ca 20 stycken
Steg 1
Poolish:
300 g vatten
25 g jäst
300 g vetemjöl med hög proteinhalt
30 g honung
Steg 2
poolishen från steg 1
300 g vatten
25 g jäst
800 g vetemjöl med hög proteinhalt
30 g matolja
15 g havssalt
ägg till pensling
sesam- eller vallmofrön till garnering
Gör så här
Steg 1: Rör samman ingredienserna till en smet och låt den stå i rumstemperatur i 2 timmar eller i kylen över natten.
Steg 2:
- Blanda poolishen med övriga ingredienser utom oljan och saltet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt oljan och saltet och arbeta degen i ytterligare 10 minuter. Degen skall vara seg och elastisk. Låt den vila i bunken i 1 timme.
- Dela degen i ca 20 lika stora bitar. Jag vägde upp degbitar på ca 90 gram, då blev det 19 stycken. Rulla bitarna till 30 cm långa strängar och sätt samman dem till ringar. Nyp ihop dem ordentligt i skarven så att de inte öppnar sig under jäsning och gräddning. Lägg bröden på mjölat bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Koka upp vatten i en vid kastrull. Lägg i två eller tre degringar i taget i vattnet och låt dem sjuda i 1 minut på varje sida. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av på galler.
- Pensla bröden med uppvispat ägg och doppa dem sedan i sesam- eller vallmofrön. Lägg dem på plåtar täckta med bakplåtspapper.
- Pensla bröden med uppvispat ägg och doppa dem sedan i sesam- eller vallmofrön. Lägg dem på plåtar täckta med bakplåtspapper
- Grädda i 225 grader i 15-20 minuter, tills de fått lagom med färg.