tisdag 11 september 2012

Cheesecakeglass med brownie och hallonrippel

Tack för alla gratulationer i förra inlägget, kul att ni faktiskt fortfarande läser min blogg det gör mig glad :-). Det är nu dags att damma av min gamla kära glassmaskin igen som har stopp undanstoppad i skåpet en längre tid nu,kan tänka mig att han saknat mig, det gick ju varm ett tag, har precis köpt en ny glassbok med massa goda glassrecept som jag tänkte testa. Men här kommer en gammal favorit.Sedan så är det även dags att starta upp en ny surdeg igen.Den gamla har blivit på tok för sur för att kunna användas. Det är dags att börja baka vårt egna bröd igen. Är suge på ett luftig surdegsbröd med seg hård skorpa.

Cheesecakeglass med brownie och hallonrippel
 2,5 dl mjölk, 3%
2,5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
6 äggulor
1 dl strösocker
1 msk glukos (kan uteslutas)
1 gelatinblad (kan uteslutas)
200 gram  philadelphiaost
Brownie, valfri mängd

Hallonrippel
200 gram hallon färska/frysta
4 msk socker
1 msk vodka (valfritt) 
Gör så här:
  1. Snabbvariant: Mixa hallon, vodka och socker tills det blir som en juice/sirap: Sila ev hallonsirapen genom en finmaskig sil om du inte vill ha med kärnorna. Jag silade inte hallonsirapen och märkte inte av kärnorna.
  2. Långsamma varianten: Framförallt viktigt om man använder utländska hallon. Värm hallonen och sockret i en kastrull, låt koka några minuter, blanda i vodkan. Sila ev hallonsirapen genom en finmaskig sil om du inte vill ha med kärnorna. Låt bli helt kallt.
Gör så här:
  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med mjölk,grädde och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka. Krama ur gelantinbladet och blanda ner det i glassmeten. Vispa upp  philadelphiaost och blanda ner den i smeten.
  5. Sila glassmeten så att du får bort vaniljstången och kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. Blanda  ner browniebitar och hallonrippel när glassen är halvfryst. Börja med browniebitarna och blanda sedan ner hallonrippeln försiktigt, så att smeten liksom bli marmorerad.
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.När glassen är klar så blandar du i browniebitarna medan maskinen fortfarande är igång. Varva sedan hallonrippel och glass i en form och ställ in den i frysen några timmar


10 kommentarer:

  1. Den glassen ser underbart god ut!

    SvaraRadera
  2. Oj då, så makalöst god den ser ut att vara! Härligt att du har dammat av glassmaskinen, kanske vi också får tummarna loss någon dag...

    SvaraRadera
  3. Vilken häftig kombination - FEST!!

    SvaraRadera
  4. har faktiskt själv velat testa på men med jordgubbs smak,för de är min favorit.ser sååå god ut,nu vill ja allt ha glassen här framför soffan och avnjuta den

    SvaraRadera
  5. Ååh ser underbart gott ut! Måste testas :) men finns det något som enbart heter "Brownie"? Isf vart finns det? :)

    SvaraRadera
  6. Det ser hemskt gott ut! Måste jag försöka göra någon dag ;) Är säker på att den blir uppäten på ett kick! Kommer ihåg förra året den här tiden då jag gjorde glass HELA tiden, bara för att det var så roligt!

    SvaraRadera
  7. Jag borde oxå damma av min glassmaskin...
    Ser jättegott ut, verkar vara en glass i Ben & Jerry stil mums säger jag bara!!

    SvaraRadera
  8. OOh så gott det ser ut! :)

    SvaraRadera