fredag 13 januari 2012

Jordgubbsglass

Sambons absoluta favorit är jordgubbsglass, så för att överraska honom har jag gjort lite jordgubbsglass till helgen. använde bara vispgrädde för att få den extra krämig då jag använder jordgubbspuré. Var rädd att den annars skulle bli isig. Och den blev riktigt krämig och god, inte alls isig och för att göra den ännu mumsigare så varvade jag den färdiga jordgubbsglassen med lite jordgubbspuré innan jag lade in glassen i frysen.

Jordgubbsglass
250 gram jordgubbar
5 dl vispgrädde
6 äggulor
1-1,5 dl socker
1 msk glukos
1 gelatinblad, kan uteslutas
50-100 gram jordgubbar

Gör så här:
  1. Lägg 250 gram jordgubbar i en kastrull, koka dom på svag värme så att de blir mjuka och mosiga. Mixa dom sedan till en slät pure med tex en stavmixer.
  2. Blanda ner vispgrädde och glukos i jordgubbspurén. koka upp detta.
  3. Vispa äggulor och socker fluffigt
  4. Lägg gelatinbladet i blött om du använder det i glassmeten.
  5. Tillsätt jordgubbsgräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  6. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  7. Krama ur och blanda ner gelatinbladet
  8. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  9. Koka upp de resterande jordgubbarna, 50-100 gram och mixa även detta till en pure med hjälp av en stavmixer.
  10. Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form varvat med jordgubbspurén och ställ in den i frysen några timmar.

12 kommentarer:

  1. den ser riktigt god ut!

    SvaraRadera
  2. a jordgubbs glass är sjukt gott och en av mina favoriter,och den här såg ju riktig god ut.mums sommar tack

    SvaraRadera
  3. Vid två tillfällen har jag tänkt göra glass för att jag har haft grädde som hållt på att gå ut. Då har barnen fått välja om vi ska göra glass eller smoothie på em, och båda gångerna har de valt smoothie! Knasungar...

    SvaraRadera
  4. Jag tror bestämt att 2012 är året då jag blir med glassmaskin...

    SvaraRadera
  5. Mmm, vad gott!! Jag borde använda min glassmaskin lite oftare...

    SvaraRadera
  6. Hemmagjord glass är den godaste! :)
    Och jordgubbsglass låter jättegott!

    / Jenny

    SvaraRadera
  7. så härligt´gott med jordgubbsglass! och din fina glasstårta MUMS alltså, kul att du gör så mycket glass! Du är så välkommen till glassfabriken och göra lite glass med oss framöver! Kram från Angela hos Mormor Magda

    SvaraRadera
  8. Tack för era kommentarer, Remsan, tokiga ungar du har :) och Angela, ett besök i fabriken vore så kul :-)

    SvaraRadera