lördag 12 februari 2011

Bagels

Jag har aldrig bakat bagels innan men bagels är ju himla gott så jag var bara tvungen att testa, tycker alltid att recepten i boken Bröd från Brunkebegs Bageri fungerar kanon så därför valde jag att testa hennes recept på Bagels. Och visst blev de bra, de fick en härlig skorpa och var så där härligt sega som de skall vara. De tar sin lilla tid att göra men det är det värt, kan tänka mig att de är allra godast nybakade så därför är det bäst att frysa in de som blir över så fort det svalnat. Nästa gång vill jag ha tag på svarta sesamfrön eller kanske vallmofrön på. Dessa är så goda med philadelphiaost och blåbärssylt, om man nu vill vara så onyttig förstås :-), vilket man vill vara ibland :-). Annars blir de säkert kanon att rosta dagen efter.

ca 20 stycken

Steg 1
Poolish:
300 g vatten
25 g jäst
300 g vetemjöl med hög proteinhalt
30 g honung

Steg 2
poolishen från steg 1
300 g vatten
25 g jäst
800 g vetemjöl med hög proteinhalt
30 g matolja
15 g havssalt

ägg till pensling
sesam- eller vallmofrön till garnering


Gör så här

Steg 1: Rör samman ingredienserna till en smet och låt den stå i rumstemperatur i 2 timmar eller i kylen över natten.

Steg 2:  
  1. Blanda poolishen med övriga ingredienser utom oljan och saltet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt oljan och saltet och arbeta degen i ytterligare 10 minuter. Degen skall vara seg och elastisk. Låt den vila i bunken i 1 timme.
  2. Dela degen i ca 20 lika stora bitar. Jag vägde upp degbitar på ca 90 gram, då blev det 19 stycken. Rulla bitarna till 30 cm långa strängar och sätt samman dem till ringar. Nyp ihop dem ordentligt i skarven så att de inte öppnar sig under jäsning och gräddning. Lägg bröden på mjölat bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. 
  4. Koka upp vatten i en vid kastrull. Lägg i två eller tre degringar i taget i vattnet och låt dem sjuda i 1 minut på varje sida. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av på galler.
  5. Pensla bröden med uppvispat ägg och doppa dem sedan i sesam- eller vallmofrön. Lägg dem på plåtar täckta med bakplåtspapper.
  6. Pensla bröden med uppvispat ägg och doppa dem sedan i sesam- eller vallmofrön. Lägg dem på plåtar täckta med bakplåtspapper
  7. Grädda i 225 grader i 15-20 minuter, tills de fått lagom med färg.

torsdag 10 februari 2011

Vaniljglass med chokladkross

En av mina  favoritsorter när jag köper glass i affären i  vaniljglass med chokladkross, köpte ofta förr Triumfglass chokladkross, himla mumsig glass det :-). Funderade på hur jag skulle få till chokladkrosset bäst i glassen, riven choklad, chokladbitar eller smält choklad. Jag körde på det sista alternativet och när glassen var så gott som klar, min hade väl gått en så där 45 minuter då så smälte jag 200 gram choklad i mikrovågsugnen. När glassen sedan var helt klar så hällde jag i den varma smälta chokladen i en fin stråle i glassen, det gäller att inte ösa på för mycket eftersom chokladen stelnar så fort den kommer i glassen, man vill ju inte ha chokladen i en stor klump :-). Ja gott blev det iallafall, mycket godare än köpt chokladkrossglass då det garanterat är mycket mer vispgrädde och ägg i min glass :-)

2,5 dl vispgrädde
2,5 dl matlagningsgrädde, 15 %
3 äggulor
1,5 dl socker
1 vaniljstång
200 choklad

Gör så här:
  1. Dela på vaniljstången på mitten , skrapa ur fröna och lägg fröna och vaniljstången i en kastrull. Häll på vispgrädde och kaffegrädde  och låt detta koka upp, ställ det åt sidan.
  2. Vispa äggulor och socker pösigt.
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. Följ instruktionerna för din glassmaskin.När glassen är nästan klar så smälter du chokladen i mikrovågsugnen. När glassen är helt klar så häller du ner den chokladsåsen i glassmeten i en fin stråle medan maskinen fortsätter att gå. Nu är det bara att hälla upp glassen i en form och frysa den i några timmar.

tisdag 8 februari 2011

Mangoglass

Hittade fryst mangopuré häromdagen i frysdisken och tänkte genast att det vore perfekt till glass, visst blir det säkert godare med färsk mango :-)  men det blev gott även med frys och glassen smakade härligt gott av mango, nästa gång tänkte jag allt ta och testa med färsk mango, undrar just om det inte var extrapris på just mango denna vecka.


Mangoglass
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk, 3%
6 äggulor
1,5dl socker
1 msk glukos
300 gram fryst mangopuré

Gör så här:

  1. Blanda grädde, glukos och mjölk i en kastrull och låt detta koka upp, ställ det åt sidan.
  2. Vispa äggulor och socker pösigt.
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. Tina mangopurén något så att den går att blanda ner i glassmeten
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.När den är klar så häller du upp den i en form och frys den några timmar.
  8. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.

söndag 6 februari 2011

Drömmar/ Sockerdrömmar eller Vaniljdrömmar

En annan av mina absoluta favoriter när det gäller småkakor är drömmar, de blir så härligt spröda och luftiga. Det gäller att inte ha för hög ugnstemperatur för då kan de sjunka ihop och bli platta, de skall heller inte ha för mycket färg. De innehåller hjortronsalt vilket ger en ammoniaklukt, vilket är helt naturligt, de smakar ju inte ammoniak sedan när de är klara. Jag brukar öppna ugnsluckan på glänt de sista 5 minuterna för att vädra ut ammoniaklukten. Ja goda är de iallafall och perfekt att frysa in och ja de går till och med att äta frysta, jag har testat :-) men de blir ju bättre om man tinar upp dom först :-) såklart.

Drömmar

 ca 40 stycken

150 gram margarin
4 dl socker
1 1/2 dl neutral olja
2 msk vaniljsocker
1 tsk hjortronsalt
1 msk vatten
5 dl vetemjöl

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 150 grader. 
  2. Vispa margarin och socker tills det blir vitt och poröst
  3. Tillsätt oljan och vispa en stund till.
  4. Rör ut hjorthonsaltet med vattnet och häll i det i smeten.
  5. Blanda i vaniljsocker och mjöl.
  6. Rulla till små bollar som läggs på bakplåtspappersklädd plåt.
  7. Grädda i  c:a 20 minuter. 
  8. Ställ ugnsluckan lite på glänt de sista 5 minuterna (Jag brukar då sätta en vanlig matkniv melllan ugnen och ugnsluckan)

fredag 4 februari 2011

Macarons

Inte speciellt vackra macarons men så goda :), lite härligt hårda på ytan och mjuka inuti och fylld med härlig len blåbärskräm, kan inte bli bättre trots att de är riktigt fula. Jag testade ett nytt recept igen, brukar ju använda mig av italiensk maräng, dvs ett recept där man kokar en sockerlag, denna gång använde jag ett recept med fransk maräng, dvs den vispas kall. Jag rörde nog om smeten för lite då det bildades små toppar på den som absolut inte gick att få bort eller så får jag ta och lära mig att knipsa av smeten på ett annat sätt när jag använder fransk maräng. Med det receptet där jag kokar en sockerlag brukar jag alltid lyckas, med fransk maräng har jag ännu inte fått de speciellt snygga, trots några försök. Men skam den som ger sig :-). Denna gång kommer receptet från årets konditor, Roy Fares.


140 gram äggvita
185 gram mandelmjöl
185 gram florsocker
60 gram strösocker
140 gram florsocker
Valfri pastafärg/karamellfärg

Gör så här:
  1. Vispa upp äggvita, ha i socker och den mindre mängden av florsocker och vispa till en tjock maräng. 
  2. Blanda i för hand mandelmjöl och resten av florsockret och valfri karamell/pastafärg till en slät smet. S
  3. Spritsa ut på plåt och baka på 155 grader ca 6 min.
Blåbärsfyllning:
200 g mjukt smör
3 dl florsocker
1 st äggula
Blåbärssylt och ev blåbärsessens efter smak

Gör så här:
  1. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
  2. Vispa ner äggulan. 
  3. Smaksätt med blåbärssylt och ev blåbärsessens

tisdag 1 februari 2011

Kokostoppar

Kokostoppar är en av mina favoriter bland små kakor, så mumsiga och så enkla att göra. Brukar låta smeten stå och svälla i kylskåpet någon/några timmar så flyter inte kakorna ut på plåten. Smeten brukar bli rätt fast då så då brukar jag rulla dom till runda bollar. Jag brukar använda det recepter som finns i Sju sortes kakor. Det är också gott att blanda i rivet citronskal, saffran eller doppa botten av kakorna i smält choklad.

ca 35 st
50 gram smält margarin/smör
2 ägg
1 1/2 dl socker
200 gram kokosflingor

Gör så här:
  1. Vispa ägg och socker pösigt.
  2. Tillsätt kokos och det smälta margarinet/smöret
  3. Låt smeten svälla en stund, jag låter den stå i kylskåpet.
  4. Klicka ut smeten på bakplåtspapper, fast min smet brukar bli så fast att den går att rulla till runda bollar
  5. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 12 minuter.

söndag 30 januari 2011

Kit Kat och M&M tårta

Sonen födelsedagstårta blev en riktig godistårta :-), han äter ju varken tårta eller choklad så detta var mer än tårta för oss vuxna, han önskade sig istället godisnappar och annat gelégodis och isglass, kanske inte riktigt något som jag vill servera till fikat till oss vuxna :-) . Tårtbotten består av en riktigt mumsig chokladbotten, en Devil´s chocolate cake, ett måste för oss chokladälskare :-)   fylld med jordgubbsgrädde och Jello-O cookies´n cream  pudding  och sedan täckt med chokladkräm. Sedan är det Kit Kat choklad runt sidorna och M&M ovanpå kakan, så härligt gott :-) . Min inspiration till denna tårta fick jag inne hos den underbara bloggen Passion for baking , en helt suveränt bra blogg som ni absolut måste besöka.Jag kan inte få nog av hennes underbara bakverk :-). Jag fyllde tårtan med en hel stor påse med M&M, men ser nu när jag kikar på bilden att jag kunde fyllt tårtan med ännu mera M&M för att nå upp till kanten, fast det hade kanske blivit lite väl mycket M&M för folk att äta upp :-), nej det var nog lagom ändå kanske.

Devils chocolate cake
200 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 ägg
1 1/2 dl kakao
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
3 dl varmt vatten

Chokladkräm
500 g mörk choklad, 70% går ju att använda mjölkchoklad också om man inte gillar så mörk choklad.
1 dl vispgrädde
150 g smör

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Smörj och mjöla en rund form med löstagbara kanter. Jag mjölade med kakao.
  3. Vispa smör och socker poröst. 
  4. Tillsätt äggen, ett i taget.
  5. Blanda de torra ingredienserna och varva ner dem tillsammans med vattnet i smeten. Vispa till en slät smet.
  6. Häll smeten i formen och grädda i ca 40 minuter eller tills en provsticka är torr. Min tog  50 minuter.
  7. Låt kakan svalna på galler och under bakduk.
  8. Gör under tiden i ordning chokladkrämen. 
  9. Smält chokladen tillsammans med grädde och smör i en skål över vattenbad. 
  10. Låt svalna helt. 
  11. Vispa sedan med elvisp till en slät kräm.
Jag fyllde nu ju min tårta med jordgubbsgrädde, dvs vispgrädde blandat med jordgubbsylt och oreo pudding. Men vill man istället göra som i orginalreceptetså gör man så här: När kakan är kall, skär den i två bottnar och bred chokladkrämen på den undre kakan. Lägg försiktigt på den andra delen och bred resten av chokladkrämen över hela kakan, även på sidorna.
Receptet är hämtat ur  boken  Två systrars söta av Lisa och Monica Eisenman.

fredag 28 januari 2011

Oreo Cookies


Bakade lite härligt mumsiga Oreo cookies till sonen 3-års kalas imorgon, gillar man choklad så gillar man dessa kakor, precis som med riktiga oreokakor så smakar de mycket choklad, vaniljfyllningen i kakorna passar perfekt ihop med chokladen.

