lördag 22 december 2012

Äkta geléhjärtan



Gjorde lite härliga geléhjärtan idag på hallon, förra året gjorde jag dom på smakessens och röd karamellfärg, den här gången blev de mer äkta i och med att jag hade hallon i, smakar verkligen hallon.Receptet hittade jag i ett nummer av tidningen Gourmet och det är Mia Öhrn som skrivit receptet.

Geléhjärtan
30 st

10 gelatinblad
200 g djupfrysta hallon
2 ½ dl strösocker
1 dl vatten, knappt
½ dl vit sirap (75 g)
1 tsk citronsyra
strösocker att vända hjärtana i

Du behöver också:
Silikonformar
Neutral rapsolja till formarna
Hushållstermometer

Gör så här:
  1. Smörj formarna med ett tunt lager olja.
  2. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
  3. Tina hallonen och passera dem genomen sil för att få bort kärnorna. Väg upp100 g slät puré.
  4. Koka upp socker och vatten i en kastrull.
  5. Tillsätt sirap och koka på hög värme till 150°. Rör inte för mycket under tiden.
  6. Tillsätt hallonpurén, låt koka upp på nytt och koka till 125° på medelvärme. Rör om då och då.
  7. Dra kastrullen från värmen.
  8. Skaka av vattnet från gelatinbladenoch rör ner dem och citronsyran i den varma massan i kastrullen.
  9. Låt svalna till ca 55° i rumstemperatur. 
  10. Rör om ett par gånger under tiden.
  11. Fyll massan i formarna. 
  12. Låt stå i rumstemperaturoch stelna 3−4 timmar. 
  13. Lossa hjärtana ur formarna. 
  14. Torka eventuellt bort överflödig olja och rulladem sedan i strösocker

2 kommentarer:

  1. Jo men visst ser dom goda ut. Tror jag skall gå ut i köket och pyssla, fick insperation.

    SvaraRadera