söndag 18 september 2011

Budapestrulle/ Budapestlängd

Sambon fyller år idag och självklart firas detta med kalas och tårta. Då Budapestrulle är hans absoluta favorit blev det givetvis en sådan dagen till ära. Och jag kan inte annat än hålla med, det är så himla god. Spritsade ut smeten idag istället för att bre ut den, vilket jag verkligen kan rekommendera då det gick att rulla ihop den utan att den sprack som den lätt annars gör. Testade ett nytt recept idag som jag hittade inne hos I mitt kök, receptet är för två Budapestrullar, men jag var lite för generös på första plåten så det blev 1 1/2 Budapestrulle, men det gjorde inget då vi bara skulle ha en och även om jag var för generös med smeten så blev den lagom stor/tjock.  Den andra halvan som blev över fyllde jag med banangrädde.

Bottnar (2 stycken)
260 gram äggvita
380 gram socker
220 gram finhackade hasselnötter
60 gram marsanpulver (kok)
15 gram kakao

Fyllning ( till 1 rulle)
5 dl vispgrädde
1 msk socker
2 burkar mandarinklyftor


Garnering
Smält mörk choklad
Florsocker
Valfria dekorationer

Gör så här:
  1. Vispa upp äggvitan tills den blir vit och fluffig.
  2. Häll ner sockret, lite i taget, medan du vispar. Vispa i 5 minuter till.
  3. Blanda samman nötter, marsanpulver och kakao och vänd försiktig ner detta i äggvitan, se till att det blir ordentligt blandat.
  4. Häll upp marängsmeten i spritspåse och rund tyll tror min var runt 16-18 mm. 
  5. Spritsa långa rader på bakplåtspapperklädd plåt.Smeten räcker till 2 plåtar. Spritsa från ena långsidan till den andra då du sedan skall rulla ihop den från kortsidan.
  6.  Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter i 150 grader.
  7. Ta ut ur ugnen och vänd marängbotten på ett bakplåtspapper så undersidan kommer uppåt. Dra bort bakplåtspappret från undersidan.Låt svalna under bakplåten.
  8. Vispa grädde och socker. Blanda ner mandarinklyftorna.
  9. Bred ut grädden på budapestbotten.
  10. Rulla ihop Budapestrullen från kortsidan. Tänk på att marängens ”ränder” ska vara vågräta mot dig.Vik den första ”randen” mot dig, in över grädden, fortsätt att rulla och ta bakplåtspappret som hjälp. Lägg rullen med skarven nedåt.
  11. Pudra över florsocker och garnera med smält choklad och andra valfria dekorationer.

18 kommentarer:

  1. Budapestrulle är riktigt smaskigt, men det var flera år sen jag bakade det sist. Blev väldigt sugen på att baka en snart!

    SvaraRadera
  2. Åååh, vad FIN den blev! Jag tycker också det kan vara svårt att få den att hålla ihop, jag vill att den ska se ut så som din gör <3 Banangrädde i låter ju toppen också!

    SvaraRadera
  3. Jag har aldrig ätit budapestrulle, men det låter gott!

    SvaraRadera
  4. Smaskigt! Inget jag någonsin testat att göra själv men någon gång måste ju bli den första!

    SvaraRadera
  5. Gud så snygg den blev, perfekt att sprits istället ju. :)

    SvaraRadera
  6. Sådana rullar som är såååå goda! Gjorde dem jämt förr, ska nog snart göra en igen:-) . Mazarin rutorna ser också väldigt saftiga och goda ut.
    Du har en award att hämta inne hos oss :-) ! Som tack för all inspiration du ger oss och dina otroliga glassrecept :-)

    /Anna

    SvaraRadera
  7. Tack allihopa för era kommentarer, Budapestläng är tokgott och vill ni lyckas med den så rekommenderar jag verkligen att ni spritsar ut smeten, blir så mycket enklare att rulla ihop den då

    Tack Anna, skall kika in hos dig :-)

    SvaraRadera
  8. hur tätt spritsar du? ja provade o spritsa en gång, men de vart för glest -inte bra mao...
    jag brukar göra ett resept med kakao i ist för marsan.. vilket en kompis å hennes kille vart störtförtjusta i.. min va godare än den citygross säljer sa dom :D

    SvaraRadera
  9. Anonym: Min blev också mycket uppskattad här hemma :-), jag spritsade tätt, typ kant i kant liksom, inga mellanrum mellan varje rad

    SvaraRadera
  10. åh detta såg ju jättegott ut,och blev superfint med dem rosorna.sett dem i butik.

    SvaraRadera
  11. Min farmors favoritbakverk! :-)

    SvaraRadera
  12. Älskar verkligen din blogg. Håller sig rullen färdig i kyl två dagar?

    SvaraRadera
  13. Den är bäst dagsfärsk, det är så eftersom det är maräng, den är god dagen efter med, men mjuknar och kan ibland bli lite blöt

    SvaraRadera
  14. Prova att byta ut mandarinerna mot hallon. Antingen tinade eller färska. Det blir som en helt annan bakelse :)

    http://www.facebook.com/

    SvaraRadera
  15. Kan man ta bort marsanpulver eller ersätta det med något annat som mjölk allergiker kan äta??
    Ser ju väldigt smaskigt ut annars!
    Mvh Emma

    SvaraRadera
  16. Emma: Ekströms kokmarsan, dvs inte snabbvarianten skall vara fritt från mjölkproteiner och laktos. Använde själv det när jag åt mjölkfritt.

    http://www.procordia.se/Vaara-produkter/Produktinformation?id=10932

    SvaraRadera
  17. Hej. Behöver hjälp från duktiga bakexperter. Har tänkt göra budapeststubbar till min sons studentmottagning men har aldrig gjort det tidigare. Fråga: Kan man göra marängbotten dagen innan och förvara den kallt för att sedan färdigställa den samma dag? Funkar det eller måste man göra allt samma dag som den ska ätas?

    Vad tror ni om att blanda grädde med kesella hallon och sedan byta ut mandarinerna mot hallon?

    Tack för allas hjälp
    Ingela

    SvaraRadera
  18. Hej!

    Jag har ibland gjort marängbotten dagen innan och låtit den ligga kvar under långpannan/bakplåten i rumstemperatur och sedan fyllt den nästa dag, viktigt är bara att den inte torkar ut, då spricker den lättare när du rullar ihop den. Tror det blir himla gott med grädde blandat med kesella hallon och hallon.

    Lycka till / Linda

    SvaraRadera