Det blev 34 kakor för mig, dvs 64 st enkla kakor, men det beror ju helt och hållet på hur stora kakor du vill ha, jag föredrar lite minde, man kan ju alltid ta två :-)

Oreo cookies
250 g smör
½ dl socker
1 äggula
3 ½ dl vetmjöl
5 msk kakao
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
50 g riven choklad, jag använde 70% choklad

Fyllning
3-4 msk vispgrädde
2 msk smält smör
3 dl florsocker
½ tsk vanlljsocker

  1. Kör smör och socker i en matberedare. 
  2. Tillsätt äggulan. 
  3. Blanda de torra ingredienserna samt den rivna chokladen och rör ner i smeten. 
  4. Blanda snabbt till en smidig deg. 
  5. Rulla degen till en rulle (ca 3 cm i diameter). 
  6. Täck med plastfolie och ställ in i frysen i ungefär en kvart. Jag lät min vila i kylen över natten, då var den perfekt att skära upp i bitar.
  7. Sätt ugnen på 175 grader. 
  8. Skär degen i ½ cm tjocka skivor. 
  9. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. 
  10. Ställ plåten i kylskåpet i 10 minuter. 
  11. Grädda i ugnen i 10-12 minuter. 
  12. Låt kakorna svalna. 
  13. Blanda under tiden till fyllningen och ställ den kallt.
  14. Bred lite fyllning på en kaka och tryck försiktigt ihop med en annan kaka. 
  15. Kakorna är godast om de får stå i kylskåp eller frys innan de serveras.
Receptet är hämtat ur den toppenbra boken  Två systrars söta av Lisa och Monica Eisenman.

tisdag 25 januari 2011

Apelsinglass

Var himla sugen på att göra apelsinglass häromdagen, vill ju passa på nu när det finns så fina apelsiner med god smak i affären. Gott blev det, påminner om mjölkdrinken som mamma gjorde när vi var barn, den bestod av ägg, mjölk och pressad apelsin. Ja glassen blir inte fullt lika krämig i konsistensen som tex vaniljglassen men det beror säkert på att det är en hel del apelsinsaft i.

2,5 dl vispgrädde
2,5 dl standarmjölk
3 äggulor
1,5 strösocker
1 msk glykos
Saften från 3 apelsiner
Rivet skal från 2 apelsiner
1/2 tsk äkta vaniljsocker

Gör så här:
  1. Blanda grädde, glukos och mjölk i en kastrull och låt detta koka upp, ställ det åt sidan.
  2. Vispa äggulor, vaniljsocker och socker pösigt.
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Blanda ner apelsinsaft och rivet apelsinskal i glassmeten.
  6. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.När den är klar så häller du upp den i en form och frys den några timmar.
  8. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.

söndag 23 januari 2011

Angel Food Cake

Det blir ju mängder med äggvitor över när jag gör glass, många hamnar i frysen men så blev jag sugen på att testa Angel food cake då det i den ingår 10 äggvitor. God blev den men det skall egentligen vara någon form av frosting eller smörkräm på också för då blir det ännu godare, men den här kakan skall frysas in så det får bli utan frosting eller smörkräm. Kanan blir rejält hög och måste gräddas i en hög sockerkakform, i USA finnas det speciella Angel food cakeformar. Receptet kommer från boken Två systrar söta

10 äggvitor
1 tsk ättiksprit  (fast jag tog 1 tsk cream of tartar istället)
2 dl strösocker
3½ dl florsocker
2½ dl vetemjöl special
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Gör så här
  1. Vispa äggvitor och ättiksprit i en ren skål till hårt skum.
  2. Tillsätt strösockret gradvis under fortsatt vispning.
  3. Sikta ihop florsocker, mjöl, vaniljsocker och salt.
  4. Vänd försiktigt ner i äggvispet lite i taget.
  5. Häll smeten i en osmord rund och hög bakform .
  6. Knacka på formen försiktigt för att få bort eventuella luftbubblor.
  7. Grädda i 175 grader i 40 minuter eller tills kakan känns fast när du trycker lätt med ett finger.
  8. Vänd formen omedelbart upp och ner på ett galler.
  9. Låt kakan svalna under formen
Kakan blir nog som sagt allra godast med glasyr, frosting eller smörkräm på, i boken är det det här receptet som ingår i Angel food cake. Tror även det kan blir himla  gott med bär eller fruktcocktail till.

Smörkräm
125 g rumsvarmt smör
1 liter florsocker
1 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Vispa smöret krämigt
Rör omväxlande ner florsocker och grädde.
Tillsätt vaniljsockret och rör till en slät kräm.

    fredag 21 januari 2011

    Vaniljglass

    Ibland kan det vara så gott med bara vaniljglass, så gott med  bär, frukt eller choklad/kolasås till eller perfekt då man vill ha vaniljglass till bär eller äppelpajen.

    3 dl vispgrädde
    3 dl kaffegrädde
    1 vaniljstång
    4 äggulor
    1,5 dl strösocker
    1 msk glukos

    Gör så här:
    1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde, kaffegrädde och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan i 30 minuter.
    2. Vispa ägg och socker fluffigt
    3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
    4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
    5. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
    6. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
    7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.

    onsdag 19 januari 2011

    Vaniljdiamanter

    Sonen fyllde 3 år igår och dagen till ära bakade jag lite småkakor till han då han inte äter tårta, cupcakes med frosting, choklad och glass om det nu inte är isglass förstås. Godis, kanelbullar och enkla vita muffins går och alltid ner :-) : Ja kakorna dom blev riktigt goda och sonen godkände dom allt :-).

