fredag 10 februari 2012

English scones med clotted cream och lemon curd

Bakade lite härligt goda scones med clotted cream och lemon curd idag, helt enkelt tokgott. Har aldrig ätit eller gjort egen clotted cream, har inbillat mig att det skulle vara svårt, men det är busenkelt, det enda är att det tar tid då den skall stå i vattenbad i 2 timmar, men man får ju inte röra i grädden så den sköter ju sig själv. Och lemon curd är bara så gott, perfekt att ha hemma då det passar till så mycket. Den håller ca 2 veckor i kylen. Hur länge clotted cream håller vet jag inte, fast den blir ju inte så långvarig i min kyl :-).


Detta blir mitt bidrag till Månadens Sötsak som denna månad har temat frukost

English Scones
6 stycken

4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
50 gram smör, rumsvarmt
1,5 dl vispgrädde

Till pensling
2 msk vispgrädde
 


Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Nyp ihop de torra ingredienserna med matfettet.
  3. Tillsätt grädden och knåda till en smidig deg.
  4. Platta ut till en ca 2 cm tjock platta och tag ut 6 rundlar med hjälp av ett mått eller ett glas. 
  5. Pensla med grädden.
  6. Grädda på bakpappersklädd plåt ca tio minuter tills de fått fin färg.
  7. Ätes varma med clotted cream eller smör och marmelad.

Clotted Cream
ca 1 dl


6 dl  vispgrädde


Gör så här
  1. Häll grädden i en skål och ställ den i en kastrull med sjudande vatten. 
  2. Låt det sjuda 2 timmar utan lock. 
  3. Rör inte i grädden och låt den inte koka. 
  4. Ta upp skålen och låt den stå i kylen minst 12 tim. 
  5. Tag upp den tjocka gräddiga ytan med en sked. 
  6. Rör den smidig och slät. 
  7. Servera clotted cream med sylt till scones.

Lemon Curd
1 burk

125 gram smör
2,5 dl socker
3 ägg
3 citroner

Gör så här:
  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och rör om tills allt är blandat.
  2. Vispa äggen fluffigt med elvisp.
  3. Ta av kastrullen och tillsätt äggvispet  i smörblandningen.Vispa hela tiden
  4. Finriv citronskalet och pressa ur saften ur citronerna. 
  5. Tillsätt skal och saft i äggblandningen och sjud i cirka 15 minuter. Rör hela tiden så att det inte bränns fast i botten eller börjar koka.
  6. Häll upp lemon curd i  rengjorda glasburkar, låt svalna och sätt på locket. Förvaras i kylen.

torsdag 9 februari 2012

Runda fröbröd


Hade slut på brödet och vad passar då inte bättre än lite bröd med en massa frön och grovt mjöl, lite nyttigt iallafall och himla gott.  

Runda fröbröd
4 stycken

5 dl vatten
50 g jäst
½ dl matolja
2 dl dinkel eller fiberhavregryn
2 dl blandade frön, lin och sesam
2 tsk salt
1 msk honung
4 dl vetemjöl special med fullkorn

Garnering:
Lin- och sesamfrön

Gör så här:
  1. Värm vattnet fingervarmt, 37°. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör om tills jästen är upplöst.
  2. Tillsätt matolja, havregryn, frön, salt och farinsocker.
  3. Blanda sist ner mjölet och arbeta samman till en blank och smidig deg.Det blir en kletig deg.
  4. Täck bunken med en bakduk och låt degen vila i ca 1 timme.
  5. Häll upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Lägg  den på bakpappersklädda plåtar och forma till runda bröd.. 
  6. Strö över lin och sesamfrön. Platta ut bröden något med  och skär ett kryss genom degen mitt på varje.
  7. Låt bröden jäsa i ca 25 minuter.
  8. Grädda de färdigjästa bröden mitt i ugne i 12-15 minuter.
  9. Låt svalna på galler under bakduk.

måndag 6 februari 2012

Vetelängd

Passade på att baka en vanlig ofylld flätad vetelängd när jag ändå bakade lite släta bullar, ibland är det himla gott med  ofylld vetedeg. Går dessutom lätt och snabbt att baka. Jag använde fett vanligt recept på vetedeg och delade degen i 2 delar, hälften blev släta bullar och hälften blev en veteläng, en stor sådan :-), kunde lätt ha gjort 2 längder av den istället. Så got när den är nygräddad och varm med ett glas kall mjölk till.

