onsdag 5 december 2012

Pepparkaksdeg


Mumsigt god pepparksdeg som är lättarbetad och som  ger knapriga pepparkakor om du bara kavlar ut den tunt.Vill man inte kavla ut degen så kan man rulla den till en rulle, förvara den i kylen och hyvla tunna bitar med hjälp av osthyvel. 

Pepparkaksdeg
Ca 100 stycken eler 1,5 kg deg

200 gr smör
1 ½ dl vispgrädde
1½ dl mörk sirap
3 dl socker
1 msk mald ingefära
1 msk mald kanel
½ msk malda nejlikor
½ msk malen kardemumma
1 msk bikarbonat
ca 11 (660 gram) dl vetemjöl

 Gör så här:

  1. Värm smör, sirap och socker i en kastrull till allt är smält. 
  2. Häll blandningen i en köksmaskin. 
  3. Tillsätt vispgrädde och kryddor och rör om . 
  4. Blanda bikarbonat med allt mjöl och rör ner detta i smeten. 
  5. Arbeta samman degen, den blir ganska lös.   
  6. Låt den vila i kylen ett dygn. 
  7. Ta ut den en timme före du skall baka. 
  8. Sätt ugnen på 200 grader. 
  9. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord. 
  10. Stansa ut med valfria pepparkaksmått. 
  11. Grädda mitt i ugnen i ca 5-8 minuter beroende på storlek, små går rätt fort.

2 kommentarer:

  1. Mums!1 ska nog försöka mig på en egen deg i år fast min mamma skickat ner pepparkaksdeg i paket frå sverige... Hoppas jag hittar alla kryddor bara. Tack för underbara recept, det är mycket jag vill, har och ska prova. Tack!!

    SvaraRadera
  2. Provade ditt recept nu i helgen, det blev väldigt goda pepparkakor. Ska absolut spara detta recept! Tack för en inspirerande blogg!

    SvaraRadera