    Receptet kommer från Jan Hedhs bok 277 sorters kakor, en himla bra bok med massa goda kakor och bakverk som småkakor, biskvier, mazariner, maränger, Petit-fours, tebröd, smördegsbakverk, flarn och massa annat gott. Han tar även med grundrecept på tex mandelmassa, vaniljkräm, smörkräm, mazarinmassa, fondant, sylt etc. Det är ju inte en bok att rekommendera åt de som är helt nybörjare på bakning, det är inte någon av hans böcker tycker jag, men de är himla bra, har även hans böcker om Bröd och Bröd och kaffebröd. På önskelistan står även hans bok glasspassion, vem kunde ha gissat det :-). Detta recept på vaniljdiamanter är iofs ett av hans enklare recept att följa.

    ca 45 st

    200 gram smör
    70 gram florsocker
    10 gram äkta vaniljsocker
    20 gram äggula, 1 st
    225 gram vetemjöl

    40 gram, 2 st äggulor att rulla längderna i
    Strösocker att rulla längderna i

    Gör så här:
    1. Blanda det rumstempererade smöret med det siktade florsockret och vaniljsockret och arbeta in gulan.
    2. Arbeta försktigt in vetemjölet till en deg men överarbeta den inte.
    3. Väg upp degen i bitar a 120 gram och rukka ut dem med hjälp av lite vetemjöl till 15 cm långa längder. Lägg dem genast i frysen i 15 minuter.
    4. Vispa upp äggulan lite och pensla runt om. Rula dom därefter i strösocker och lägg in dom i frysen igen i 10 minuter.
    5. Sätt ugnen på 180 grader.
    6. Dela varje längd i 10 bitar och sätt som på bakplåt med bakplåtspapper.
    7. Tryck en fördjupning med tummen mitt på kakan.
    8. Baka dom gyllenbruna i ca 8-10 minuter.

    måndag 17 januari 2011

    Vit kladdkaka

    Gjorde lite vit kladdkaka i helgen, så gott och rätt så sött vilket gör att det är godast att ha bär eller något annat lite syrligare som tex hallonsås framför vispgrädde. Men gott ät det då jag verkligen gillar vit choklad :-)

    2 ägg
    2 dl Strösocker
    1 msk Vaniljsocker
    2 ½ dl Vetemjöl
    3 msk Apelsinjuice
    100g smält Vit Choklad
    100g smält Smör
    1. Vispa ägg, vaniljsocker och socker. 
    2. Smält smöret och blanda i den vita smäta chokladen och apelsinjuicen.  
    3. Rör ner vetemjölet. 
    4. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter. Jag bröade min med kokosflingor.
    5. Baka i 15-20 minuter i 200 grader. 
    6. Pudra över florsocker med hjälp av tex en tesil.

    fredag 14 januari 2011

    Kokosglass 3

    Jag har testat ännu en kokosglass :-), denna gång uteslöt jag kokosen och tillsatte istället Lindts vita choklad med kokos, blev himla smarrigt det med. Tyvärr har de lagt ner tillverkningen av den chokladen till min stora sorg, gillade verkligen den, men det blir garanterat lika gott med enbart vit choklad. Kokossmaken får man ju ändå genom kokosmjölk och Malibu.

    2 stycken gelatinblad
    3 dl vispgrädde
    1,5 dl strösocker
    4 dl kokosmjölk
    4 msk Malibu kokosrom
    3 äggvitor
    100 gram vit choklad med kokos, eller enbart vit choklad

    Gör så här:
    1. Lägg gelatinbladen i blöt ca 5 minuter i kallt vatten.
    2. Koka upp grädde och socker och låt det sjuda några minuter. 
    3. Tag upp gelatinbladen och låt dem smälta i gräddblandningen. Blanda ner kokosmjölk och Malibu.
    4. Låt blandningen kallna, helst i kyl några timmar.
    5. Vispa äggvitorna till ett styvt skum och blanda ner dem i den kalla glassmeten.Riv chokladen och blanda ner även den.
    6. Kör glassen i  glassmaskinen till fryst konsistens.Jag lägger alltid sedan in glassen i frysen några timmar för att få den helt fryst.Förvara i burk med tättslutande lock.

    onsdag 12 januari 2011

    Lite Cupcakes


    Var sugen på att göra lite cupcakes idag, det blev vanliga ljusa muffins fyllda med vaniljkräm och ovanpå marshmallowsfrosting.

    Enkla muffins

    Här kommer ett recept på vanliga enkla muffins, perfekt som bas då man tex kan fylla dom med vaniljkräm, lemoncurd, chokladkräm, marshmallowsfluff osv. Receptet kommer från  Leila Lindholms bok A pice of cake.

    12 st muffins, men det beror ju på storleken på muffinsformarna 
    3 ägg 2, 5 dl strösocker
    1 tsk vaniljsocker
    100 g smör
    1 dl mjölk
    3,5 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    1 nypa salt
    Skal och saft av 1 citron 

    Gör så här:
    1. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och  pösigt.
    2. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten. 
    3. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. 
    4. Blanda i rivet skal och saft av citronen. 
    5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. 
    6. Grädda mitt i ugnen, 175 grader, ca 15 minuter.

    söndag 9 januari 2011

    Chokladglass med massa gott

    Gjorde en riktigt supersmarrig chokladglass med massa godis i häromdagen :) , hällde i lite överblivna minimarshmallows från julbaket, hackade mjölkchokladbitar och kolasås, så sött och gott :-) . Jag får nog ta och göra lite fruktglass nu istället :-) , är sugen på att testa bananglass, apelsinglass och ananasglass  och även testa på att göra sorbet, kanske med apelsin, mango  eller citronsmak. Har ju mangopure i frysen som kanske skulle kunna fungera att använda i sorbet.