Vetedeg
75 g jäst
500 g kall mjölk
1200 g vetemjöl
200 g strösocker
200 g smör, rumstempererat
20 g kardemummakärnor, stötta
5 g salt
 
1 ägg + en skvätt vatten till pensling

Garnering
Pärlsocker

Gör så här
  1.  Lös upp jästen i mjölken och tillsätt övriga ingredienser.
  2. Bearbeta degen i maskin i 12-15 minuter, eller för hand i 15-20 minuter, tills den känna smidig och elastisk.Gör ett glutentest för att försäkra dig om att degen är tillräckligt bearbetad.
  3. Låt degen vila i 10 minuter innan du börjar forma den till valfria bullar eller längder, går att fylla med tex smör, kanel och socker.
  4. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme.
  5. Pensla vetelängden med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker. De släta bullarna brukar jag inte pensla.
  6. Grädda bullarna i 225 graders ugnsvärme i 10–12 minuter.
  7. Grädda vetelängden längst med i ugnen i 225 grader i ca 25 minuter.

lördag 4 februari 2012

Mumsiga Semlor

Bakade lite härligt mumsiga semlor till lördagskvällen. Så gott, passar ju bra nu när det snart är semledagen, självklart skall det vara mycket mandelmassafyllning i :-). Själva mandelmassan gör jag genom att mixa likadelar mandelmjöl och strösocker och blandar i lite äggvita för att få en lagom konsistens. När jag vispar grädden brukar jag trä en lagom stor plastpåse över bunke och elvisp, så slipper man grädde över hela köket :-), grädde har ju verkligen en tendens att skvätta ur bunken när man vispar den. Receptet kommer från Roy Fares, just de han bakade i Go Kväll. Ett recept jag verkligen blev helnöjd med.

Semlor
ca 14 st

Fördeg:
200 g mjölk (2 dl)
300 g vetemjöl (5 dl)
25 g jäst

Gör så här:
Värm upp mjölken till fingervarmt. Blanda sedan i det med vetemjöl och jäst och kör det i en matberedare på mellan fart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min.

Andra degen
150 g vetemjöl (2 1/2 dl)
1 st ägg
2 g salt (1/2 tsk)
5 g kardemumma (1 msk)
80 g smör
80 g strösocker (1 dl)

Gör så här:
  1. Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet sen lite snabbare i cirka 7 minuter tills degen blivit glansig och fin.
  2. Dela degen på 14 lika stora bitar cirka 60 g/st. Runda bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. 
  3. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 1,30 – 2 timmar. 
  4. Grädda mitt i ugnen på 250 grader in, sänk direkt till 200 grader och grädda i ca 8 min, tills bullen fått en fin gyllenbrun färg.
  5. Låt svalna på galler under bakduk. Det är bästa att frysa in de du inte skall äta samma dag.
Mandel fyllning
500 g mandelmassa
50 g mald mandel (1 dl)
50 g hackad mandel (1/2 dl)
5 g kardemumma (1 msk)
20 g vaniljsocker (2 1/2 msk)
90 g florsocker (1 1/2 dl)
150 g mjölk (1 1/2 dl)

1 l vispgrädde

Gör så här:
  1. Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa, blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandel fyllning.
  2. Vispa grädden lätt och luftig.Klipp ett triangellock med sax. 
  3. Ta ut lite bulle med hjälp av en kniv så att det blir ett lagom stort hål.
  4. Lägg i mandelmassa och spritsa på vispad grädde och pudra på florsocker med en tesil.

