söndagen den 22:e januari 2012

Chokladdoppade kokostoppar

Kokostoppar är en annan klassiker från barndomen, så härligt mumsiga och saftiga. Vill man ha lite citronsmak på dom så är det gott att riva ner skalet från två rivna citroner, eller varför inte från apelsiner eller lime. dessa har jag doppat i choklad, blir lite lyxigare då, men givetvis går det att hoppa över detta moment. 

Och det här är mitt bidrag till Månadens Sötsak

Kokostoppar
20 stycken
 
50 g smör
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
200 g riven kokos
Choklad att doppa kokostopparna i, det kanske gick åt 75 gram.


Gör så här:


  1. Smält smöret, låt svalna.
  2. Blanda ner ägg. socker och kokos, blanda väl med tex en träslev, men använd inte elvispen.
  3. Låt nu smeten stå och svälla en halvtimme i rumsvärme.
  4. Forma toppar av kokossmet direkt på en plåt med bakplåtspapper, med hjälp av sked och rena fingrar. Fast jag brukar se till att ha i så mycket kokos i smeten att den är lagom kladdig så att det går att forma bollar med händerna som jag sedan lägger på bakplåtspapper och formar till små toppar.
  5. Grädda kakorna mitt i 175 grader varm ugn cirka 12 minuter. Låt svalna på galler.
  6. Smält choklad i mikrovågsugnen och doppa botten på varje kokostopp i chokladen, låt chokladen rinna av ordentligt innan du sätter ner dom på ett bakplåtspapper.
  7. Går utmärkt att frysa.

9 kommentarer:

  1. Mmm ja me älskar att doppa mina med choklad,så mycket godare och ser lyxigare ut.man kan även om man vill ha på marmelad/sylt klick på toppen innan den går in i ugnen.

    SvaraRadera
  2. Jag älskar verkligen kokostoppar!

    SvaraRadera
  3. Åhh va smarrigt =) Kokostoppar var min mammas favoriter!
    Kramkram

    SvaraRadera
  4. mm bara vattnas i munnen, och ja.. verkligen ett minne från barndomen.

    SvaraRadera
  5. Brukar fylla en äggkopp,sen tar jag ut smeten med en te-dessertsked,Blir verkligen elegant!

    SvaraRadera
  6. En riktigt god klassiker, tröttnar aldrig på dem. :-) Har sällan citron i när jag själv bakar dem, men har ätit sådana på caféer och det har ju varit jättegott med en liten touch av citrus.

    SvaraRadera
  7. Mums det är en god klassiker så enkla och goda. Gillar dem med rivet apelsinskal i xtra gott med chokladen.

    SvaraRadera
  8. Tack för era kommentarer,
    Britt, kan tänka mig det :-)
    Kaksmulan: Funderade just på om jag skulle riva i apelsin eller citronskal :-)
    Smulan: Låter gott :-)
    Carina: Så smart :-)

    SvaraRadera