måndag 17 december 2012

Vaniljkola med havssalt


Har du inte testat kombinationen söt ljuvlig kola ihop med havssalt så gör det för det är helt underbart tokgott, det söta gifter sig utomordentligt bra ihop med havssaltet. Istället för att hälla ut kolan i en form och skära i bitar så hällde jag kolan i ischokladformar med hjälp av en choklad/knäcktratt, ett oumbärligt hjälpmedel nu när det skall göras julgodis, mycket mindre spill och det går fort och lätt med hjälp av choklad/knäcktratten. receptet hittade jag i GP men det är ursprungligen från Pärlans Konfektyr , måste verkligen köpa deras nya bok

Vaniljkola med havssalt
 Cirka 50 kolor

250 g socker
170 g glykos (finns bl a på apotek men jag köpte min på ICA Focus i Göteborg, finns i kyldisken på bageriavdelningen och kostade inte alls mycket)
80 smör
2 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljpulver
1/2 tsk havssalt
ca 1 dl havssalt att strö över.

Gör så här:
  1. Smält ihop smör, grädde, havssalt och vanilj på svag värme i en liten kastrull. Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till ca 170 grader, färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.
  2. Tag av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen. 
  3. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och tag av när kolan nått ca 123 grader. Om du är osäker, gör gärna kulprov. Tag ur vaniljstången.
  4. Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Låt vila någon minut och strö sedan över havssaltet. Låt svalna 4-5 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper.

1 kommentar: