måndag 27 februari 2017

Semlor


Bakade lite härligt mumsiga semlor idag. Så gott, passar ju bra nu när det snart är fettisdagen imorgon, självklart skall det vara mycket mandelmassafyllning i :-). Själva mandelmassan gör jag om jag inte har mandelmassa hemma genom att mixa likadelar mandelmjöl och strösocker och blandar i lite äggvita för att få en lagom konsistens. När jag vispar grädden brukar jag trä en lagom stor plastpåse över bunke och elvisp, så slipper man grädde över hela köket :-), grädde har ju verkligen en tendens att skvätta ur bunken när man vispar den.

Semlor
ca 14 st

Fördeg:
200 g mjölk (2 dl)
300 g vetemjöl (5 dl)
25 g jäst

Gör så här:

  1. Värm upp mjölken till fingervarmt. 
  2. Blanda sedan i det med vetemjöl och jäst och kör det i en matberedare på mellan fart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min.


Andra degen
150 g vetemjöl (2 1/2 dl)
1 st ägg
2 g salt (1/2 tsk)
5 g kardemumma (1 msk)
80 g smör
80 g strösocker (1 dl)

Gör så här:

  1. Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet sen lite snabbare i cirka 7 minuter tills degen blivit glansig och fin.
  2. Dela degen på 14 lika stora bitar cirka 60 g/st. Runda bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. 
  3. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 1,30 – 2 timmar. 
  4. Grädda mitt i ugnen på 250 grader in, sänk direkt till 200 grader och grädda i ca 8 min, tills bullen fått en fin gyllenbrun färg.
  5. Låt svalna på galler under bakduk. Det är bästa att frysa in de du inte skall äta samma dag.

Mandel fyllning
500 g mandelmassa
50 g mald mandel (1 dl)
50 g hackad mandel (1/2 dl)
5 g kardemumma (1 msk)
20 g vaniljsocker (2 1/2 msk)
90 g florsocker (1 1/2 dl)
150 g mjölk (1 1/2 dl)

1 l vispgrädde

Gör så här:

  1. Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa, blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandel fyllning.
  2. Vispa grädden lätt och luftig.Klipp ett triangellock med sax. 
  3. Ta ut lite bulle med hjälp av en kniv så att det blir ett lagom stort hål.
  4. Lägg i mandelmassa och spritsa på vispad grädde och pudra på florsocker med en tesil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar