söndag 9 december 2012

Lussekatter

Bakade lite mumsiga lussekatter idag, det är ett måste till lucia :-), denna gång använde jag kesella med vaniljsmak :-)
Jag brukar först stötta saffranet med lite socker och blanda med någon sprit, tex vodkaoch sedan låta det stå och dra en si så där 15 minuter, det utvinner både färg och smak ur saffranet. 

Smälter inte längre smöret, givetvis skall det vara smör :-) utan blandar ner det rumsvarmt, ger saftigare bullar. 

Använder kesella då det ger saftigare och riktigt fluffiga bullar. Går givetvis lika bra med tex creme fraiche, grekisk yoghurt, turkisk yoghurt, matlagningsyoghurt.

Gör hellre degen lite kladdig, inför första jäsningen olika mjölsorter drar åt sig olika mängd vätska, beroende på hur färskt mjölet är, ta då hellre lite extra mjöl vid utbakningen. 

Man behöver inte pensla med ägg, går lika bra att pensla med tex sirap utrört i lite vatten 
Saffransbröd
ca 40 stycken

50 g jäst
150 g smör, rumsvarmt
4 dl mjölk 3% + 1 dl vispgrädde eller 5 dl mjölk 3%
250 g kesella/kvarg , gärna med vaniljsmak
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 g saffran, 2 pkt
1 ägg
ca 16-17 dl vetemjöl

Till pensling
1 ägg + 1 msk vatten + 1 nypa salt

Gör så här
  1. Stött saffranet i en mortel med lite strösocker, häll gärna på någon msk vodka, då utvinner man mera smak och färg ur saffranet. 
  2. Smula ner jästen i en bunke. 
  3. Ljumma mjölken till fingervärme, ca 37˚C.
  4. Rör ut jästen i lite av mjölken.
  5. Tillsätt resten av mjölken och saffran, smör, kesella, salt, socker, och ägg. 
  6. Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Låt den hellre vara lite kladdig. Bättre att då tillsätta mer mjöl vid utbakningen. Strö lite mjöl över degen. 
  7. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter. 
  8. Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord. Baka ut till valfritt saffransbröd. 
  9. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. 
  10. Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30-45 minuter. 
  11. Pensla dem med äggblandningen. 
  12. Grädda små saffransbröd, tex vanliga lussekatter gräddas mitt i ugnen i 250 grader, 8-10 minuter, längder, flätor, kakor i nedre delen i 200-225 grader, 15-20 minuter. 
  13. Frys gärna in saffransbrödet samma dag. 

7 kommentarer:

  1. Tack för receptet de ser jätte fina ut!Mvh Sandra

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Mums!! dessa ska jag absolut prova till Lucia på båten. Tycker också det hör till. tack ännu en gång för underbara recept

    SvaraRadera
  4. Vilka bra och användbara tips för bakning, det ska vi ta till oss!

    SvaraRadera
  5. Tack för era kommentarer:-)

    Rollin withcarro: Kul att du hittat hit och läser min blogg :-), tror säkert det funkar bra med liknade produkter som tex tjockare yohurt som turkisk yoghurt, matlagningsyoghurt eller kanske creme fraiche

    SvaraRadera
  6. Vad goda dom ser ut :-) och tack för alla tips du delat med dig av :))

    SvaraRadera