    2,5 dl Arlas smaksatta vispgrädde med choklad
    2,5 dl standarmjöl, 3 %
    3 äggulor
    1 dl strösocker
    1,5 msk flytande glukos
    40 gram minimarshmallows
    100 gram mjölkchoklad
    1 burk kondenserad mjölk, den sötade varianten

    Gör så här:
    1. Börja med att göra kolasåsen. Ta bort etiketten från burken och lägg ner burken i en kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker hela burken och koka burken under 2 timmar. Se till att burken hela tiden är täckt med vatten för annars kan den sprängas. Efter 2 timmar har du en härlig kolasås som du låter bli helt kallt, jag ställde ut min burk i snön så blev den fort kall.
    2. Häll  mjölk och grädde i en kastrull och koka upp detta. Ställ den sedan åt sidan.
    3. Vispa ägg och socker fluffigt
    4. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
    5. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
    6. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
    7. För att göra glass i frysen: Hacka chokladen och blanda ner den i glassmeten tillsammans med kolasås och marshmallows.  Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
    8. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. När glassen  är klar så häller du i hackad choklad, marshmallows och kolasås, rör snabbt ihop detta. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.

    fredag 7 januari 2011

    Kokosglass nr 2

    Var ju inte nöjd med den förra kokosglassen jag gjorde då det blev för gryning och smakade för lite kokos, att den blev gryning berodde säkerligen på att den innehåll så mycket kokosflingor. Så nu har jag testat en ny variant och denna glass var så mycket godare, smakade mycket mera kokos och var inte alls gryning, helt enkelt underbart mumsig :-). Recept hittade jag i Allt om Mat, men jag ändrade lite på det så att det blev så som jag ville ha det. Tillsatte tex kokosflingor och ökade mängden Malibu. Jag använde Santa Marias extra krämiga kokosmjölk.

    2 stycken gelatinblad
    3 dl vispgrädde
    1,5 dl strösocker
    4 dl kokosmjölk
    4 msk Malibu kokosrom
    3 äggvitor
    1 dl kokosflingor

    Gör så här:
    1. Lägg gelatinbladen i blöt ca 5 minuter i kallt vatten.
    2. Koka upp grädde och socker och låt det sjuda några minuter. 
    3. Tag upp gelatinbladen och låt dem smälta i gräddblandningen. Blanda ner kokosmjölk,kokosflingor samt kokosrom. 
    4. Låt blandningen kallna, helst i kyl några timmar.
    5. Vispa äggvitorna till ett styvt skum och blanda ner dem i den kalla glassmeten. 
    6. Kör glassen i  glassmaskinen till fryst konsistens.Jag lägger alltid sedan in glassen i frysen några timmar för att få den helt fryst.Förvara i burk med tättslutande lock.

    torsdag 6 januari 2011

    Polkagrisglass

    Det bästa med en glassmaskin är att man kan få precis de smaker man vill på sin glass, smaker på glass som funnits tidigare men försvunnit genom åren, polkagrisglass är en sådan sort, tidigare var det  SIA Glass som gjorde polkagrisglass , nu är det inte lika lätt att få tag på men Lejonet & Björnen har polkaglass i sitt sortiment. Denna variant av polkagrisglass blev så god med en härlig smak av polkagrisar. Tyvärr fick jag inte en rättvis bild av glassen då det var mörkt när jag tog kort, den är mycket mer rosafärgad i verkligheten än vad en är på bilden.Och jag vill ju passa på att göra polkagrisglass nu när jag äntligen fick köpt lite goda äkta Gränna polkagrisar på Liseberg när jag var där innan jul. Det är allt skillnad på Grännas polkagrisar och de som finns i påsar i affären.

    2,5 dl vispgrädde
    2,5 dl mjölk, 3%
    6 äggulor
    1 dl socker
    1 msk glukos
    150 gram polkagrisar

    Gör så här:
    1. Blanda grädde, glukos och mjölk i en kastrull och låt detta koka upp, ställ det åt sidan.
    2. Vispa äggulor och socker pösigt.
    3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
    4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
    5. Krossa polkagrisarna och mixa detta till ett fint mjöl, jag ville inte ha bitar av polkagrisar i min glass utan är bara ute efter smaken av polkagrisar. 
    6. Blanda ner detta i glassmeten.
    7. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten
    8. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.När den är klar så häller du upp den i en form och frys den några timmar.
    9. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.

    onsdag 5 januari 2011

    Rulltårta med chokladfyllning

    Sambon önskade sig en rulltårta med choklad, drömrulltårta tänkte jag genast då, tur att frågade vad han exakt ville ha för rulltårta för det var en vanlig ljus rulltårta han ville ha med chokladfyllning. Inte tvärtom. Och det var inte helt fel för gott blev det :-) och rulltårta är perfekt att baka, det är enkelt att göra och det går fort, perfekt om man får oväntade gäster. Och vill man göra rulltårtan extra fint så kan man göra  smarriga rulltårtsbakelser med lite grädde och frukt, bär eller choklad på. Gör man rulltårtsbakelser så är det bästa att rulla ihop rulltårtan från kortsidan för att på så sätt få extra stora bitar som passar perfekt när man vill göra bakelser av det. Fast sambon ville ha rulltårtan precis som den var utan extra krusiduller

    Rulltårtsbotten:
    3 ägg
    2 dl socker
    2 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    1/2 dl mjölk 
    Chokladfyllning:
    150 gram rumsvarmt smör
    2 dl florsocker
    50 gram mörk choklad
    1 msk kakao
    1/2 dl vispgrädde

    Ugn: 250°
    Gör så här:
    1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. 
    2. Rör i mjölk och blanda försiktigt
    3. Bred ut smeten jämnt i en långpanna klädd med bakplåtspapper. 
    4. Grädda mitt i ugnen i 5 minuter. Passa noga så att inte kakan blir bränd.
    5. Sockra på kakan och vänd upp den genast på bakplåtspapper. Lossa pappret kakan har bakats på. Låt rulltårtsbotten kallna under långpannan eller med en kökshanduk över innan chokladfyllningen breds på. 
    6. Vispa smör, kakao och florsocker poröst.
    7. Smält chokladen och rör ner vispgrädden, blanda ner detta i smörblandningen. Rör till en jämn smet.
    8. Bred chokladkrämen över den kalla kakan och rulla ihop. Lägg rullen med skarven ner.

    tisdag 4 januari 2011

    Kalljästa hurtbullar

    Bakade lite mumsigt goda frallor till frukost idag. Rörde ihop degen i en bunke igår kväll och lät bunken med degen jäsa i kylen över natten, imorse så klickade jag ut degen på en plåt och sedan skjuts in i ugnen och efter en så där  14 minuter hade jag härligt nybakade frallor till frukosten. :-) . Enklare kan det inte bli och det krävs ingen degblandare utan det är bara att röra ihop alla ingredienser till en lös deg och det bästa är att de inte skall bakas ut och jäsa på en plåt i kylen över natten utan istället jäsas direkt i bunken, perfekt om  man som vi inte har en megastort kylskåp. Nästa gång kommer jag nog att blanda i lite valnötter också då det passar perfekt ihop med det rivna äpplet. Glömde strö över linfrön och solrosfrön på den första plåten frallor, men det blev lika gott för det. Jag märker att nu när jag läser receptet att jag hällt i  solrosfrön istället för  pumpakärnor i degen , men det har ingen betydelse för de är lika gott med vilket av de två som du väljer att använda. Receptet kommer från boken Brunch som ingår i Allt om mats samlarserie Allt om det goda.

