogelé
3 msk (45 gram) grädde
2 tsk (12 gram) glykos
4 msk (30 gram) kakao
5 msk (60 gram) strösocker
3 msk vatten
2 gelatinblad
Gör så här:
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Koka upp grädden med övriga ingredienser.
- Låt kallna till 45-50 grader innan det urkramade gelatinbladet tillsättes.
- Använd springformen du bakat browniebotten i eller använd en tårtring, klä insidan med overheadplast.
- Lägg den helt kalla browniebotten i botten.
- Gör mintryffeln och häll den över browniebotten. Låt kallna i kylen i 20 minuter.
- Gör under tiden chokladmoussen och häll sedan den ovanpå minttryffeln. Stryk så jämnt det går.
- Låt stelna i frysen 1 timme.
- Gör kakaogelén och stryk på ett tunt lager ovanpå choladmoussen.
- Dekorera med valfria dekorationer.