Det andra receptet jag testade för Angelas glassbok var morotsglass, helt sjukt gott, en glass helt i min smak, påminner om morotskaka, inte helt fel :-), serverade dom ihop med havreflarn, perfekt kombination. Skriver 2 tillvägagångssätt på glassmet, ett helt enligt Angelas recept och ett så som jag brukar göra glassmet. Skall ta och göra glassmet enligt de 2 olika tillvägagångssätten och jämföra hade jag tänkt, för att se vad skillnaden blir.
Morotsglass
4 dl vispgrädde
1 1/2 dl socker
2 ägg
3 kryddmått kanel
3 kryddmått kardemumma
3 kryddmått ekologiskt vaniljpulver
2 medelstora morötter
Gör så här:
- Låt grädden sjuda i kastrull.
- Blanda ägg och socker i
bunke tillsammans med vanilj, kardemumma och kanel.
- Blanda samman grädden med
de övriga ingredienserna.skala och dela morötterna i mindre bitar. Koka dom
mjuka i vatten. Häll av vattnet och ånga av morötterna. Låt svalna något.
Stavmixra morötterna till smidig purétillsammans med lite mjölk, jag har en
mixrebägare med kniv i till min stavmixer som jag gjorde detta i, gick då lätt
och smidigt att få en slät puré.
- Blanda samman med de övriga ingredienserna.
Smaka av. Öka på någon av de tre kryddorna om du vill att någon smak skall vara
mer framträdande.
- Låt glasen bli helt iskall i kylen.
- För att göra glass i
frysen: Häll glassmeten i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut
i 3–4 timmar. För att göra glass i glassmaskin:
- Följ instruktionerna för din
glassmaskin. När den är färdig så lägg
den i en frystålig burk och frys in den några timmar.
Alternativ 2, sjuden glassmet till 85 grader:
Gör så här:
- Skala och dela morötterna i mindre bitar. Koka dom
mjuka i vatten. Häll av vattnet och ånga av morötterna. Låt svalna något.
Stavmixra morötterna till smidig purétillsammans med lite mjölk, jag har en
mixrebägare med kniv i till min stavmixer som jag gjorde detta i, gick då lätt
och smidigt att få en slät puré.
- Koka upp grädden och ställ den åt sidan.
- Vispa
ägg och socker fluffigt.
- Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
- Tillsätt kryddorna.
- Häll tillbaka glassmeten i kastrullen
och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax
under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
- Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i
kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
- För att göra glass i
frysen: Häll glassmeten i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut
i 3–4 timmar.
- För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din
glassmaskin. När den är färdig så lägg
den i en frystålig burk och frys in den några timmar.