Bakade lite härligt goda scones med clotted cream och lemon curd idag, helt enkelt tokgott. Har aldrig ätit eller gjort egen clotted cream, har inbillat mig att det skulle vara svårt, men det är busenkelt, det enda är att det tar tid då den skall stå i vattenbad i 2 timmar, men man får ju inte röra i grädden så den sköter ju sig själv. Och lemon curd är bara så gott, perfekt att ha hemma då det passar till så mycket. Den håller ca 2 veckor i kylen. Hur länge clotted cream håller vet jag inte, fast den blir ju inte så långvarig i min kyl :-).
Detta blir mitt bidrag till Månadens Sötsak som denna månad har temat frukost
Detta blir mitt bidrag till Månadens Sötsak som denna månad har temat frukost
English Scones
6 stycken
4 dl vetemjöl
| ||
1 tsk salt
| ||
1 tsk bakpulver
| ||
50 gram smör, rumsvarmt
| ||
1,5 dl vispgrädde
| ||
Till pensling | ||
2 msk vispgrädde
|
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Nyp ihop de torra ingredienserna med matfettet.
- Tillsätt grädden och knåda till en smidig deg.
- Platta ut till en ca 2 cm tjock platta och tag ut 6 rundlar med hjälp av ett mått eller ett glas.
- Pensla med grädden.
- Grädda på bakpappersklädd plåt ca tio minuter tills de fått fin färg.
- Ätes varma med clotted cream eller smör och marmelad.
Clotted Cream
ca 1 dl
6 dl vispgrädde
Gör så här
- Häll grädden i en skål och ställ den i en kastrull med sjudande vatten.
- Låt det sjuda 2 timmar utan lock.
- Rör inte i grädden och låt den inte koka.
- Ta upp skålen och låt den stå i kylen minst 12 tim.
- Tag upp den tjocka gräddiga ytan med en sked.
- Rör den smidig och slät.
- Servera clotted cream med sylt till scones.
1 burk
125 gram smör
2,5 dl socker
3 ägg
3 citroner
Gör så här:
2,5 dl socker
3 ägg
3 citroner
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och rör om tills allt är blandat.
- Vispa äggen fluffigt med elvisp.
- Ta av kastrullen och tillsätt äggvispet i smörblandningen.Vispa hela tiden
- Finriv citronskalet och pressa ur saften ur citronerna.
- Tillsätt skal och saft i äggblandningen och sjud i cirka 15 minuter. Rör hela tiden så att det inte bränns fast i botten eller börjar koka.
- Häll upp lemon curd i rengjorda glasburkar, låt svalna och sätt på locket. Förvaras i kylen.