lördag 28 januari 2012

Brunkans ljusa

Bakade lite härligt gott bröd tidigare i veckan, Brunkans ljusa, ett bra som passar bra till middagen och funkar fint att rosta dagen efter. Man kan även få det nybakat till frukosten då det jäser i kylen över natten. Det blev en lagom hård seg skorpa på, inte stenhård och inte mjuk, utan alldeles lagom. Vill man ha en extra hård skorpa kan man spruta in vatten i ugnen eller hälla vatten på en plåt man ställ i botten. Blev en lite syrligt luftigt bröd . Jag bakar mitt bröd som alltid på min baksten. Funkar att baka utan jäst men då får man öka jästtiden något. Receptet kommer från boken Bröd från Brunkebergs Bageri.


Brunkans Ljusa

500 g vatten
100 g vetesurdeg 
5 g jäst
800 g vetemjöl med hög proteinhalt
20 g honung
30 g havssalt

Gör så här
Dag 1:  
  1. Blanda alla ingredienser utan saltet. 
  2. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. 
  3. Tillsätt saltet. Arbeta degen ytterligare 5 minuter. 
  4. Låt degen vila i bunken 30 minuter. 
  5. Lägg degen i en oljad platslåda med lock. Vik försiktigt - utan att trycka - ena sidan av degen till mitten, därefter den andra sidan för att slutligen vända på hela degen så att undersidan hamnar uppåt (treslag på bagarspråk).
  6. Låt degen jäsa 30 minuter och gör sedan om vik- och vändningsproceduren. 
  7. Ställ in degen i kylen och lät jäsa under natten. 
 Dag 2: 
  1. Sätt ugnen på 250 grader. 
  2. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och skär den i två delar med vass kniv på längen. 
  3. Lägg försiktigt upp de två degbitarna på plåt täckt med bakplåtspapper. De får plats bredvid varandra på samma plåt. 
  4. Ställ in bröden i ugnen, stäng ugnsluckan och sänk genast temperaturen till 200 grader.
  5. Släpp ut ånga efter 20 minuter. 
  6. Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader. 
  7. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

8 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Den här boken har jag oxå hemma och där är många bra recept i den. Jag är rätt dålig på att hålla mina surdegar vid liv, jag glömmer liksom bort dom. Surdegsbröd är så mycket godare och nyttigare.

    SvaraRadera
  3. åh va gott,dags och lägga surdeg.nu blev ja allt sugen

    SvaraRadera
  4. Ser fantastiskt gott ut. Jag är bara så dålig på att sätta surdegsgrund.

    SvaraRadera
  5. Tina: Brukar med glömma bort att mata mina, hur svårt kan det egentligen vara att tex mata dom varje söndag klockan 20.00, ändå glömmer jag det :-) , när jag haft den stående för länge så brukar jag ta 50 gram surdeg och blanda med 100 gram vatten och 60 gram rågmjöl och låta stå i rumstemperatur över natten, då brukar den få fart igen, vill jag ha mycket surdeg dubblar jag det bara

    Smulan: :-)

    Remsan: :-), brukar funka fint med tex lite äpple i för att få igång en surdeg

    SvaraRadera
  6. Vilket härligt mumsigt bröd!

    SvaraRadera