torsdag 2 februari 2012

Cookie Molds kakor


Har ju glömt visa vilka roliga kakor jag gjorde till sonens kalas, använde mig av Cookie Molds som jag köpt inne hos Strössel & annat, himla fräcka och det finns massor med olika motiv att välja på. Glömde tyvärr köpa hem oreokakor så det fick bli ballerinakakor i istället. Använde mig av Candy Melts för att fylla formen.

måndag 30 januari 2012

Grova rågfrallor med surdeg

Härligt mättande rågfrallor som man kan jäsa i kylen under natten för att få nybakade frallor till frukost, min absoluta favorit när det gäller frallor. Brukar frysa in dom och ta ut dom och värma dom i ugnen när de skall ätas, så goda när de är varma. 
Grova rågfrallor

 12-15 st

450 gram vatten
250 gram rågsurdeg
10 gram jäst
650 gram vetemjöl special fullkorn
125 gram grovt rågmjöl
15 gram brödsirap
20 gram havssalt
50 gram pumpafrön
50 gram linfrö
50 gram solroskärnor
pumpafrön till garnering


Gör så här
  1. Blanda samtliga ingredienser utom saltet och arbeta i hushållsmaskin i 10 minuter. 
  2. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter. 
  3. Låt degen vila i bunken i 30 minuter. 
  4. Dela degen i 12-15 bitar och rulla till runda frallor.
  5. Doppa dom i pumpafrön och lägg dem på plåt täckt med bakplåtspapper. 
  6. Låt jäsa i två timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten. 
  7. Sätt ugnen på 250 grader. Om du har låtit frallorna jäsa i kylen över natten, tar du ut dom samtidigt som du sätter på ugnen. Känns de inte färdigjästa så låt de stå i rumstemperatur i en halvtimme. 
  8. Ställ in frallorna i ugnen och grädda dem i 12-15 minuter. 
  9. Låt bröden svalna på galler.

lördag 28 januari 2012

Brunkans ljusa

Bakade lite härligt gott bröd tidigare i veckan, Brunkans ljusa, ett bra som passar bra till middagen och funkar fint att rosta dagen efter. Man kan även få det nybakat till frukosten då det jäser i kylen över natten. Det blev en lagom hård seg skorpa på, inte stenhård och inte mjuk, utan alldeles lagom. Vill man ha en extra hård skorpa kan man spruta in vatten i ugnen eller hälla vatten på en plåt man ställ i botten. Blev en lite syrligt luftigt bröd . Jag bakar mitt bröd som alltid på min baksten. Funkar att baka utan jäst men då får man öka jästtiden något. Receptet kommer från boken Bröd från Brunkebergs Bageri.


Brunkans Ljusa

500 g vatten
100 g vetesurdeg 
5 g jäst
800 g vetemjöl med hög proteinhalt
20 g honung
30 g havssalt

Gör så här
Dag 1:  
  1. Blanda alla ingredienser utan saltet. 
  2. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. 
  3. Tillsätt saltet. Arbeta degen ytterligare 5 minuter. 
  4. Låt degen vila i bunken 30 minuter. 
  5. Lägg degen i en oljad platslåda med lock. Vik försiktigt - utan att trycka - ena sidan av degen till mitten, därefter den andra sidan för att slutligen vända på hela degen så att undersidan hamnar uppåt (treslag på bagarspråk).
  6. Låt degen jäsa 30 minuter och gör sedan om vik- och vändningsproceduren. 
  7. Ställ in degen i kylen och lät jäsa under natten. 
 Dag 2: 
  1. Sätt ugnen på 250 grader. 
  2. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och skär den i två delar med vass kniv på längen. 
  3. Lägg försiktigt upp de två degbitarna på plåt täckt med bakplåtspapper. De får plats bredvid varandra på samma plåt. 
  4. Ställ in bröden i ugnen, stäng ugnsluckan och sänk genast temperaturen till 200 grader.
  5. Släpp ut ånga efter 20 minuter. 
  6. Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader. 
  7. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

