söndag 15 januari 2012

Portionsbröd

Bakade lite härligt goda portionsbröd till middagen i fredags, så goda när de är nygräddade. Funkar fint att frysa för att sedan värmas upp i ugnen för att få tillbaka sin frasiga yta.  Receptet hittade jag inne hos Mycakes

Portionsbröd
25 g jäst
5 dl fingerljummet vatten (37 grader)
1 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk honung
5 dl ljust och milt fullkornsvetemjöl , fast jag använde Ölands lantvete
7 ½ - 8 dl vetemjöl special

Gör så här:
  1. Smula jästen, blanda vatten och mjöl. Häll över jästen så det löser upp sig.
  2. Tillsätt salt och honung. Rör ner vetemjölet.
  3. Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö över lite vetemjöl, täck med bakduk och låt degen jäsa 1- 1½ timme. Degen ska bara jäsa en gång.
  4. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Strö ut ½- 1 dl vetemjöl på bakbordet och tippa försiktigt ut degen. Obs! Knåda inte, jäsbubblorna ska vara kvar.
  6. Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, ca ½ dl.
  7. Platta försiktigt ut degen med handen till ca 30x40 cm.
  8. Skär degen snabbt, enklast med en degskrapa, i 6-7 cm smala remsor.
  9. Dela varje remsa i 2-3 delar på snedden. Det gör inget om bröden inte får samma form, bara de har ungefär samma storlek. Lägg bröden på bakplåtspappersklädda plåtar.
  10. Grädda direkt i mitten av ugnen i 8-9 minuter.
  11. Låt svalna utan bakduk så blir brödskorpan frasig och fin.

7 kommentarer:

  1. Jag såg också dessa bröd hos mycakes, de verkar jättegoda!

    SvaraRadera
  2. Ser gott ut! Påminner lite om chiabatta!

    SvaraRadera
  3. Ser goda ut! Tycker liksom hovkonditorn att de påminner lite och ciabatta, och det är ju gott :)

    SvaraRadera
  4. Kan tänka mig de blir lite av en besvikelse när man bestämt tema å så vill barnet ha något annat hehe :) Men vad gör man inte för barnen :) En godistårta blir säkert minst likabra :) Ska göra en blixten tårta på fredag, börjar faktiskt bli lite trött på de temat nu men denna är annorlunda.. Börjar också tänka så smått på hur tjejens första tårta ska se ut.. Har de ens något intresse vid 1 år? Antar att man kan göra precis som man vill med första tårtan sen blir de kanske svårare :)

    åh zoofluff är jättegott ihop med chokladmousse med crisp eller daim. men du kommer säkert på något bra :)

    SvaraRadera
  5. Ja, de ser verkligen ut som mini-chiabatta. Är de lite småsega innuti?

    SvaraRadera
  6. Tack för era kommentarer, ja de blev lite som ciabatta :-) och läste på din blogg Milli och funderade just på att kombinera det med chokladmousse med crisp

    SvaraRadera