tisdag 3 januari 2012

Gräddfilsbröd med vallmofrön


Hade lite gräddfil över hemma som jag inte visste vad jag skulle göra med, hittade ett recept på vallmobröd med gräddfil i, mycket gott då jag gillar vallmofrön och detta bröd passar även utmärkt att rosta. Tog vetemjöl special istället för fint vetemjöl,  kanske suger upp mer vätska än det fina vetemjölet så jag fick tillsätta en del vatten för att degen inte skulle bli för torr, hellre lite för kladdig deg, då är det bara att ta lite mer mjöl vid utbakningen istället. Gjorde min i en 1,5 liters form, vilket vad för liten då brödet höjde sig  en bra bit över kanten vid gräddningen och såg ut som en svamp :-), ja lite för mycket färg fick det med då jag gräddade det lite för högt upp med tanke på hur mycket det höjde sig under själva gräddningen.

Vallmobröd med gräddfil
1 pkt torrjäst (12 g)
1 msk strösocker
8 dl siktat fint vetemjöl
½ dl blå vallmofrön
1 tsk flingsalt
3 msk olja
3 dl gräddfil
1 uppvispat ägg 


Gör så här:

  1. Blanda jäst och socker med 3 msk varmt vatten. Täck över och låt stå på en varm plats ca 10 min, tills blandningen har börjat jäsa och har skum på ytan.
  2. Blanda mjöl, vallmofrön och salt i en skål och gör en grop i mitten. 
  3. Blanda samman olja och gräddfil. 
  4. Rör ner vätskan i de torra ingredienserna tillsammans med jästen. 
  5. Arbeta degen tills mjuk och tryck ihop den till en boll.
  6. Lägg degen i en skål som är lätt smord med olja, täck över och låt jäsa på varm plats, ca 1 tim.   
  7. Smörj en brödform, cirka 10x25 cm. 
  8. Knåda degen, forma den till en limpa och lägg den i formen. 
  9. Täck över och låt jäsa 1 tim eller till dubbel storlek.
  10. Sätt ugnen på 210ºC. 
  11. Pensla brödet med ägg, strö ev över vallmofrön och grädda i ugnen 10 min. 
  12. Sänk temperaturen till 200ºC och grädda 25 min.

10 kommentarer:

  1. God fortsättning! Låter spännande o gott! Kram Anna

    SvaraRadera
  2. Kul idé att slänga fröna i brödet också och inte bara utanpå.

    SvaraRadera
  3. Jag måste också baka lite bröd. Börjar sina i frysen... Ditt ser väldigt gott ut!
    God fortsättning!

    SvaraRadera
  4. Hembakat bröd är alltid godast :-)

    SvaraRadera
  5. Det ser jättegott ut med vallmofrön i, och var inte så kritiskt, allt det du nämnde syns inte på bilden. :)

    SvaraRadera
  6. Roligt att du använt gräddfil i brödet, blir säkert saftigt!

    SvaraRadera
  7. Ser riktigt gott ut med gräddfil måste det bli jätte bra.

    SvaraRadera
  8. Ser smarrigt ut =) Kika gärna in på min matblogg och tävla i min nya tävling, perfekt för dig som har barn =)

    SvaraRadera
  9. åh detta bröd ser ju bara för härligt ut,gjorde själv kalljästa bröd med vallmofrö på toppen,men att man inte tänkt på att lägga massa vallmofrö i brödet,tack för tipset ska absolut göra de nästa gång.

    SvaraRadera