Härligt mättande rågfrallor som man kan jäsa i kylen under natten för att få nybakade frallor till frukost, min absoluta favorit när det gäller frallor. Brukar frysa in dom och ta ut dom och värma dom i ugnen när de skall ätas, så goda när de är varma.
Grova rågfrallor
12-15 st
450 gram vatten
250 gram rågsurdeg
10 gram jäst
650 gram vetemjöl special fullkorn
125 gram grovt rågmjöl
15 gram brödsirap
20 gram havssalt
50 gram pumpafrön
50 gram linfrö
50 gram solroskärnor
pumpafrön till garnering
Gör så här
- Blanda samtliga ingredienser utom saltet och arbeta i hushållsmaskin i 10 minuter.
- Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter.
- Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
- Dela degen i 12-15 bitar och rulla till runda frallor.
- Doppa dom i pumpafrön och lägg dem på plåt täckt med bakplåtspapper.
- Låt jäsa i två timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.
- Sätt ugnen på 250 grader. Om du har låtit frallorna jäsa i kylen över natten, tar du ut dom samtidigt som du sätter på ugnen. Känns de inte färdigjästa så låt de stå i rumstemperatur i en halvtimme.
- Ställ in frallorna i ugnen och grädda dem i 12-15 minuter.
- Låt bröden svalna på galler.
Åhh surdeg som är såå gott men jag verkar inte få min deg att bli sur hihi!
SvaraRaderaKramkram
Perfekt med nattjäst, men surdeg har vi fortfarande inte vågat oss på...
SvaraRaderaom man blandar färskost, tex mascarpone eller ricotta eller philadelphia, med smält choklad och eventuellt lite grädde och socker, tror du att den krämen skulle stelna då eller skulle den fortfarande vara krämig och mjuk?
SvaraRaderaSå gott det här låter. Surdegsbröd är absolut det bästa! Jag är sugen på att börja med egen surdeg.... är det svårt tycker du?
SvaraRaderaåh va dom såg goda ut ! Jag försökte mig på surdeg en gång och det gick inta alls... men man kanske skulle våga sig på ett nytt försök :)
SvaraRaderaåh va härligt goda dessa ser ut.blir så gott med surdeg.
SvaraRadera