    Till ca 11-14 bullar
    1 rivet äpple
    15 gram jäst
    5 dl kallt vatten
    2 msk linfrön
    1 dl pumpakärnor
    1 dl vetekli
    2 tsk salt
    1 dl grahams eller grovt rågmjöl
    10 dl vetemjöl (600 gram)

    Pensling:
    1/2 dl mjölk

    Garnering:
    1/2 dl pumpakärnor
    1 msk linfrön


    Gör så här:
    1. Dag 1: Lös jästen i det kalla vattnet. tillsätt rivet äpple, linfrö, pumpakärnor, vetekli och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en lösdeg.
    2. Täck bunken med plastfolie. Ställ i kylen i ca 10 timmar eller över natten.
    3. Dag 2: Sätt ugnen på 250 grader. Klicka ut degen på en plåt med bakplåtspapper, jag gjorde 11 frallor och då blev de lagom stora.
    4. Pensla bullarna med mjölk och strö över linfrön och pumpakärnor.
    5. Grädda bullarna mitt in ugnen 1 12-14 minuter, tills de har fått fin färg. Låt svalna på galler.

    söndag 2 januari 2011

    Marängtårta

    Här blev det en mumsig marängtårta till nyårskvällen fylld med chokladgrädde och banangrädde, så sött och så gott :-).

    Marängbotten:

    9 äggvitor
    4,5 dl strösocker
    1. Vispa äggvitor till hårt skum, häll i sockret lite i taget och vispa till en fast maräng.
    2. Rita tre cirklar på bakplåtspapper, jag gjorde två cirklar på ett bakplåtspapper och en cirkel på ett bakplåtspapper
    3. Fyll en stor spritspåse med marängen och spritsa ut maränsmeten i de tre cirklarna
    4. Grädda mitt i ugnen i ca 100 grader i ca 1- 1/2 timme.
    Fyllning i tårtan:
    2,5 dl smaksatt chokladgrädde från Arla
    100 gram mjölkchoklad, hackad
    5 dl vispgrädde
    1 banan

    Garnering
    Noblesseplattor
    Hackad/Riven choklad
    1. Vispa chokladgrädden och blanda i den hackade mjölkchokladen. Bred ut detta på den ena marängbotten.Lägg på den andra marängbotten.
    2. Vispa den vanliga grädden och blanda hälften av grädden med mosad banan och lägg detta ovan på den andra marängbotten. Lägg på den tredje marängbotten.
    3. Bred ut resten av den vispade grädden runt om och på tårtan
    4. Garnera med Noblesseplattor och hackad/riven choklad

    torsdag 30 december 2010

    Skållat vörtbröd

    Här kommer ytterliggare ett recept på ett vörtbröd som jag baka de i år, himla gott det med. Perfekt att jäsa i kylen över natten. Jag gjorde i ordning brödet på kvällen, dagen före julafton och gräddade dom sedan på julaftons morgon, perfekt för då hade jag alldeles färskt nybakat vörtbröd till  julbordet :-), gjorde 4 limpor av denna deg. Receptet kommer från boken Bröd från Brunkebergs bageri

    Skållning:
    500 gram vatten
    250 gram fint rågmjöl

    Gör så här:
    1. Koka upp vattnet till skållningen och häll det över rågmjölet en bunke och blanda ordentligt. 
    2. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills skållningen kallnat. 
    3. Skållningen håller sig i tre dagar i kylskåpet om du vill göra den i förväg
    1250 g vetemjöl
    10 g mald nejlika
    10 g mald ingefära
    10 g mald pomerans
    Skållningen från steg 1
    200 g vatten
    75 g honung
    200 g flytande vört
    75 g mörk sirap
    100 g jäst
    25 g havssalt
    ägg och smör till pensling

    Gör så här:
    1. Blanda mjölet med kryddorna. Tillsätt övriga ingredienser samt skållningen utom saltet. 
    2. Blanda ca 15 minuter i maskin. Tillsätt saltet och blanda ytterligare 5 minuter. 
    3. Låt degen vila i 45 minuter..
    4. Forma degen till tre eller 4 runda bullar och låt dom vila i 10 minuter.
    5. Platta till varje degbulle, vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Rulla till jämna bröd och lägg dom på plåt med bakplåtspapper.
    6. Låt bröden jäst ca 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten. När brödet är färdigjäst skall det spänsta emot lite om du trycker på det.
    7. Sätt ugnen på 180 grader.
    8. Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda dem i ca 30 minuter  i mitten av ugnen, jag gräddade bröden tills de nått en innertemperatur på 98 grader.
    9. Pensla bröden med smält smör när du tagit ut dem ur ugnen. 
    10. Låt bröden svalna på galler. Förvaras med fördel i plastpåse.
    Får du inte tag i flytande vört kan du koka ner 1 liter porter, svagdricka eller julmust till 2 dl och använda det istället.

    onsdag 29 december 2010

    Chokladkola

    Äntligen kan jag göra ett nytt inlägg i min blogg, använder brorsans mobila bredband. Har inte haft en fungerande internet sedan julhelgen, eller jo det fungerar men det tar flera minuter att öppna en sida eller så går sidan inte öppna alls, att göra ett nytt inlägg i bloggen kan jag bara drömma om och tv har vi inte haft på 1,5 vecka. Ja tur min bror har ett mobilt bredband nu så att vi kan få betalt räkningarna iallafall.

    Det sista julgodiset blev chokladkola. Använde Arlas nya smaksatta vispgrädden, den med chokladsmak istället för vanlig grädde, blir ju lite kraftigare chokladsmak på kolorna då, ja himla goda blev de iallafall. Hällde kolasmeten i ischokladformar denna gång istället för att hälla ut att kolasmet i en form, mycket behändigare så och det är ingen risk för att kolorna fastnar heller och man behöver inte hålla på att slå in varje kola för sig, väldigt smidigt :-) och det spar mycket tid.

    100 g smör
    4 msk kakao
    2 dl vispgrädde, Använda Arlas smaksatta chokladgrädde
    3 dl strösocker
    1 dl sirap
    1 krm salt
    2 msk Dr. Oetker Flytande Glykos

    Gör så här:
    1. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka ca 10-15 minuter tills smeten blir tjockbubblig och håller för kulprov. Jag kokade min tills kökstermometern visade 120 grader.
    2. Häll upp kolan i en pappersklädd långpanna. Låt kallna i kyl. Klipp eller skär kolan i lagom stora bitar och packa kolan i smörgåspapper. Förvaras svalt.
    3. Eller gör som jag gjorde och häll kolasmeten i ischokladformar, fick då ut runt 60 stycken, använde en knäck/chokladtratt när jag fyllde formarna, himla smidigt lite sak :-)
    Kulprov: Häll en droppe av kolan i ett glas kallt vatten. Om smeten går att forma till en kula är kolan klar.

    torsdag 23 december 2010

    Rocky road fudge

    Ett favoritjulgodis på många bloggar är ju rocky road fudge och jag kan inte annat än hålla med, det är ju så goda. Ändrade lite på receptet som jag hittade inne på Allt om mat och la till 250 gram Reisenkolor , ja minus 1 kola som sonen absolut var tvungen att provsmaka trots att han inte gillar varken choklad eller kolor, tror ni han gillade den ? Nopp, självklart inte men Reisen är min favoritkola bland kolor, de och även lakritskolor. Så mumsigt.

    100 g mörk choklad
    300 g mjölkchoklad
    25 g smör
    1 burk (397 g) sötad kondenserad mjölk
    2 tsk vaniljsocker
    2,5 dl minimarshmallows eller stora som du klipper i mindre bitar
    2,5 dl jordnötter
    250 gram Reisenkola, i skuren i små tärningar

    Gör så här:
    1. Klä en mindre form, ca 20x25 cm, med aluminiumfolie.
    2. Bryt chokladen i bitar. Smält över vattenbad choklad, smör och kondenserad mjölk.
    3. Rör då och då tills alltsammans smält samman till en slät smet.
    4. Låt svalna något. Rör ner vaniljsockret.
    5. Blanda sist i Reisenkola,marshmallows och jordnötter  men  rör inte för mycket för då smälter marshmallows. Bred ut smeten i formen och kyl minst 4 timmar.
    6. Skär i rutor. Förvara i kyl. Jag fick ut 60 bitar.

    tisdag 21 december 2010

    Chokladpraliner med kokostryffel

     De är så mycket härligt glansigare i verkligheten, var svårt att få till en rättvis bild av chokladpralinerna.
    Gjorde mina första chokladpraliner idag, var ju bara tvungen att testa mina chokladformar jag köpte på Tårtdecor förra veckan. Ja sedan ville jag även testa receptet på kokostryffel som jag sett inne hos den härliga bloggen Erka Perkas Kök, för det lät ju så gott :-) och gott blev det, mumsigt värre :-), har kvar kokostryffel i kylen så jag kommer allt göra flera praliner. Fast vi har ju en hel drös praliner att äta upp först. Kul var det också att göra sina egna praliner och nu är jag så sugen på att testa även andra fyllningar i chokladpralinerna. Får bli lite nyårspraliner kanske :-). Ja nu fick jag även användning för min Malibu som jag köpte för att ha när jag gör kokosglass. Ja just det, kokosglassen med Malibu i,  den ligger visst i frysen och bara väntar på att få provsmakas :-), får bli efter jul det, nu har jag ju fullt upp med att provsmaka julgodis :-)

    Jag följde Erka Perkas recept men istället för att doppa dom i choklad så gjorde jag först ett chokladskal i chokladformen,  fyllde de med kokostryffel och därefter fyllde jag på med ytterliggare choklad. Har man inte några chokladformar så följer man bara receptet, alltså rullar dom till kulor som man sedan doppar i choklad. Blir ju lika underbart gott det.

    3 msk Malibu
    2 dl kokosflingor
    200 g vit choklad
    0,5 dl vispgrädde
    1 msk smör
    100 gram choklad att doppa i (Gick åt mer för mig som gjorde chokladpraliner istället)

    1. Grovhacka den vita chokladen.
    2. Koka upp grädden och smöret och häll över chokladhacket. Rör om tills chokladen smält.
    3. Häll likören och tillsätt kokosflingorna. Blanda väl.
    4. Ställ tryffeln svalt tills den stelnat till formbar konsistens.
    5. Forma tryffeln till runda kulor.
    6. Ställ in i frysen att stelna ordentligt.
    7. Smält den mörka chokladen i mikro eller vattenbad. 
    8. Doppa de frysta tryffelkulorna i chokladen och förvara sedan kallt.

    måndag 20 december 2010

    Bountybollar

    Gjorde bountybollar igår och de blev så goda :-), har sett detta recept i många andra bloggar och vet egentligen inte vart receptet kommer från första början, men himla mumsiga är de iallafall. Inte många dagar kvar till jul och det är så mycket mer julgodis som jag vill göra, får se vad som hinns med.

    Ca 30 stycken
    50 g smör
    ½ dl sirap
    ½ dl florsocker
    2 dl vispgrädde
    1 påse kokosflingor (200 g)
    Garnering
    200 gram valfri choklad

    Gör så här:
    1. Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 5-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg. 
    2. Tillsätt kokosen. 
    3. Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar och lägg på bakplåtspapper.
    4. Ställ kallt för att stelna en stund
    5. Smält chokladen över vattenbad eller i micron.
    6. Doppa kokosbollarna i chokladen och låt dom stelna i kylen

    Skånskt vörtbröd

    Här kommer receptet på det andra vörtbrödet jag bakade, himla gott det med och inte lika söt som det andra.  Receptet hittade jag på Göteborgs Postens hemsida

    Raskdeg

    5 dl vatten
    50 g jäst
    100 g rågsurdeg
    150 g bakvört
    150 g sultanrussin Hoppade över detta
    2,5 g pomerans
    2,5 g anis
    5 g nejlika
    5 g kardemumma
    450 g oblandad rågsikt använde vanlig rågsikt

    Jäs till dubbel storlek.