torsdag 26 januari 2012

Godistårta

Hade ju tänk göra en Cars/Blixten tårta till sonen när han fyllde 4 år, köpte hem färgad sugarpaste och allt annat som behövdes, men han ville absolut ha en godistårta, tårta äter han ju inte så det är ju godiset han var ute efter :-) och visst var det så att det var barnen som åt godiset och vi vuxna tårtan, ja lillkillen åt tårta med men han är värsta kakmonstret och äter allt som är söt, inklusive grädde som barn ofta inte gillar :-).

Ja testade denna gång en tårtbotten med Sponge cake stabilizer i, fyllde den med Zoofluff och Ekströms chokladmousse med crisp. Spacklade med vit choklad smörkräm och ovanpå satte jag ett lock med marsipan för att godiset inte skulle ligga direkt mot smörkrämen, för då hade sonen inte ätit godiset :-). runt tårtan satte jag chokladfingrar.

Tårtbotten med Sponge cake stabilizer

Har nu testat att baka en tårtbotten på  Sponge cake stabilizer som jag köpte inne hos Strössel & annat, Sponge cake stabilizer, så här står det hos Strössel & annat " SP är en kakstabilisator, används främst till att baka sockerkakor eller tårtbottnar. Det ger kakorna en fin struktur. Det hjälper äggen att stiga snabbt och stelt och också förbli stabilt och att se till att äggen inte förlorar sin omfångsrika konsistens. SP producerar en perfekt mjuk kaka som inte är alltför bräcklig, samtidigt som den ger utmärkt smak och färsk hållbarheten.".
.Tycker det blev en saftig, hög fin tårtbotten som inte smulade., den var lätt att skära. Kommer testa SP även på "vanliga" sockerkakor. Och kommer fortsättningsvis använda det när jag gör mina tårtbottnar.

Recept hittade jag hos Bengtssons Baksida
Till en form på ca 26 cm behövs:

6 ägg
2 dl socker
1 tsk sponge cake stabilizer
2 dl vetemjöl (1.5 dl vetemjöl och 0.5 dl kakao om man vill ha chokladbotten)
2 1/2 msk potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
ev 1/2 tsk äkta vaniljpulver

  1. Vispa ägg, socker och sponge cake stabilizer poröst, ca 10 minuter.
  2. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner i smeten, blanda försiktigt.
  3. Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter i 175 grader. 
  5. Ta ut och låt svalna

tisdag 24 januari 2012

Nöttoppar

Nöttoppar är verkligen en härlig gammal goding bland småkakor, så tokgoda. Tycker de blir bäst om man maler hasselnötterna i en mandelkvarn, det går bra att köra dom i en matberedare, men passa så att du inte kör dom för länge för då kan fettet börja krypa ut och kakorna kan bli lite kompakta.

Nöttoppar
20 stycken

200 g hasselnötter
2 dl socker
1 msk potatismjöl
2 ägg
Garnering:
20 Hasselnötter

Gör så här:
  1. Mal nötterna på mandelkvarn och häll dem i en bunke.
  2. Tillsätt socker, potatismjöl och ägg och rör ihop.
  3. Lägg med två teskedar toppiga klickar på plåtar täckta med bakplåtspapper. 
  4. Tryck ner en nötkärna i varje kaka, stora kärnor kan halveras. 
  5. Grädda mitt i ugnen ca 8 min i 200 grader.
  6. Lossa kakorna innan de svalnat. 
  7. Kakorna är godast färska, men de går utmärkt att frysa

söndag 22 januari 2012

Chokladdoppade kokostoppar

Kokostoppar är en annan klassiker från barndomen, så härligt mumsiga och saftiga. Vill man ha lite citronsmak på dom så är det gott att riva ner skalet från två rivna citroner, eller varför inte från apelsiner eller lime. dessa har jag doppat i choklad, blir lite lyxigare då, men givetvis går det att hoppa över detta moment. 

