söndag 4 november 2012

Mjuk nötkaka


Sockerkaka med hasselnötter är bara så tokgott, för att göra den ännu godare så bröade jag formen med finhackade hasselnötter. Givetvis går det att använda vilka nötter man vill och man kan ju alltid blanda olika sorters nötter, perfekt om det blir nötter kvar efter jul. 

Mjuk nötkaka

100 g hasselnötter
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2.  Smörja och bröa en sockerkaksform på 1 ½ liter, jag använde hackade hasselnötter när jag bröade den. 
  3. Mal nötterna. 
  4. Smält matfettet och låt det svalna.
  5. Vispa ägg och socker riktigt ljust och pösigt.
  6.  Blanda samman mjöl med nötter och bakpulver. 
  7. Rör ner det omväxlande i äggsmeten med smält matfett och mjölk.
  8. Rör till en jämn smet. 
  9. Häll smeten i sockerkaksformen.   
  10. Grädda i nedre delen av ugnen i 40–45 minuter. 
  11. Låt kakan vila några minuter innan den stjälps upp, låt sedan kallna under formen så blir den saftigare.. Nötkakan går utmärkt att frysa.

6 kommentarer:

  1. Gott med lite mer tugg i kakan med hjälp av nötterna.

    SvaraRadera
  2. Bakverk med nötter är ju bara för gott :)
    Detta recept kommer jag absolut att testa!
    Själv passade jag på att göra lite chokladcigarrer igår, också riktigt gott!
    Ha det bra
    //Leila

    SvaraRadera
  3. Den blev precis lika bra som min mammas nötkaka, och det vill inte säga lite.

    SvaraRadera