tisdag 13 juli 2010

Filmjölkslimpa

Ibland kan det vara skönt med ett bröd som inte kräver någon förberedelse alls, ett bröd som man bara rör ihop alla ingredienser och häller i formen och skjutsar in i ugnen med en gång. Just denna filmjölkslimpa är ett sådant bröd och att det är brödkryddor i gör det bara ännu godare. Bakade ett stort bröd idag men man kan lika gärna baka ut det i två mindre avlånga formar och på så sätt få två mindre bröd istället för ett stort bröd. Brödet jag gjorde idag fick visst en väldigt ojämn form, måste ha lagt i det i formen lite galet :-)


7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl dinkel fullkorn
2 dl havregryn
1 dl krossad linfrö
1 dl vetekross
0,5 dl pumpakärnor
1 tsk salt
1 msk brödkryddor
1 msk bikarbonat
1 dl sirap
7 dl filmjölk

Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan sirap och filmjölk. Blanda ordentligt och lägg ner den kladdiga degen i en smord och bröad med t.ex. solroskärnor, pumpafrön eller mjöl. Smeta ut den jämt i formen och grädda på nedersta falsen i ugnen på 200 grader ca 1 timme och 20 minuter. Om ytan börjar se mörk ut täck med ett bakplåtspapper. Ta ut den och stjälp ur formen och låt den svalna lite och linda sedan in den i plastfolie och låt brödet mogna till nästa dag, det blir godast då.

2 kommentarer:

  1. Jag gillar verkligen den här typen av bröd. Rör ihop och in i ugnen... Ibland har man helt enkelt inte tid att vänta på jäsningen. :-)
    Fast jag gillar surdeg också, vilket är rena motsatsen. Så kombinationen är nog bäst.
    Pumpakärnor i låter gott. Det ska jag komma ihåg.

    SvaraRadera
  2. Gillar pumpafrön i bröd , ja och det är skönt med snabbakande bröd ibland,och det här blev lika gott som ett surdegsbröd , och så fick jag nybakat bröd till kvällsmat :-)

    SvaraRadera