tisdag 18 december 2012

Mjuk pepparkaka

En kryddstark och saftig sockerkaka med smak av julens alla kryddor, kan inte bli bättre :-). Bröa gärna med krossade pepparkakor det bli himla gott och lingongrädde passar utmärkt till denna kaka.Det kändes som om min form på 1 1/2 liter var för liten för all smet så jag gräddade den i en större som var på 2,5 liter, den finns att köpa på ICA.Kanske funkar fint med en på 2 liter, tänk bara på att fylla formen till max 3/4 delar.

Mjuk Pepparkaka

125 gram smör
3 ägg
3 dl strösocker
1 msk kanel
1 msk kryddnejlika
2 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 dl creme fraiche, funkar lika bra med tex gräddfil eller tjockare yoghurt, jag tog vanilj yoghurt.

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och ställ det åt sidan.
  3. Vispa ägg och socker ljust och pösigt.
  4. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner detta i äggsmeten.
  5. Blanda i creme fraiche och smör.
  6. Häll i en smord och bröad form, bröa gärna med krossade pepparkakor så blir det ännu godare, min sockerkaksform på 1 1/2 liter kändes för liten för all  smet så jag togen en som var större, tror den var på 2,5 liter.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter.
  8. Låt kakan svalna i formen innan den stjälps upp.

4 kommentarer:

  1. Jag kan känna doften, härligt! Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  2. Så gott med mjuk pepparkaka, lingongrädde till låter extra gott.

    SvaraRadera
  3. Mjuk pepparkaka är godare än vanliga pepparkakor!!!

    SvaraRadera
  4. Nu blev jag jättesugen på att baka en mjuk pepparkaka. Tänker mig att det borde gå att använda till att skära ut stjärnor och stapla till en gran, så här: http://helenasmatresa.blogspot.se/2012/12/julgranskaka.html

    SvaraRadera