Och det här är mitt bidrag till Månadens Sötsak

Kokostoppar
20 stycken
 
50 g smör
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
200 g riven kokos
Choklad att doppa kokostopparna i, det kanske gick åt 75 gram.


Gör så här:


  1. Smält smöret, låt svalna.
  2. Blanda ner ägg. socker och kokos, blanda väl med tex en träslev, men använd inte elvispen.
  3. Låt nu smeten stå och svälla en halvtimme i rumsvärme.
  4. Forma toppar av kokossmet direkt på en plåt med bakplåtspapper, med hjälp av sked och rena fingrar. Fast jag brukar se till att ha i så mycket kokos i smeten att den är lagom kladdig så att det går att forma bollar med händerna som jag sedan lägger på bakplåtspapper och formar till små toppar.
  5. Grädda kakorna mitt i 175 grader varm ugn cirka 12 minuter. Låt svalna på galler.
  6. Smält choklad i mikrovågsugnen och doppa botten på varje kokostopp i chokladen, låt chokladen rinna av ordentligt innan du sätter ner dom på ett bakplåtspapper.
  7. Går utmärkt att frysa.

fredag 20 januari 2012

En helt vanlig rulltårta

En vanlig klassisk rulltårta är så gott,man glömmer bort hur fort och busenkelt det är att göra en rulltårta, perfekt när man får oväntade gäster. Funkar också fint att frysa eller göra rulltårtsbakelser av. Vem minns inte rulltårta man fick med spritsad grädde och en persikohalva :-).

Sonen fyllde 4 år häromdagen och gillar inte tårta eller cupcakes med frosting, därför passade en bit rulltårta med lite glass och färska bär kanon.

Rulltårta
3 ägg
200 gram strösocker
50 gram mjölk
160 gram vetemjöl
10 gram vaniljsocker
10 gram bakpulver

Strösocker att strö övanpå den färdiga kakan.
200 gram sylt till fyllningen.

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader och klä en långpanna med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  3. Blanda i mjölken.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner detta i äggsmeten.
  5. Bred ut smeten jämnt i längpannan och grädda mitt i ugnen i 5-7 minuter.
  6. Strö över strösocker på kakan och lägg på ett bakplåtspapper och sedan en bakplåt. Vänd upp hela kakan så att den hamnar på det sockrade pappret.
  7. Drag försiktigt bort bakplåtspappret, det kan hjäpla att pensla med kallt vatten.
  8. Låt den svalna lite och bred sedan på sylt. Rulla ihop, ta hjälp av pappret. Låt rulltårtan ligga kvar en stund i pappret innan du skär upp de.
Drömrulltårta: Byt ut 20 gram av mjölet mot kakaopulver och bred på en smörkräm istället för sylt.

onsdag 18 januari 2012

Briocher på vetesurdeg

Bakade en ny omgång av Briocher häromdagen, så underbart gott, gillar verkligen smörsmaken, inget man bör äta dagligen med tanke på mängden fet :-).  Något blev galet med degen så att den blev väldigt kladdig, fick tillsätta mer mjöl för att överhuvudtaget kunna hantera den och forma små bollar. så testar ni receptet så vet ni att jag fick en kladdig deg, men med lite mer mjöl så blev det perfekt.  Briocher passar bra både till en lite lyxigare frukost som till tex brunch eller lunch. Himla goda nygräddade med lite jordgubbssylt eller lemoncurd. Äger man en stor briocherform är det snyggt att göra ett helt bröd av degen.