    Tillsätt sedan:
    50 g rumsvarmt smör
    0,75 dl mörk sirap
    Ca 700 g vetemjöl special
    15 g salt
    1. Knåda till en blank, elastisk och smidig deg. 
    2. Låt degen vila/jäsa till dubbel storlek under en bakduk.
    3. Väg av degbitar på 500 g, forma dessa runda och låt dessa vila/jäsa i ca 15 minuter under bakduk.
    4. Forma till knubbiga limpor, fukta limpan och rulla den i rågsikt. Jag hoppade över att detta moment och det blev lika bra för det
    5. Sätt på smord plåt, jäs till nästan dubbel storlek, snitta brödet tre gånger på tvären och sätt in i ugnen på 250 grader och sänk till 210. Jag la bröden på bakplåtspapper istället
    6. Grädda i cirka 22-25 minuter. Om möjligt ha gärna lite ånga i ugnen vid insättningen av bröden.

    söndag 19 december 2010

    Vit ischoklad

    Tokälskar vit choklad så därför  var jag bara tvungen att testa att göra just vit ischoklad, brukar göra "vanlig" ischoklad men i år blev det vit istället och det blev så mumsigt :-) , nu ligger de i frysen och väntar på att det skall bli julafton. Och i kylen ligger bountybollarna och väntar på att bli doppade i mjölkchoklad. Lillkillen i huset hade inte några som helst planer på att somna tidigt ikväll så därför får bountybollarna vackert vänta på sin choklad till imorgon, för nu så vill jag koppla av här framför datorn en stund :-)Ja och så fick jag provat min nya choklad/knäcktratt som jag köpt inför julbaket i år, himla käck liten sak, gick så smidigt att få i chokladen i formarna utan spill. Blir perfekt att använda till knäcken.

    250 gram vit choklad
    125 gram kokosfett
    Ischokladformar
    Nonstop, smarties, M&M, strössel, silverkulor eller något annat kul att dekorera med

    Gör så här:
    1. Smält kokosfettet över vattenbad.
    2. Hacka den vita chokladen och blanda ner den och rör om tills allt smält, eventuellt kan du behöva göra detta över vattenbadet
    3. Fyll i ischokladformarna och ställ in i kylen för att stelna
    4. När de stelnat så spritsade jag på lite kristyr och la på en M&M på varje ischoklad, man kan om man vill istället göra detta innan chokladen hunnit stelna helt

    lördag 18 december 2010

    Vörtbröd

    Bakade lite härligt gott vörtbröd i  veckan. Så gott till lite nygriljerad julskinka eller med några skivor god cheddarost på. Den flytande vörten köpte jag på ICA Focus i Göteborg, bakvört stod det på, en brun sirapsliknade smörja, så det måste ju vara flytande vört. Annars så finns det att köpa hos Alvar och Ivar på Kastellgatan 11 (Var där och köpte lite till idag) och hos Cum Pane på Mariagatan 17 i Göteborg. Receptet på vörtbrödet hittade jag i Martin Johannsons bok Surdegsbröd. Mer vörtbröd kommer bakas här i huset, jag har redan testat ett annat recept som jag också är nöjd med och nu när jag köpte mera flytande vört idag så nu kan jag baka ännu mera vörtbröd :-) .

    2 större bröd eller 4 små bröd

    Dag 1, kväll
    600 g (6 dl) kokhett vatten
    125 g (2 dl) rågmjöl
    200 g (3 1/2 dl) rågsikt
    1. Mät upp det heta vattnet i en bunke eller kastrull och rör i mjölet med en trägaffel. 
    2. Ta lite i taget så går det lättare. 
    3. Täck bunken och låt stå över natten.
    Dag 2, morgon
    skållningen från gårdagen
    100 g (1 dl) rågsurdegsgrund
    50 g (1 pkt) jäst
    650 g (11 dl) vetemjöl special
    100 g (3/4 dl) flytande vörtextrakt
    200 g (1 1/2 dl) mörk sirap
    20 g (1 msk) salt
    1 tsk malen pomerans
    1/2 tsk malen kryddnejlika
    1 tsk kardemumma
    1 tsk malen ingefära
    150 g (2 dl) russin kan uteslutas förstås, jag har själv inga russin i
    1. Blanda alla ingredienser och kör 8 minuter i degblandare (4 minuter på låg hastighet och 4 minuter lite snabbare). 
    2. Mät upp russinen i en bunke, strö på lite vetemjöl och slunga runt dem litegrann. Risken att russinen klumpar ihop sig minskar när de är lite mjöliga. Tillsätt russinen och kör ytterligare 2 minuter i degblandaren. 
    3. Täck bunken med plast och låt jäsa tills degen dubblats till storleken, vilket kan ta 1 1/2–2 timmar beroende på hur varmt degen står.
    4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i fyra lika stora bitar.
    5. Mjöla två avlånga jäskorgar med rågmjöl, rundriv degbitarna och lägg dem två och två i korgarna. Strö lite extra mjöl mellan de båda bollarna så blir det lättare att hålla isär dem. Jag delade istället degen i 2 delar och lät dom jäsa i två runda korgar.
    6. Täck med en handduk och låt jäsa cirka 2 timmar. 
    7. Sätt ugnen på 275 grader i god tid. 
    8. Placera en plåt eller baksten i mitten av ugnen och en oöm plåt på nedersta hyllan.
    9. Vänd upp bröden på ett bakplåtspapper och skjutsa in dem i ugnen. 
    10. Lägg in några isbitar på nedre plåten och sänk genast temperaturen till 250 grader. 
    11. Efter 15 minuter sänker du till 200 grader och vädrar ut ångan genom att öppna och stänga luckan. 
    12. När bröden stått inne totalt 30–35 minuter är de klara (innertemperatur 98 grader). 
    13. Låt svalna på ett galler