Blir ju en del glass här i huset när man har en glassmaskin, det är så kul att göra egen glass och i helgen testade jag att göra en glasstårta, ja tokgott blev det :-), nu är det ju också rätt årstid att äta glass, fast det har jag gjort hela vintern iofs , för enligt mig är det aldrig för kallt att äta glass :-D , glass äter man året om, fast på sommaren blir det ju att man köper en del glass ute istället, blev genast sugen på mjukglass nu.
Jag gjorde glasstårtan i denna ordningen:
På fredagsmorgon så gjorde jag botten som jag sedan ställde i frysen och oreoglassmeten som fick stå och tjockna till sig i kylskåpet under dagen. . På fredagskvällen så körde jag oreoglassmeten i glassmaskinen och hällde detta över den kalla botten och ställde in den i frysen över natten. Samtidigt medan glassmeten gick i glassmaskinen så gjorde jag tobleroneglassen som sedan fick stå i kylskåpet över natten. På lördagsmorgonen så körde jag tobleroneglassmeten i glassmaskinen och hällde detta över oreoglassen samt strödde över krossade oreokakor och ställde sedan in den i frysen några timmar.
Botten
200 gram Oreokakor
30 gram smält smör
Gör så här:
Mixa kakorna i en mixer/ matberdearen , tillsätt smöret och tryck ut kaksmulorna i en smord springform, min var på 25 cm i diameter.
Oreoglass
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk, 3%
1/2 tsk
äkta ekologiskt vaniljpulver
1,5 dl socker
6 äggulor
150 gram Oreokakor
1 msk glykos
Gör så här:
- Blanda grädde, mjölk, glukos och vaniljpulver i en kastrull och låt detta koka upp och ställ detta åt sidan.
- Vispa äggulor och socker fluffigt.
- Vispa ner grädd/mjölkblandningen i äggsmeten, se till att röra hela tiden.
- Häll tillbaka blandningen i kastrullen och låt detta sjuda på svag värme tills det tjocknar och uppnår en temperatur på 85 grader, det får absolut inte börja koka.
- Kyl glassmeten i ett kallt vattenbad och ställ sedan in det i kylen över dagen eller natten.
- Kör glassen i glassmaskinen och när den är klar så häller du i oreokakor som du delat i mindre bitar.
- Häll glassen över den kalla botten och ställ in den i frysen
Tobleroneglass
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk, 3%
1/2 tsk
äkta ekologiskt vaniljpulver
1 msk glykos
1,5 dl socker
6 äggulor
200 gram toblerone, finhackad
150 gram smulade Oreokakor att strö över glassen
Gör så här:
- Blanda grädde, mjölk, glukos och vaniljpulver i en kastrull och låt detta koka upp och ställ detta åt sidan.
- Vispa äggulor och socker fluffigt.
- Vispa ner grädd/mjölkblandningen i äggsmeten, se till att röra hela tiden.
- Häll tillbaka blandningen i kastrullen och låt detta sjuda tills på svag värme tills det tjocknar och uppnår en temperatur på 85 grader, det får absolut inte börja koka.
- Blanda ner den finhackade Tobleronen och se till att den är helt smält i glassmeten.Skulle chokladen inte bli helt smält i glassmeten kan du ställa tillbaka den på spisen och låta den smälta på svag värme,, men det behövdes inte för mig, tobleronen smälte ändå.
- Kyl glassmeten i ett kallt vattenbad och ställ sedan in det i kylen över natten/dagen.
- Kör glassen i glassmaskinen.
- Häll tobleroneglassen över oreoglassen, strö över krossade/smulade oreokakor och ställ in detta i frysen i några timmar.
Garnering
Mini Oreos
Vispgrädde
Gör så här:
Ta fram glasstårtan ur frysen och dekorera med vispgrädde och mini oreos, tänk på att den tinar fortare än köpt glass.
Den dagen jag absolut inte vet vad jag skall göra av mina pengar, kommer aldrig hända liksom :-) så kommer denna att stå högt upp på önskelistan, en
Nemox Gelatissimo 1,7 l, glassmaskinernas rolls royce, kostar bara :-) 5495 kronor.