Gjorde en lite prinsesstårta i fredags då jag hade ett färdigt marsipanlock hemma, fast det skulle jag aldrig gjort, allt bara krånglade och bråkade med mig, tur att tårtan blev god för annars hade jag slängt ut den genom fönstret. Testade ett recept på tårtbotten anpassat för just en 20 cm form, botten blev jämn och fin men var inte tillräckligt hög för att kunna dela den i 3 delar, det gick tillslut med den blev för tok för tunn, antigen för man bara dela tårtbotten på mitten eller testa att ta 1,5 gånger smeten i en 20 cm form, det står att den skall delas i tre delar men för mig funkade det inte speciellt bra. Sedan så var det det här marsipanlocket, måste ha fått ta på ett måndagsexemplar för det var alldeles för torrt och det var ett under att jag fick den över tårtan, men det gick inte att få det slät utan marsipanen sprack bara, ja så går det om man är dum nog att testa ett färdig marsipanlock, fast jag fick nog ett dåligt exemplar bara, borde maila firman som tillverkar just detta marsipanlock och fråga om de skall vara så, det är ju ändå flera månader kvar innan bäst före datum, fast när den stått i kylen i flera timmar mjuknade den något, beror väl på grädden. Ja som tur är var tårtan god :-). Receptet på hela tårtan kommer från Gateaus brödbok - En bok om bröd, bagare och livet i ett bageri, (den nya boken)
Tårtbotten
140 gram, 3 st ägg
70 gram socker
70 gram mjöl
2 gram bakpulver
Gör så här:
- Vispa ägg och socker fluffigt, på högsta hastigheten med elvisp i 10 minuter.
- Sikta mer mjöl blandat med bakpulver.
- Vänd försiktigt ihop detta för hand.
- Häll smeten i en form på 20 cm i diameter.
- Grädda i 175 grader i 20-22 minuter.
- Låt svalna helt
Hallonsylt:
200 gram hallon (färska eller frysta)
100 gram socker
2 gram pressad citron
Gör så här:
- Lägg socker och hallon i en tjockbottnad kastrull
- Koka under omrörning till 107 grader.
- Tillsätt citronsaft. Rör om ordentligt.
- Häll genat upp den varma sylten i en väl rengjord glasburk. Sätt i kylen.
Vaniljkräm
250 gram mjölk
1/2 vaniljstång
3 äggulor
65 gram socker
20 gram maizena
15 gram osaltat smör
Gör så här:
- Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur frön och lägg ner det och stången i mjölken.
- Koka upp blandningen och låt stå och dra i 15 minuter.
- Vispa under tiden äggulor, socker och maizena luftigt i en bunke.
- Häll mjölken i äggsmeten under omrörning tills den är helt slät.
- Häll tillbaka detta i kastrullen och låt krämen koka upp. Vispa noga under hela uppkoket så att det inte bränns vid i botten.
- Ta av kastrullen från värmen och tillsätt smöret.
- Passera krämen genom en sil och kyl ner så fort som möjligt.
Montering:
5 dl vispgrädde
Gör så här:
- Dela tårtbotten i tre delar.
- Stryk ett lager hallonsylt på den understa botten.
- Lägg på nästa botten och lägg på ett tjockt lager vaniljkräm. Spara 1/3 dl av vaniljkrämen.
- Vispa grädden och ta bort 100 gram, blanda resten av vispgrädden med resterande vaniljkräm.
- Gör en kupol av vaniljgrädden och lägg sedan på den tredje tårtbotten.
- Använde den sista vispgrädden som är kvar och stryk jämnt över tårtan.
- Kavla ut grön marsipan och klä in hela tårtan.
- Skär bort marsipanen som blir över längs kanten på tårtan.
- Pudra med florsocker och dekorera med en marsipanros.