lördag 5 januari 2013

Dulce de leche glass med fudgesås

Hade en burk med karamelliserad mjölk hemma, dvs färdigkokt kondenserad mjölk, ja kolasås, helt underbart tokgott och givetvis var jag bara tvungen att göra glass på den, supermumsigt :-). Får du inte tag på karamelliserad mjölk så kokar du istället en burk med kondenserad mjölk i 2 timmar, se till att burken är täckt med vatten hela tiden, annars kan den expoldera och du har kolasås i hela köket:-).

Dulce de leche glass 
2,5  dl vispgrädde
2,5 dl mjölk 3 %
6 äggulor
1 dl muscovadosocker, ljust
1 burk karamelliserad mjölk
1 vaniljstång

Gör så här:
  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde och  mjölk  i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Blanda ner den karamelliserad mjölken
  6. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  7. För att göra glass i frysen: Ta upp vaniljstången ur glassmeten.  Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
  8. För att göra glass i glassmaskin: Ta upp vaniljstången ur glassmeten.Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar. 
Fudgerippel/sås
Detta recept kommer David Lebovitz bok The Perfect Scoop och därför anges måtten i cup, det blir 1 cup, 250 ml av detta recept.

1/2 cup, 100 gram socker
1/3 cup, 80 ml ljus corn syrup, borde funka med vit baksirap
1/2 cup, 125 ml vatten
6 msk kakao
1/2 tsk vaniljpulver

Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienseri en kastrull.
  2. Vispa tills det börjar sjuda.
  3. Koka det sedan under vispning ca 1 minut.Jag lät det koka några minuter.
  4. Låt fudgerippeln bli helt kall i kylskåpet.
  5. Håller ca 2 veckor i kylen. 
  6. Jag använde detta som chokladsås men då behöver värma den i mikron några sekunder för att få den lite mer flytande.Annars kan man när man gjort klart sin glass i glassmaskinen, varva glassmet och fudgerippeln i en frystålig burk och sedan frysa in glassen.


8 kommentarer:

  1. Vilken jättegod glass och fudgesåsen låter också god!

    SvaraRadera
  2. Ser jätte gott ut! Blev väldigt sugen på att göra glass :)

    SvaraRadera
  3. Det låter bara så gott, dulche de Leche har vi inte haft på länge nu, det får nog bli lite ändring på det:)

    SvaraRadera
  4. Det ser suveränt ut! För ännu bättre smak och kvalitet kan jag rekommendera äkta Dulce de leche.
    Med äkta dulce de leche, dvs det som vårt lila företag Pampas Deli vill introducera på bred front i Sverige, blir smakupplevelsen helt oemotståndlig. Det vågar jag garantera:)

    SvaraRadera
  5. Tack för era kommentarer, Oscar kan tänka mig att er Dulce de leche är supergod, mer lik det riktiga originalet liksom :-)

    SvaraRadera