Briocher
ca 20 stycken

100 gram vetesurdeg
450 gram mjöl
0,75 dl ljummen mjölk
15 gram jäst
5 ägg
75 gram socker
25 gram salt
350 gram osaltat rumstempererat smör
1 ägg till pensling


Gör så här:
  1. Balanda surdegen med hälften av vetemjölet samt mjölken och jästen. Låt jäsa i ca 2 timmar.
  2. Blanda sedan ner övriga ingredienser förutom smöret. Kör en stund i köksmaskinen.
  3. Tillsätt smöret lite i taget, ca 50 gram per gång. Knåda degen väl.
  4. Jäs under bakduk i 30minuter.
  5. Forma till 20 släta bullar. Lägg i tex muffinsformar, mazarinformar, briochreformar eller liknande.
  6. Låt jäsa till dubbel storlek
  7. Pensla med ägg och grädda i 210 grader i ca 10 minuter.
  8. Låt svalna på galler under bakduk. Är godast dagsfärska men funkar fint att frysa in.

måndag 16 januari 2012

Smörbullar

Bakade lite härligt goda smörbullar idag gjord på karlsbaderdeg. En karslbaderdeg innehåller mycket smör och ägg och det blir så härligt lätta och luftiga bullar med mycket smörsmak, tokgott helt enkelt :-). Man behöver inte fylla dom med smörfyllning, de blir mycket goda som släta bullar. Eller varför inte fylla dom med äppelmos eller vaniljkräm.

Smörbullar
25-30 stycken

50 gram jäst
250 gram kall mjölk
700 gram vetemjöl
100 gram strösocker
15 gram bakpulver
2 ägg
5 gram salt
200 gram rumsvarmt smör

Gör så här:
  1. Lös upp jästen i mjölken.
  2. Tillsätt övriga ingredienser utom smöret.
  3. Bearbeta degen i maskin eller för hand i ca 5 minuter och tillsätt sedan smöret klickvis.
  4. Bearbeta degen igen i maskin i ca 10 minuter, eller för hand 15-20 minuter, tills den är elastisk och följsam.
  5. Låt degen vila i 10 minuter.
Smörfyllning
200 gram rumstempererat smör
200 gram florsocker
20 gram vaniljsocker

1 ägg + en skvätt vatten till pensling.
Pärlsocker till garnering.

Gör så här:
  1. Lägg degen på mjölat bord och dela den i 25-30 bitar.
  2. Rulla till bullar.
  3. Lägg i bullformar på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 1 timme.
  4. Rör under tiden, eller vispa ihop fyllningen till en slät kräm. Lägg krämen i en spritspåse.
  5. Pensla bullarna med ägg och spritsa en klick fyllning i varje bulle. Tryck ner spritspåsen en bit i bullen så att fyllningen lägger sig i mitten. Garnera med pärlsocker.
  6. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter.

söndag 15 januari 2012

Portionsbröd

Bakade lite härligt goda portionsbröd till middagen i fredags, så goda när de är nygräddade. Funkar fint att frysa för att sedan värmas upp i ugnen för att få tillbaka sin frasiga yta.  Receptet hittade jag inne hos Mycakes

Portionsbröd
25 g jäst
5 dl fingerljummet vatten (37 grader)
1 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk honung
5 dl ljust och milt fullkornsvetemjöl , fast jag använde Ölands lantvete
7 ½ - 8 dl vetemjöl special

Gör så här:
  1. Smula jästen, blanda vatten och mjöl. Häll över jästen så det löser upp sig.
  2. Tillsätt salt och honung. Rör ner vetemjölet.
  3. Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö över lite vetemjöl, täck med bakduk och låt degen jäsa 1- 1½ timme. Degen ska bara jäsa en gång.
  4. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Strö ut ½- 1 dl vetemjöl på bakbordet och tippa försiktigt ut degen. Obs! Knåda inte, jäsbubblorna ska vara kvar.
  6. Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, ca ½ dl.
  7. Platta försiktigt ut degen med handen till ca 30x40 cm.
  8. Skär degen snabbt, enklast med en degskrapa, i 6-7 cm smala remsor.
  9. Dela varje remsa i 2-3 delar på snedden. Det gör inget om bröden inte får samma form, bara de har ungefär samma storlek. Lägg bröden på bakplåtspappersklädda plåtar.
  10. Grädda direkt i mitten av ugnen i 8-9 minuter.
  11. Låt svalna utan bakduk så blir brödskorpan frasig och fin.

fredag 13 januari 2012

Jordgubbsglass

Sambons absoluta favorit är jordgubbsglass, så för att överraska honom har jag gjort lite jordgubbsglass till helgen. använde bara vispgrädde för att få den extra krämig då jag använder jordgubbspuré. Var rädd att den annars skulle bli isig. Och den blev riktigt krämig och god, inte alls isig och för att göra den ännu mumsigare så varvade jag den färdiga jordgubbsglassen med lite jordgubbspuré innan jag lade in glassen i frysen.

Jordgubbsglass
250 gram jordgubbar
5 dl vispgrädde
6 äggulor
1-1,5 dl socker
1 msk glukos
1 gelatinblad, kan uteslutas
50-100 gram jordgubbar

Gör så här:
  1. Lägg 250 gram jordgubbar i en kastrull, koka dom på svag värme så att de blir mjuka och mosiga. Mixa dom sedan till en slät pure med tex en stavmixer.
  2. Blanda ner vispgrädde och glukos i jordgubbspurén. koka upp detta.
  3. Vispa äggulor och socker fluffigt
  4. Lägg gelatinbladet i blött om du använder det i glassmeten.
  5. Tillsätt jordgubbsgräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  6. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  7. Krama ur och blanda ner gelatinbladet
  8. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  9. Koka upp de resterande jordgubbarna, 50-100 gram och mixa även detta till en pure med hjälp av en stavmixer.
  10. Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form varvat med jordgubbspurén och ställ in den i frysen några timmar.

onsdag 11 januari 2012

Silverkaka

Hade en massa äggvitor över och vad passar då inte bättre att göra än en silverkaka, eller mosskaka och äggvitekaka som den även kallas. Kakan skall ju vara mycket vitare än vad min är med då jag använder äkta vaniljpulver får kakan en brunare ton. Ja gott blir det, ja vem tackar nej till  nybakad varm sockerkaka liksom :-).  I receptet nämndes det inte något bakpulver, men för att vara på säkra sidan så hällde jag i 1 1/2 tsk.

Silverkaka
100 g smör
7 äggvitor
½ krm salt
3 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
 

Gör så här: 
  1. Sätt ugnen på 175º. Smält matfettet i en kastrull. Smöra och mjöla en form, ca 1½ l. 
  2. Vispa äggvitorna tillsammans med saltet till ett fast skum. 
  3. Blanda samman socker, vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i äggviteskummet. Rör till sist i det smälta matfettet. 
  4. Häll smeten i formen. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen ca 30 min. 
  5. Stjälp upp kakan men låt den svalna med formen ovanpå.

söndag 8 januari 2012

Hallonscones

Nygräddade scones till frukost är aldrig fel, här blev det en variant med hallon i, går att byta ut mot tex blåbär eller jordgubbar. Lite nyttiga blir de ju när de är gjorda på dinkelmjöl :-).

Hallonscones
7½ dl siktat dinkel- eller vetemjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 g kallt smör i kuber
1 dl crème fraiche
2 dl Mjölk
1 dl frysta eller färska hallon

Gör så här:  
  1. Sätt ugnen på 250°. 
  2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. 
  3. Tillsätt smöret och finfördela det. 
  4. Häll i crème fraiche, mjölk och hallon och arbeta snabbt ihop till en deg. 
  5. Dela degen i 12 bitar och forma till scones. Jag gjorde nog 8 stycken.
  6. Grädda i 10-12 min. Jag grädde mina längre än så, fast det beror på hur stora du gör dom.
  7. Servera nygräddade.